Anarchistická federace

Represe v Rusku a Bělorusku

Několik novinek ohledně represivního úsilí ruského a běloruského státu vůči anarchistickým a antifašistickým aktivistům a aktivistkám.

Kita

Zatýkání v Mozyru

Ve středu 23. března došlo v Mozyru na jihovýchodě Běloruska k zatýkání lidí spojených s anarchistickým a antifašistickým hnutím. Bezpečnostní složky zadrželi 10 osob, které podle tiskového prohlášení běloruské policie tvoří „organizovanou anarchistickou skupinu extremistického charakteru“. Mezi zadrženými byla i Krystyna (Kita) a Fjodor (Feďa) Čerenkovi, jeden z nejznámějších párů v antifašistickém prostředí bývalého SSSR. Kita je něco jako internetová skinheadská celebrita a její manžel byl aktivním účastníkem místní undergroundové scény, zpěvákem a kytaristou streetcorové kapely NIA VARTA! se silným protilukašenkovským poselstvím. Působil také v dalších méně známých místních kapelách, mimo jiné v postpunkové skupině VIKT(A)R xOi!.

Podle nepotvrzených informací může zadržení „preventivně“ souviset s 25. březnem, což je Den nezávislosti, který slaví běloruská diaspora po celém světě a který je v Bělorusku považován za nezákonný svátek. Již mnohokrát v tento den skončily masové opoziční demonstrace v Minsku většími či menšími potyčkami s policií. Na fotografiích z telegramového kanálu GUBOPiK (kanál bezpečnostní služby) je kromě antifašistické symboliky mnoho symbolů běloruské opozice. Objevují se také nálepky a nápisy protipolicejního charakteru. Jsou zde fotografie tetování Kity a Fedi s protipolicejní, antifašistickou a anarchistickou tematikou. Jak informoval GUBOPiK, „některé ze zadržených osob zaznamenávaly pohyb ruských vojsk na území Běloruska a následně tyto informace posílaly na extremistické kanály na Telegramu“. Podle GUBOPiK jsou naši kamarádi zatím obviněni podle dvou paragrafů běloruského trestního zákoníku: „šíření nenávisti vůči určité sociální skupině“ a „podpora extremistické činnosti“.

Zdá se, že někteří ze zadržených budou souzeni ve správním řízení, což v Bělorusku znamená krátké tresty (do 30 dnů vězení) a pokuty. Běloruské úřady se žel rozhodly umístit Kitu do vyšetřovací vazby. Byla převezena do Gomelu a je obviněna z podněcování nenávisti vůči sociální skupině (policistům). Kvůli otevřeným příspěvkům na sociálních sítích, v nichž útočí na běloruskou vládu a bezpečnostní složky, jí hrozí až pět let vězení. V tuto chvíli je těžké říct, zda se z nich úřady budou snažit udělat „extremistickou skupinu“, nebo se zaměří pouze na případ samotné Kity.

Ta se už před časem ocitla v hledáčku úřadů. Svůj populární účet na Instagramu (přes 15 tisíc sledujících) využívala ke kritice Lukašenkova režimu a policie a nikdy se netajila svými názory.

Ve vyšetřovací vazbě je držena také Anna Pyšniková.

Byla vyhlášena sbírka na jejich podporu – více na ABC Bělorusko.

Běloruská realita

Dne 29. března začalo projednávání případu anarchistů Arťoma Solovjova, Jevgenije Rubaška a Alexandra Belova. Jsou obviněni z „organizace a přípravy akcí hrubě narušujících veřejný pořádek nebo aktivní účasti na nich“ a z „vytvoření extremistické skupiny nebo účasti v ní“.

Ve stejný den byl zpěvák kapely Mister X Igor Bancer vyšetřován v souvislosti s případem, který generální prokuratura vyrábí proti obráncům lidských práv z běloruské organizace „Jaro ’96“.

Ten den se také v Minsku konal soud se čtyřmi aktivisty z kolektivu Food not Bombs. Jsou obviněni z účasti na protestech po prezidentských volbách v Bělorusku v roce 2020. Kvůli jejich aktivismu jim hrozí až šest let vězení.

V pátek 1. dubna začal v Molodečně soud se čtyřmi aktivisty (třemi muži a jednou dívkou) z místní undergroundové scény. Jsou obviněni z účasti na protestech po prezidentských volbách v Bělorusku v roce 2020. Jednoho z nich, Ruslana, označili prokurátoři za jednoho z hlavních vůdců protestů v Molodečně v roce 2020. Ruslanovi hrozí až 15 let vězení.

Zmíněného Igora Bancera čeká 11. dubna soud „kvůli neposlušnosti během ,vězeňského turné‘. Běloruský stát po mně chce, abych za své věznění v nápravném zařízení vrátil 25,5 eur za ,ubytování ve specializované ubytovně‘. Nejvtipnější na tom je, že chtějí, abych zaplatil i za dny, kdy jsem byl na samotce, takže jsem chyběl ve specializované ubytovně. O jakém ,ubytování‘ to teda mluví? Vypadá to jako jeden z nejzábavnějších skečů Monty Python’s Flying Circus, ale ne, je to Belarusian Reality AD 2022. Smutné, ale skutečné.“

Avtonom.org v Rusku zablokován

V úterý 5. dubna se na webu avtomom.org objevilo následující oznámení:

„Autonomní akce byla vždy skupinou šířící anarchismus v ruskojazyčném prostoru. O státní hranice se nestaráme. Bez ohledu na to, v jakých zemích pobývají naši členové a členky, právě v Rusku jsou pro nás sociální změny obzvlášť důležité. Z toho důvodu jsme se dlouho snažili lavírovat na hraně ruských zákonů, abychom se vyhnuli zablokování našich stránek a sociálních sítí. Každý rok to bylo obtížnější a zákazy byly absurdnější, ale snažili jsme se zůstat neblokovaní. Když nyní nelze válku nazývat válkou a nemůžete být proti ní, tato taktika není nadále ospravedlnitelná.

Na žádost generální prokuratury byly tedy na ruském území zablokovány stránky avtonom.org a naše skupina Vkontakte (VK). Skupina VK je však přístupná přes VPN a Tor, ale v této podobě ji nepotřebujeme a v blízké budoucnosti ji nebudeme rozvíjet. Náš telegramový kanál a kanál YouTube jsou prozatím v Rusku dostupné bez VPN a Toru. Určitě najdeme nové způsoby, jak cenzuru obejít. Přihlaste se k odběru na našich sociálních sítích a také do našeho týdenního mailing listu – náš e-mail v Rusku zatím není blokován. (Pokud je to možné, vůbec nepoužívejte VK kvůli úzkému přátelství této sociální sítě s policií.)“

Dívejte se realitě do očí!

Ačkoli mnozí levičáci, včetně některých anarchistů, tvrdí, jak jsou obě strany války na Ukrajině stejné, pravdou je, že aktivisté a aktivistky na Ukrajině nikdy takové státní represi ani zdaleka vystaveni nebyli. Pokud je nepodpoříme společně s celou Ukrajinou v aktivním boji proti ruské invazi, čeká je v tom lepším případě něco obdobného, ale pravděpodobněji smrt nebo emigrace.


Zdroje:
https://www.avtonom.org/news/sayt-avtonomorg-zablokirovan-v-rossii-teper-oficialno
https://161crew.bzzz.net/zatrzymania-bialorus/
https://161crew.bzzz.net/aktualnosci-w-sprawie-kity-i-innych-aresztowanych-w-mozyrzu/
https://abc-belarus.org/?p=14824
https://www.facebook.com/yeahoor.bouncer

Související odkazy:
Rusko: další vykonstruovaná teroristická kauza
Ať žije revoluce!
15 let v boji
Krev na vašich rukou
Bělorusko: vynesen rozsudek nad anarchopartyzány
Běloruský režim odsoudil Mikolu Dziadoka
Bělorusko: pronásledování anarchistů a antifašistů pokračuje
97 procent
Nikdy to nevzdávej!
„I ten, kdo je zavřený, má svůj podíl na změně“
„Důležité je, aby pozornost vůči Bělorusku nepolevovala“
Igor Bancer stráví narozeniny ve vězení
Benefice pro FNB Minsk
Solidární demonstrace za FNB Minsk
Vyhrožovali mi, že mě znásilní, vezmou mě na gestapo nebo do lesa
Svobodu běloruským anarchistům!
Ničeho nelituji
Připoj se!
Bělorusko: zatčen a mučen další anarchista
Otevřený dopis na podporu běloruských anarchistů-revolucionářů
V Bělorusku byli zatčeni čtyři anarchisté


Verze pro tisk 8.4.2022 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)