Anarchistická federace

15 let v boji

Zpráva o (doufejme dočasném) konci Food Not Bombs v Bělorusku

Minsk

V lednu 2021 jsme reagovali na zatčení členů minského kolektivu Food not Bombs (FNB), v Praze se kvůli tomu před běloruskou ambasádou konala demonstrace a proběhly i nějaké benefiční akce pro zadržené.

O rok později, v sobotu 8. ledna 2022 oznámili aktivisté z iniciativy Food Not Bombs Minsk, že se rozhodli dočasně pozastavit svůj aktivismus kvůli probíhajícím represím v zemi.

Iniciativa se v letech 2020 a 2021 zabývala solidaritou s bezdomovci a s lidmi v ekonomických potížích. Na vrcholu represí, navzdory hrozbám násilí ze strany trestajících, bylo každý víkend v centru Minsku místo, kde jste mohli dostat zdarma porci teplého jídla a teplé oblečení.

Iniciativa Food Not Bombs vznikla v Bělorusku v roce 2006 jako protest proti militarismu běloruského státu, který je ochoten utrácet obrovské sumy peněz na armádu a ministerstvo vnitra, ale není schopen zajistit základní potřeby společnosti. Za dobu její existence se do iniciativy zapojily stovky lidí a počet podpořených lidí se pohybuje v tisících.

Potřeba FNB stále existuje, ale úspěchy režimu v ničení místních iniciativ činí solidaritu extrémně nebezpečnou a obtížnou. Během protestu již byli aktivisté FNB zadrženi a krátkodobě uvězněni. Lpění mnoha aktivistů a aktivistek na anarchistických názorech nemohlo u represivních struktur zůstat bez povšimnutí, zvláště v situaci, kdy anarchisté a anarchistky jsou jedním z předních cílů represivních snah, čemuž odpovídají i dlouholeté tresty, které dostávají.

Nezbývá než vyslovit poděkování členům a členkám dosavadního kolektivu FNB v Minsku, kteří se po celá ta léta zapojovali do boje proti chudobě, a doufat, že na své aktivity co nejdříve navážou.

Jídlo je právo, ne výsada!


Zdroj:
https://pramen.io/ru/2022/01/15-let-v-boyu-zakrytie-edy-vmesto-bomb-v-minske/


Verze pro tisk 23.1.2022 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)