Anarchistická federace

Jak pomoct anarchistkám a anarchistům v Rusku a Ukrajině

Průběžně aktualizovaný přehled možností podpory smysluplným aktivitám mimo oficiální struktury.

V probíhající Putinově válce nezůstávají mimo dění ani anarchisté a anarchistky, a to jak v Ukrajině, tak samotném Rusku. Jejich možnosti dosáhnout na materiální a finanční podporu přes oficiální kanály jsou samozřejmě omezené, a proto bychom rádi udržovali přehled důvěryhodných grassroot iniciativ, které můžete podpořit.

Víte-li o dalších možnostech, nebo máte aktuální informace o těch stávajících, neváhejte nás kontaktovat prosím.


Ukrajinská aktivita Operation Solidarity o sobě píše:

Jsme podporovatelé*ky horizontální společnosti, solidarity a spolupráce z různých měst Ukrajiny. Dnes jsme se spojili v dobrovolnickém projektu "Operace Solidarita", abychom společně pomohli*y všem zdravým silám společnosti čelit imperialistické agresi proti naší zemi. Plánujeme sbírat humanitární pomoc a finanční prostředky ve prospěch bojovníků*ic za územní obranu a na podporu všech občanských iniciativ, které sjednocují lidi v boji proti společné hrozbě. Plánujeme také pomáhat lidem na úteku, pořádat společenské akce a šířit praktiky rovnostářského rozhodování a přímé demokracie.

O možnostech (zejména finanční) podpory se více dočtete na jejich stránkách https://operation-solidarity.org/ , další odkazy naleznete zde.

Dovolujeme si vás upozornit, že ukrajinské banky jsou mimo systému SEPA, takže české banky většinou účtují za převody na jejich účty dost vysoké poplatky — zvažte tedy jiné možnosti převodu (kryptoměny, alternativní finanční služby).


Jednou z antiautoritářských iniciativ napojených na Operation Solidarity je Комітет Спротиву ("Komise odporu"), která o sobě píše:

Antiautoritářské síly zorganizovaly vlastní mezinárodní oddíl v rámci Teritoriální obrany Ukrajiny. Kromě toho desítky našich přátel brání hlavní město a velká města se zbraní v ruce. Informace o tom, proč jsme ve válce s Putinovými vojsky a jaké jsou naše postoje a názory, najdete v tomto článku na stránkách CrimethInc. Náš kanál se bude věnovat všem našim aktivitám.

Nyní se obracíme na soudruhy z celého světa!

Dnes máme na Ukrajině možnost vytvořit Mezinárodní legii teritoriální obrany. V rámci této sítě vyzýváme všechny ochotné soudruhy, aby se samostatně seskupili v zemích kolem hranic Ukrajiny a spojili se s námi, aby se stali dobrovolníky v boji proti ruskému imperialismu a Putinově agresi. Čekáme na vás!

Další podrobnosti najdete v angličtině zde nebo v ruštině zde.


Ruští anarchisté a anarchistky, kteří se postavili*y Putinově válce, nyní čelí tvrdým represím. Jejich podpoře se věnuje Moskevská skupina Anarchistického černého kříže. Možnosti podpory (v angličtině) naleznete na https://wiki.avtonom.org/en/index.php/Donate .

Dále můžete podpořit skupiny ABC Irkutsk a ABC Bělorusko, kterým jsme věnovali samostatný článek.


Anarchistická informačná skupina AlterNativE organizuje solidárnu zbierku na podporu anarchistov a antifašistov bojujúcich proti ruskej invázii. Kto by mal záujem o túto formu pomoci, nech sa ozve na mail malatestainfocafe(a)riseup.net. Solidarita je naša zbraň!!!


Drážďanská skupina Anarchistického černého kříže (Anarchist Black Cross / ABC) umožňuje podpořit Operation Solidarity i přes PayPal nebo platební kartou, více najdete na

https://abcdd.org/en/2022/02/24/support-anarchist-community-in-ukrain-during-war/

Mějte na vědomí fakt, že si PayPal strhává nezanedbatelná procenta z každé transakce. Pokud můžete, zvažte prosím jiné způsoby převodu.


Verze pro tisk 28.2.2022 20.5.2022 AF

Píšou jinde

Odkazy