Anarchistická federace

Proti anexím a imperialistické agresi

Prohlášení ruských anarchistů proti ruské agresi na Ukrajině

Žádnou válku mezi národy! Žádný mír mezi třídami!

Toto prohlášení vyšlo v ruštině na avtonom.org, mediálním projektu, který je pokračovatelem Autonomní akce.

Včera, 21. února, se konalo mimořádné zasedání ruské bezpečnostní rady. V rámci tohoto divadelního představení Putin donutil své nejbližší služebníky, aby ho veřejně "požádali" o uznání nezávislosti takzvaných "lidových republik" Luhanské lidové republiky [LLR] a Doněcké lidové republiky [DLR] na východě Ukrajiny.

Je zcela zřejmé, že jde o krok k další anexi těchto území Ruskem - bez ohledu na to, jak bude (nebo nebude) formalizována po právní stránce. Kreml totiž přestává LLR a DLR považovat za součást Ukrajiny a definitivně z nich činí svůj protektorát. "Nejdříve uznání nezávislosti, pak anexe": tato posloupnost byla již v roce 2014 vypracována na Krymu. Vyplývá to i z Naryškinových hloupých výhrad na zasedání Rady bezpečnosti ("Ano, podporuji vstup těchto území do Ruské federace ").[1]

Vzhledem k tomu, že zasedání, jak se ukázalo, bylo vysíláno ze záznamu [nikoliv živě] a tyto "výhrady" nebyly vystřiženy, ale ponechány - narážka je jasná.

V "apelu k lidu" téhož večera Putin s těmito požadavky zřejmě "souhlasil" a oznámil uznání LLR a DLR jako nezávislých států. Ve skutečnosti řekl následující: "Zabíráme si kus Donbasu, a jestli se to Ukrajině nelíbí a vystoupí proti tomu, tak si za to může sama, my ji za stát vůbec nepovažujeme, takže si vezmeme ještě víc." Podle Putinova výnosu již ruské jednotky vstupují na území LLR a DLR. Jedná se o jasné gesto hrozby vůči zbytku Ukrajiny a zejména vůči částem Luhanské a Doněcké oblasti, které jsou stále pod kontrolou Ukrajiny. Jedná se o skutečnou okupaci [v tom smyslu, že dosud byly Luhansk a Doněck okupovány pouze zprostředkovaně].

Nechceme stát na straně žádného státu. Jsme anarchisté a jsme proti jakýmkoli hranicím. Ale jsme proti této anexi, protože ta pouze zakládá nové hranice a rozhoduje o ní autoritářský vůdce - Vladimir Putin. Jedná se o akt imperialistické agrese ze strany Ruska. Neděláme si iluze o ukrajinském státu, ale je nám jasné, že v tomto příběhu není hlavním agresorem - nejde o konfrontaci dvou stejných zel. Především jde o pokus ruské autoritářské vlády vyřešit své vnitřní problémy prostřednictvím "malé vítězné války a hromadění pozemků" [odkaz na Ivana III.]

Je docela pravděpodobné, že kremelský režim zinscenuje jakési divadlo "referenda" o anektovaných zemích. Taková představení se v DLR a LLR konala již v roce 2014, ale ani Moskva jejich výsledky neuznala. Nyní se to Putin zřejmě rozhodl změnit. O nějakém "svobodném a tajném hlasování" na těchto územích samozřejmě nemůže být řeč - jsou pod kontrolou militarizovaných gangů zcela závislých na Moskvě. Ti, kdo se postavili proti těmto gangům a proti integraci s Ruskem, byli buď zabiti, nebo donuceni k emigraci. Jakékoli "referendum o návratu Donbasu jako ztracené lodi do rodného přístavu" tak bude propagandistickou lží. Obyvatelé Donbasu budou moci formulovat své rozhodnutí teprve tehdy, až vojska všech států - a především Ruské federace - tato území opustí.

Uznání a anexe DLR a LLR nepřinese nic dobrého ani obyvatelům samotného Ruska.

Zaprvé, v každém případě to povede k militarizaci všech sfér života, ještě větší mezinárodní izolaci Ruska, sankcím a poklesu všeobecného blahobytu. Obnova zničené infrastruktury a přijetí "lidových republik" do státního rozpočtu také nebude zadarmo - obojí bude stát miliardy rublů, které by jinak mohly být vynaloženy na vzdělání a medicínu. Nepochybujte: jachty ruských oligarchů se nezmenší, ale všem ostatním se začne žít hůře.

Za druhé, pravděpodobné zhoršení ozbrojené konfrontace s Ukrajinou bude znamenat více mrtvých a zraněných vojáků a civilistů, více zničených měst a vesnic, více krve. I kdyby tento konflikt nepřerostl ve světovou válku, Putinovy imperiální fantazie nestojí za jediný lidský život.

Za třetí to bude znamenat další šíření takzvaného "ruského světa": šílené kombinace neoliberální oligarchie, zkostnatělé centralizované moci a patriarchální imperiální propagandy. Tento důsledek není tak zřejmý jako zdražení uzenin a sankce na chytré telefony - ale z dlouhodobého hlediska je ještě nebezpečnější.

Vyzýváme vás, abyste se agresi Kremlu postavili všemi prostředky, které uznáte za vhodné. Proti záboru území pod jakoukoli záminkou, proti vyslání ruské armády na Donbas, proti militarizaci. A nakonec proti válce. Vyjděte do ulic, šiřte informace, mluvte s lidmi ve svém okolí - víte, co máte dělat. Nemlčte. Jednejte. I malý šroubek může zadřít soukolí stroje smrti.

Proti všem hranicím, proti všem říším, proti všem válkám!

Přeloženo z https://cs.crimethinc.com/2022/02/22/against-annexations-and-imperial-aggression-a-statement-from-russian-anarchists-against-russian-aggression-in-ukraine

1] (Sergej Naryškin, šéf ruské zahraniční rozvědky, se v odpovědi na Putinovu otázku zarazil a omylem navrhl začlenění DLR a LLR do Ruska, ačkoli tuto část ještě neměl říci nahlas. )


Verze pro tisk 24.2.2022 Autonomní akce

Píšou jinde

Odkazy