Anarchistická federace

Rusko: Podvratné aktivity

(Nejen) anarchisté v Rusku bojují proti putinovské formě fašismu a válce.

Rusko

V Rusku se anarchisté a anarchistky hned od zahájení útoku invazního vojska na Ukrajinu začali stavět proti válce. Šlo jen o logické pokračování dřívějších protiputinistických aktivit. Současný ruský režim dává dlouhodobě najevo svou snahu zlikvidovat anarchistické hnutí, čehož důkazem jsou razie, zatýkání, mučení, vymyšlená obvinění, dlouholeté tresty. Jako každý totalitní režim se i ten Putinův snaží zlikvidovat jakoukoli opozici, zejména tu nejradikálnější.

Po vpádu ruské armády na Ukrajinu se anarchisté a anarchistky zapojili do veřejných protestů, které byly však záhy znemožněny všudypřítomnou represí. Následovaly akty individuálních projevů protiválečného postoje – a po nich zatčení, pokuty a stíhání. V Rusku byly za protiválečné projevy zatčeny tisíce lidí. Někteří anarchisté a anarchistky tedy přešli k anonymnějším projevům odporu, jako je ničení invazní symboliky či aut s takovou symbolikou, nebo šíření plakátů, samolepek a graffiti, které se objevují v mnoha městech po celé zemi.

Anarchističtí militanti, bývalí členové Lidové sebeobrany a mediální platformy Prometěj, později ve svém prohlášení vyzvali: „Slovo kulku nezastaví. Každý, kdo chce něco skutečně změnit, by se měl podívat na jiné způsoby odporu vůči diktatuře a válce. Některé z nich se už staly v Rusku poměrně rozšířenými a populárními – pravidelně se objevují zprávy o zapalování vojenských náborových středisek nebo sabotážích na železničních tratích, které mohou narušit infrastrukturu a logistiku zásobování ruské armády. Rádi bychom vyzvali všechny upřímné lidi, aby nezůstávali u pouhého vyjádření nespokojenosti s válkou a diktaturou, ať už na internetu nebo v ulicích. Slova bez činů jsou prázdná a diktatura dospěla do bodu, kdy je buď teď, nebo nikdy.“

Dále doporučují: „Před několika lety měly pouliční protesty smysl jako nástroj k vytvoření hnutí a pro jednotlivé skupiny k navázání kontaktů. To už dnes není možné, neexistují žádné velké anarchistické organizace, kolem nichž by se různé skupiny mohly koordinovat, ani podmínky pro jejich vznik – každé velká organizace by byla diktaturou okamžitě zničena. Proto dnes mají větší význam malé autonomní skupiny, které se zapojují do partyzánských útoků. Doporučujeme naučit se zabezpečení sítě, konspirační techniky a přejít ke konkrétním akcím.“

Někteří ruští anarchisté mezitím bojují na Ukrajině proti ruské armádě a vystavují se tak velkému riziku. Jiní pořádají finanční sbírky pro bojující ukrajinské anarchisty.

Pojďme se podívat na některé z podvratných akcí, které byly zaznamenány na ruském (popř. běloruském) území:

* Útoky na odvodní kanceláře se množí. Jestliže v prvních dvou měsících války bylo takových činů jen pět, v první půli května jich bylo nejméně dvanáct. Žháři se většinou nenajdou, to svědčí o neschopnosti státu zastavit většinu takových pokusů ve fázi přípravy. Vzhledem k tomu, že v Rusku neexistuje elektronická databáze branců, pálení papírů paralyzuje odvody. Večer 2. března ve Voroněži neznámá osoba rozbila skleněnou nádobu s hořlavou kapalinou o vchodové dveře vojenského registračního a náborového úřadu ve dvou městských obvodech, poté ji zapálila a utekla. Požár poškodil část dveří. Dne 13. března bylo nahlášeno další žhářství. Podle popelářů pětadvacetiletý prodavač z obchodu DFS na protest proti posílání branců na Ukrajinu hodil kolem páté hodiny ráno na dveře vojenského registračního a odvodního úřadu lahve se zápalnou směsí. Žhář byl naneštěstí zadržen a obviněn z pokusu o vraždu. (Více ZDE)

* V noci na 3. května bylo zapáleno vojenské náborové středisko v Nižněvartovsku. Útočníci zapálili jeho vchod zápalnými lahvemi. V noci na 8. května hodily dvě osoby několik molotovů do okna vojenského odvodního úřadu v Čerepovci. Škoda nebyla velká – plamenem byly poškozeny dva okenní rámy a vnější výzdoba budovy byla zakouřena. Večer 10. května vletěla zápalná lahev do okna podobného objektu v Balašiše, opět bez výraznější škody. V noci na 13. května neznámí lidé hodili několik zápalných lahví do oken náborového úřadu Centrálního okresu v Omsku. Nejméně dvě okna byla rozbita. Požár zachvátil plochu 30 metrů čtverečních a byly poškozeny některé archivní dokumenty.

Kolem druhé hodiny ranní 13. května došlo k pokusu o zapálení vojenské náborové kanceláře také ve městě Gukovo v Rostovské oblasti. Zápalná lahev se rozbila o zeď budovy. V noci na 15. května byl náborový úřad ve Volgogradu zasažen nejméně jednou lahví se zápalnou směsí. Požár zasáhl asi 20 metrů čtverečních. Jen o hodinu později byl hlášen pokus zapálit dveře a okenní rám podobné kanceláře v Pronsku (Rjazaňská oblast). Oheň se nerozšířil. V noci na 18. května se stalo terčem vojenské náborové středisko ve městě Ščolkovo poblíž Moskvy. Dvě kanceláře byly vážně poškozeny, včetně archivu s údaji branců. (Více ZDE)

* V noci 21. května byl molotovův koktejl vhozen do náborové stanice Igra v Udmurtské republice. Vyhořela jedna místnost, žel nebyly v ní žádné doklady, pouze osobní věci zaměstnanců. O pár dní později bylo zápalnou lahví napadeno i další tamní náborové středisko, zde se požár rozšířil na serverovnu, kde byla uložena úřední dokumentace. (Více ZDE)

* V noci na 28. května 2022 došlo k útoku na vojenský náborový úřad, tentokrát na Krymu. Neznámý člověk přelezl plot a vnikl do vojenské odvodní kanceláře na Selvinského ulici v Simferopolu, načež hodil zápalnou lahev oknem do sklepa. Lahev se žel rozbila o okenní mříže a nezpůsobila na budově žádnou škodu. Útočníka se pokusil zadržet hlídač ve službě, ten se ale osvobodil a utekl ještě před příjezdem policie. (Více ZDE)

* Za úsvitu 31. května v Jasnogorsku v Tulské oblasti rozbil muž sekerou okno náborového střediska a poté se pokusil budovu zapálit. Požár byl uhašen zaměstnanci. Obyvatel Komsomolsku na Amuru včera zapálil verandu místní stanice Ruské gardy. Podle předběžných údajů se padesátiletý Vladimir Zolotorev pokusil vniknout do její budovy s plastovým kanystrem hořlavé kapaliny, ale dveře byly zavřené. Tak kanystr postavil ke dveřím a zapálil ho. Útočník byl rychle zadržen. (Více ZDE)

* Anarchistická bojová organizace informovala o svém útoku na železniční infrastrukturu. Provedla sabotážní akci na odbočce vedoucí k vojenskému objektu 12. hlavního ředitelství ruského ministerstva obrany, kde neprojíždějí žádné civilní vlaky. Kolejový uzel byl demontován a kolejnice rozříznuty. Podle skupiny šlo o „testovací sabotáž“, která má teprve prověřit efektivitu takového zásahu. (Více ZDE)

* K sabotáži na železnici došlo předtím také v Bělorusku. Dne 25. března ohlásilo Společenství železničářů Běloruska, že předešlou noc shořely dvě reléové skříně signalizačních, centralizačních a blokovacích zařízení mezi stanicemi Barysau a Novosady. O pár dní později informovali železničáři o žhářském útoku v Osipovičském okrese. Dne 30. března zadržela KGB za použití střelby tři obyvatele Bobrujsku ve věku 27 a 28 let, jeden z nich musel být hospitalizován. (Více ZDE) Sabotáží na běloruské železnici proběhlo vícero, stejně jako došlo v souvislosti s nimi k mnoha zatčením s vidinou dlouholetých trestů. (Více ZDE)

* V Syzrani v Samarské oblasti byla dočasně zastavena železniční doprava kvůli „podezřelému předmětu“ na kolejích – po bližším prozkoumání se ukázalo, že jde o airsoftový granát. (Více ZDE)

* V noci z 22. na 23. dubna došlo ke žhářskému útoku. Byla zapálena vozidla zaměstnanců Centra speciálních operací FSB (vojenský útvar 35690 v Balašiše v Moskevské oblasti). Nejméně čtyři vozidla shořela. Stále častěji se prý objevují případy úmyslného zapálení aut ruských vojáků a úředníků. Například byla zapálena auta vojáků 95. brigády (Gorelovo, Leningradská oblast) a 82. radiotechnické brigády (Vjazma, Smolenská oblast). (Více ZDE)

* V noci ze 17. na 18. dubna 2022 byla zapálena věž sítě mobilních telefonů v obci Běloměstnoje v Bělgorodské oblasti. Akci naplánovala a provedla skupina militantních anarchistů, která zapálila kabely zajišťující provoz věže. (Více ZDE)

* Došlo také k několika symbolickým neanonymním radikálním akcím, jejichž protagonisté jsou stíháni. Moskevská studentka Anastasie Levašovová hodila směrem k policii molotovův koktejl, aniž by někoho zranila (více ZDE). Moskevský intelektuál a básník Vitalij Kolcov zapálil 2. května na náměstí Revoluce v Moskvě na protest proti současnému režimu policejní anton. Hrozí mu za to až doživotní trest (více ZDE).

* Večer před prvním májem byly v centru Tveru vypnuty všechny online sledovací kamery. Mezitím došlo k instalaci velkých protiválečných plakátů. Během dne kamery opět fungovaly. Téže noci v Permu anarchisté rozvinuli na mostě transparent „Mír chatrčím, válku palácům“ a poškodili červenou barvou jeden z billboardů se symbolem Z. (Více ZDE)


Zdroje:
https://a2day.org/obrashhenie-administraczii-prometeya/
https://a2day.org/simferopol-voenkomat-gori/
https://a2day.org/ot-boevoj-gruppy-anarho-kommunistov/
https://mediazona.by/article/2022/04/07/bobruysk-3
https://libcom.org/article/militarism-fight-against-putin-and-prospects-april-interview-anarchy-today
https://libcom.org/article/russia-and-belarus-successes-rail-war-and-not-only-part-3
https://denikreferendum.cz/clanek/34046-postavit-se-do-cesty-temnote
https://libcom.org/article/anticipation-general-mobilization-7th-overview-anti-military-sabotage-russia
https://libcom.org/article/emancipative-fire-and-call-solidarity-persecuted-comrades-8th-review-anti-war-sabotage
https://libcom.org/article/arise-ukrainian-comrades-anti-war-direct-actions-russia-and-its-9th-review
https://a2day.org/rossiya-goryat-avto-voennyh/
https://enoughisenough14.org/2022/04/19/belgorod-oblast-anarchists-set-fire-to-a-cell-tower-russia/
https://a2day.org/partizanskie-ataki-v-podmoskove-i-v-krymu/
https://a2day.org/rossiyapartizanskie-ataki-protiv-voenkomatov/
https://enoughisenough14.org/2022/06/05/anarchist-fighter-a-new-attack-against-the-fascist-regime-russia/

Související odkazy:
Ukrajina znovu volá
Manifest Výboru odporu
Proč chce Finsko do NATO?
ABC Drážďany: pomoc zaslaná na Ukrajinu
Všichni jsme Ukrajinci: antifašistický vzkaz ze stínů CEE
Svoboda, rovnost, sesterství a bratrství nejsou prázdná slova
Nepovyšujme hesla nad životy lidí
Něco málo o naší četě
Na okraj jednoho prohlášení
Anarchisté a válka
Za pracující třídu… na straně Ukrajiny
Pramen: My a válka
Represe v Rusku a Bělorusku
„Díky za veškerou podporu“ (II.)
„Díky za veškerou podporu“ (I.)
Stojíme na straně demokratické společnosti!
Ukrajina: pracovní práva v době války
Z deníku extremisty
Rozhovor: Operace Solidarita na Ukrajině
„Skoro celou dobu sedíme doma, aby nám na ulici nedali povolávací rozkaz.“
Postoje k válce
A3: Nacionalismus je bratr války
Pět jmen
Shánějí se dobrovolníci na pomoc uprchlíkům v Polsku
Igor Volochov
Kyjev: Výbor pro odboj
Po boji nezůstane žádná země
Pohled z Ukrajiny a Ruska (II.)
Nebudu zabíjet své bratry!
Zima končí, přichází jaro: ruské protesty proti Putinovi a válce
Putin neprojde, Kyjev žije: co děláme na podporu Ukrajiny
Proti invazi, avšak bez pokrytectví
Nacionalismus patří na smetiště
IFA proti Putinově agresi
Ruští anarchisté o invazi na Ukrajinu
Jak pomoct anarchistkám a anarchistům v Rusku a Ukrajině
NE VÁLCE!
Proti anexím a imperialistické agresi
Válka a anarchisté: antiautoritářský pohled na Ukrajinu
Ukrajina mezi mlýnskými kameny


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy