Anarchistická federace

Igor Bancer stráví narozeniny ve vězení

Zpěvák běloruské streetpunkové kapely Mister X je vězněm běloruského režimu. Podpořme ho narozeninovou pohlednicí.

Igor

Už čtvrtý měsíc tráví muzikant z Grodna, města ležícího u západní hranice Běloruska, ve vězení. Příbuzní o něm neměli několik týdnů žádné zprávy. Dne 20. října byl policií odveden ze svého bytu. Předtím strávil 18 dní ve vazbě za účast na protestních shromážděních. Byl držen na samotce a pak poslán na nucené psychiatrické vyšetření. Doba vazby mu byla prodloužena a pokud se nic nezmění, datum soudního stání bude známé koncem února.

Kdo je Igor Bancer?

Igorovi je 40 let a je známý jako zpěvák streetpunkové kapely Mister X, kterou někteří budou znát z koncertů v Česku. V Grodně se věnuje kulturním a společenským aktivitám. Nepije alkohol, nejí maso, je antirasista a antifašista.

Proč byl zadržen?

Dvacátého října v šest hodin ráno přišli do Igorova bytu policisté. Tvrdili, že se zde skrývá, a chtěli ho odvést. Jeho manželka Angelica ale Igora bránila s tím, že po ulici chodí normálně, před nikým neutíká a ani se neskrývá. Později byl jeho byt prohledán. Muzikantovi příbuzní jsou přesvědčeni, že důvodem jeho zadržení bylo jedno z jeho pouličních představení. Dne 5. září byl v jednom ze zábavních podniků na Gorkého ulici, a když uviděl policejní auto, vyšel ven a začal před ním obnažovat své genitálie. To bylo natočeno turisty a zveřejněno na Telegramu. Bylo zahájeno trestní řízení podle § 339 trestního zákona o výtržnictví.

Když byl Igor v říjnu zadržen, jeho rodina byla doma. „Děti všechno viděly,“ říká Angelica. Když si pro něj přišla policie, spaly. Přítomné byly také prohlídce bytu. Zatímco je Igor ve vězení, pomáhají rodině jeho přátelé a kolegové. Na znamení solidarity začali prodávat trička a hrnky se symbolem jeho kapely Mister X. V Německu byla zahájena kampaň #freebancer. Fanoušci fotbalového klubu St. Pauli z Hamburku vyvěsili na Igorovu podporu transparenty a objevily se také graffiti. „Všichni čekáme na nové informace a Igorův brzký návrat domů,“ řekl Bancerův kamarád Alexander.

Pošli pohled k narozeninám!

Igor je člověk, který nikdy neváhal pomoci svému okolí, když bylo třeba. Nyní je to naopak on, kdo potřebuje naši pomoc. Pomozme mu navzdory vazbě zpříjemnit jeho narozeninový den (24. února). Pošleme mu narozeninový pozdrav. Kvůli kontrole a cenzuře v poslední době dostával dopisy opožděně. Na pohlednici proto napišme opravdu jen jedno slovo: ПОЗДРАВЛЯЮ! (Gratuluji / Vše nejlepší).

Pohlednice posílejte na adresu:
   230023
   Беларусь, Гродно
   Ул. Кирова 1
   Банцер Игорь Романович
   Bělorusko

 

Aktuální info najdete na facebookovém profilu Mister X BY streetpunk

Poznámka 1:
Není to zdaleka poprvé, co se na našem webu zmiňujeme o kapele Mister X. Na jejím pražském koncertě věnovaném památce zavražděného Honzy Kučery, který se konal 17. ledna 2014 v Klubu 007 na Strahově, jsme křtili brožuru Příběhy vězněných anarchistů. O rok později, konkrétně 19. dubna 2015 se v pražském klubu Buben za účasti kapely konal benefiční koncert na podporu stíhaných běloruských anarchistů a antifašistů, mez nimiž byl i zpěvák skupiny.

Poznámka 2:
O dění v Bělorusku vydalo nedávno Nakladatelství AF publikaci nazvanou Statě o revoluci (česky o událostech v Bělorusku). Objednat si ji můžete v e-shopu Roleta39.


Verze pro tisk 16.2.2021 -mc-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy