Anarchistická federace

NE VÁLCE!

Prohlášení ruské sekce Mezinárodní asociace pracujících (MAP)

NE VÁLCE!

Válka začala.

To, čeho jsme se obávali, před čím jsme varovali, čemu jsme nechtěli věřit, ale co bylo neodvratné, se stalo. Vládnoucí elity Ruska a Ukrajiny, podněcované a provokované světovým kapitálem, lačné moci a naparující se miliardami ukradenými pracujícím lidem, se střetly ve smrtícím boji. Za jejich hlad po zisku a nadvládě teď platí krví obyčejní lidé – takoví jako my.

Jako první vystřelil silnější, chamtivější a opovážlivější z banditů – Kreml. Ale jak to bývá v imperialistických konfliktech vždy, za bezprostředním důvodem se skrývá celá spleť odporně páchnoucích důvodů: je to i mezinárodní boj o trh s plynem, i snaha vlád všech zemí odvést pozornost obyvatel od tyranie „sanitárních diktatur,[1] i boj vládnoucích tříd zemí bývalého Sovětského svazu o přerozdělení „postsovětského území“, i rozsáhlejší a globálnější rozpory, i boj o světovou vládu mezi NATO v čele s USA a Čínou, která vyzvala starého hegemona a přibrala si k tomu „mladšího bratra“ v Kremlu. Dnes tyto rozpory způsobují lokální války. Už zítra se ale můžou změnit ve třetí světovou imperialistickou válku.

Ať už by zdůvodnili aktuální konflikt „humanistickou“, nacionalistickou, militaristickou, historickou nebo jakoukoli jinou rétorikou, stojí za ním jen zájmy těch, kteří mají politickou, ekonomickou a vojenskou moc. Nám, pracujícím lidem, důchodcům, studujícím přinese jen utrpení, krev a smrt. Bombardování pokojných měst, dělostřelecká palba, zabíjení lidí se nedá zdůvodnit.

Požadujeme okamžité zastavení bojových akcí a odsun všech vojsk na hranice a dělicí linie, které existovaly do začátku války.

Vyzýváme vojáky poslané do války, aby nestříleli na sebe nazvájem a už vůbec ne na pokojné obyvatelstvo.

Vyzýváme je, aby masově odmítali plnit zločinné rozkazy svých velitelů.

ZASTAVIT TUTO VÁLKU!
SLOŽIT ZBRANĚ!

Vyzýváme lid v týlu na obou stranách fronty, pracující Ruska a Ukrajiny, aby nepodporovali tuto válku, nenapomáhali jí – naopak aby jí ze všech sil vzdorovali!

Nejděte bojovat![2]
Ani jediný rubl, ani jedinou hřivnu z našich kapes na válku!
Stávkujte proti této válce!

Jednou – až budou dost silní – poženou pracující v Rusku a na Ukrajině k plné odpovědnosti všechny arogantní politikáře a oligarchy, kteří nás rozeštvávají.

Pamatujme:
NE VÁLCE MEZI PRACUJÍCÍMI RUSKA A UKRAJINY!
NE MÍRU MEZI TŘÍDAMI!
MÍR DOMŮM, VÁLKU PALÁCŮM!

Sekce Mezinárodní asociace pracujících v ruském regionu


Zdroj:
https://aitrus.info/node/5921

Poznámky redakce:
[1] Ruská sekce Mezinárodní asociace pracujících je jednou z mála anarchistických skupin, která operuje s tímto pojmem, což v tamním kontextu může být pochopitelné. Nezastává však antivaxerskou pozici a rozhodnutí nechává na dobrovolnosti.
[2] Současná obrana proti invazi se bez boje neobejde a ozbrojený odpor proti agresi je nezbytný, i když by měl být dobrovolný.

Související odkazy:
Proti invazi, avšak bez pokrytectví
Proti anexím a imperialistické agresi
Válka a anarchisté: antiautoritářský pohled na Ukrajinu
Ukrajina mezi mlýnskými kameny

Občanská válka na Ukrajině – její důvody a důsledky
Zdola č. 09/2015: Válku válce!
Existence č. 4/2014: Válka
K výročí Majdanu
O událostech na Ukrajině: Majdan 2013
Válku válce!
Válku válce II.


Verze pro tisk 28.2.2022 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy