Anarchistická federace

Přemýšlejme o smyslu antimilitarismu

Antimilitarismus nesmí být dogma, jinak může napáchat víc škody než užitku. To si uvědomují anarchisté na Ukrajině i jejich podporovatelé.

obr.

ABC Drážďany: Stanovisko k naší solidární práci na Ukrajině

Několik dní před začátkem Putinovy vojenské agrese jsme si vyměňovali názory mimo jiné i s kamarády z Ukrajiny. Co dělat v případě války? Bylo nám jasné, že zareagujeme, až naši přátelé zavolají o pomoc. Naše možnosti podpory jsme viděli zcela konkrétně v zahájení sbírky na podporu Operace Solidarita přímo na Ukrajině a lidí na útěku mimo ni. Bylo nám jasné, že existují aktivisté, kteří plánovali zůstat a bojovat na Ukrajině. Zaujali jsme jasné stanovisko a byli jsme za to také kritizováni. Proto bychom v následujícím textu chtěli krátce vysvětlit, proč děláme to, co děláme.

1) Jak můžete jako anarchisté podporovat válku?

Zcela jednoznačně se stavíme proti této válce. Jejím spouštěčem je touha po moci, imperialismus a fašismus Putinova režimu. Tuto válku chce on a jeho stoupenci, nikoli lidé, kteří žijí na Ukrajině.

Takže pokud jsme proti této válce, otázka zní: jak ji zastavit? Antimilitaristické stanovisko požaduje, aby se ukrajinské ozbrojené síly vzdaly a podřídily se ruskému režimu. Podle našeho názoru by to však nevedlo k ukončení války, ale povzbudilo by to Rusko k další expanzi (např. do Moldavska nebo Polska). Vzhledem k tomu, že v současné době nemůžeme v Rusku očekávat změnu moci, je podle nás jediným východiskem porážka Ruska. Ta může vypadat různě, ale každopádně to znamená, že se lidé na Ukrajině musí proti Rusku vojensky bránit tím nejlepším možným způsobem.

Chceme tedy podpořit lidi na Ukrajině, aby se mohli bránit a ukončit tuto válku co nejdříve.

Netroufáme si rozhodovat za druhé o tom, zda je správné bránit se proti útočníkům silou zbraní. To, zda člověk bojuje, nebo utíká, je jeho volba. Pro nás je důležité, aby jak bojující, tak prchající lidé měli naši podporu. Podle našeho názoru by tyto dvě varianty neměly být stavěny proti sobě!

2) Jak můžete jako anarchisté podporovat ukrajinský stát/ukrajinskou armádu?

Nepodporujeme ukrajinský stát ani jeho armádu. Zaměřujeme se na podporu lidí, aby mohli bránit sebe a své domovy proti invazní válce. Je ale pravda, že mnoho lidí se rozhodlo vstoupit do ukrajinské armády nebo jednotek teritoriální obrany, protože v současné době neexistuje žádná alternativa v podobě samostatných jednotek.

V roce 2014 na Donbase bojovaly nezávislé skupiny, které byly zejména politicky pravicové. Mimo jiné i z tohoto důvodu se ukrajinský stát v posledních měsících zaměřil na to, aby zabránil vzniku nezávislých skupin, nebo se je snažil začlenit do armády.

Pro svobodáře a antiautoritáře není v současné době rozhodování jednoduché, ani bez kontroverzí. Buď zůstanou věrni svým politickým zásadám a nebudou bojovat, nebo přistoupí na kompromis a zapojí se do vojenské obrany. S otázkou, zda je v pořádku dělat určité kompromisy v zájmu dosažení smysluplných cílů, se při našem politickém organizování setkáváme stále a znovu. V tomto případě velmi dobře rozumíme lidem, kteří se chtějí bránit proti životu v Putinově režimu se zbraní v ruce. Pokud je vstup do ukrajinské armády jedinou možností po dobu trvání bojů, chápeme to také. Pro nás však zůstává důležité a nevyhnutelné nadále kriticky sledovat ukrajinský stát, a tedy i jeho armádu, a nereflektovaně ji „neoslavovat“ jen proto, že právě teď jsou to „ti dobří“.

Proč je třeba zbraní na Ukrajině?

Operace Solidarita 19. května na svém webu zveřejnila následující vyjádření k debatě o (anti)militarismu ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině:

„Militarismus. To slovo můžeme slyšet téměř v každé diskusi o válce na Ukrajině. Mnozí v Evropě dnes sice odsuzují Putinovu agresi, ale nejsou připraveni dodat ukrajinskému hnutí odporu ani ochranné prostředky, natož zbraně, protože by to byl ,militarismus‘. Válka bezpochyby vede k navýšení vojenských rozpočtů, dodávky zbraní nejsou vždy kontrolovány a obecně platí, že zbraně vždy znamenají smrt. S tím lze jen těžko nesouhlasit. Je však důležité objasnit, že to nebyl ukrajinský lid, kdo si zvolil tuto cestu. Zbraně a vojenskou techniku potřebujeme pouze k ochraně před autoritářským režimem, který dnes srovnává celá města se zemí a zabíjí jejich obyvatele. Nedostatek zbraní válku nezastaví, ale povede pouze k dalším civilním obětem, únosům a mučení na okupovaných územích, humanitární katastrofě a dalším vlnám uprchlíků.

Válka na Ukrajině a rostoucí napětí po celém světě názorně ukazují, že svět skutečně potřebuje nové protiválečné hnutí, které by donutilo všechny aktéry vzdát se útočných a jaderných zbraní. Takové hnutí by však bylo uskutečnitelné pouze v případě, že Ukrajina tuto válku vyhraje. Vítězství agresora by naopak všem ukázalo, že podle současných pochybných pravidel hry stačí k vítězství dostatečné vojenské zdroje a jaderné zbraně, a vrátilo by nás zpět do starých ,dobrých‘ časů závodů ve zbrojení. Přítomnost agresorského státu, který dosáhl svých cílů vojenskými prostředky, povede k ještě výraznějšímu rozšíření vojenských rozpočtů, ke zvýšené koncentraci zbraní na hranicích Ruska a Evropy a k neustálé hrozbě zničení světa v jaderné válce. To nemůže být pro žádné protiválečné hnutí přijatelné.“


Zdroje:
https://abcdd.org/en/2022/05/10/position-on-our-solidarity-work-in-ukraine/
https://operation-solidarity.org/2022/05/19/operation-solidarity-day-84/

Související odkazy:
ABC Drážďany: pomoc zaslaná na Ukrajinu
Všichni jsme Ukrajinci: antifašistický vzkaz ze stínů CEE
Svoboda, rovnost, sesterství a bratrství nejsou prázdná slova
Nepovyšujme hesla nad životy lidí
Něco málo o naší četě
Na okraj jednoho prohlášení
Anarchisté a válka
Za pracující třídu… na straně Ukrajiny
Pramen: My a válka
Represe v Rusku a Bělorusku
„Díky za veškerou podporu“ (II.)
„Díky za veškerou podporu“ (I.)
Stojíme na straně demokratické společnosti!
Ukrajina: pracovní práva v době války
Z deníku extremisty
Rozhovor: Operace Solidarita na Ukrajině
„Skoro celou dobu sedíme doma, aby nám na ulici nedali povolávací rozkaz.“
Postoje k válce
A3: Nacionalismus je bratr války
Pět jmen
Shánějí se dobrovolníci na pomoc uprchlíkům v Polsku
Igor Volochov
Kyjev: Výbor pro odboj
Po boji nezůstane žádná země
Pohled z Ukrajiny a Ruska (II.)
Nebudu zabíjet své bratry!
Zima končí, přichází jaro: ruské protesty proti Putinovi a válce
Putin neprojde, Kyjev žije: co děláme na podporu Ukrajiny
Proti invazi, avšak bez pokrytectví
Nacionalismus patří na smetiště
IFA proti Putinově agresi
Ruští anarchisté o invazi na Ukrajinu
Jak pomoct anarchistkám a anarchistům v Rusku a Ukrajině
NE VÁLCE!
Proti anexím a imperialistické agresi
Válka a anarchisté: antiautoritářský pohled na Ukrajinu
Ukrajina mezi mlýnskými kameny


Verze pro tisk 24.5.2022 -kl-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)