Anarchistická federace

Pomoc Chersonské oblasti

Anarchistky a anarchisté pomáhají na Ukrajině po záplavě, která byla součástí ruské agrese.

Cherson

Kolektivy solidarity hlásí, že nedávno doručily pomoc do vesnic v Chersonské oblasti, které byly postiženy v souvislosti s odpálením vodní elektrárny Kachovka:

Záměrně jsme se rozhodli vyrazit, až opadne voda a na pořadu dne bude obnova postižených vesnic.

Následky jsou katastrofální: zaplaveny byly nejen některé čtvrti v Chersonu a vesnice na břehu Dněpru, ale také vesnice podél řeky Inhulec. Během cesty jsme navštívili pět vesnic, z nichž čtyři – Afanasijivka, Jurijivka, Komyšany a Pryozerne – byly ještě před teroristickým útokem na přehradu okupovány. Mnoho budov zde bylo poškozeno ostřelováním.

Ke zkáze přispěla i voda: zdi zde byly tradičně postaveny z nepálených cihel a hlíny, což jsou materiály, které nezaručují žádnou odolnost proti záplavám. Některé domy nebo zdi se tedy zřítily, zatímco jiné ještě stály jen díky omítce pokrývající stěny. Zaplavená místa příšerně smrdí – asi jako bažina a mrtvé ryby.

Z prostředků získaných na tuto cestu jsme zakoupili jedno výkonné naftové topné dělo a 10 menších plynových s 50litrovými kanystry na plyn pro každé z nich. Lidé je budou moci používat k vysoušení stěn svých zaplavených domů. Místním obyvatelům jsme také věnovali sedm vysokotlakých myček s hadicemi na přívod vody, aby mohli vyčistit svá stavení a dvory, a prostředky proti plísním a houbám na ošetření zdí. Přivezli jsme také spoustu krmiva pro zvířata, trvanlivé jídlo, přikrývky atd. A naši přátelé z FemSolution poskytli čistící prostředky, prací prášky a hygienické potřeby.

Kuchyňské spotřebiče (elektrický bojler, mikrovlnnou troubu, hrnce), dvě postele a matrace jsme odvezli Natalii do Komyšan – o jejím příběhu jsme vydali samostatný příspěvek (https://bit.ly/3JLkjhv). Tato drobná žena nám vyprávěla, jak zachraňuje své kozy, a přitom nám ukazovala svůj dům a dvůr. A my jsme se jen divili, kde vzala sílu vytlačit vyděšená zvířata z chléva navzdory rychle stoupající vodě.

V samotném Chersonu jsou neustále slyšet výbuchy. Do tamního útulku Šance, který je v současné době domovem asi 200 zvířat, jsme dovezli spoustu krmiva. Většina zvířat, o které se útulek staral, asi přes 600, zůstala v obsazených Oleškách. Dobrovolníci se snažili část z nich evakuovat přes území ovládané okupanty.

Na zpáteční cestě jsme navštívili vesnici Myrne a přivezli pro místní obyvatele několik lopat, hrábě, motyky a kbelíky. Vesnice sice nebyla vodou zasažena, ale spolu s Posad-Pokrovskem a mnoha dalšími byla dlouho v palebné linii. Není tu téměř žádný dům, který by nebyl poškozen.

Do Kyjeva jsme se vrátili s osmi koťaty a jednou vránou zachráněnou před povodní. Všem se dostane veterinární péče a budeme pro ně hledat nový domov.

Civilní zdravotnické potřeby

Další zpráva Kolektivů solidarity se věnuje poskytnuté pomoci ve formě zdravotnického materiálu:

Od našich evropských přátel pravidelně dostáváme zdravotnický materiál, který pak dodáváme do zdravotnických zařízení, zdravotníkům nebo na stabilizační místa.

V posledních několika týdnech se nám podařilo odeslat hned několik balíčků. Jeden z nich byl určen pro zdravotníky z 95. brigády působící v oblasti Lyman. Dostali eklektické a mechanické tonometry, elastické obvazy, dlahy, retenční pásky, testy na COVID, léky proti bolesti, dlahy na nohy a paty, nůžky a pinzety.

Další balíček jsme poslali našim medičkám z hnutí sester Buď jak Nina. Dostaly elektrické tonometry, lékařské ubrousky, retenční pásky, sady katetrů, obvazy na ochranu proleženin, fyziologický roztok a silné léky proti bolesti. Chceme je podpořit zejména v těchto dnech, protože jsou v podstatě jediné, kdo otvírá otázku nedostatečných platů a špatných pracovních podmínek zdravotnického personálu.

Další zásoby jsme dodali do dvou nemocnic v Krivém Rohu: do nemocnice v železničním depu a do 8. nemocnice, se kterou se již dlouho přátelíme. Tam jsme poslali několik tonometrů, krabice náplastí a obvazů, čtyři fonendoskopy, jehly a stříkačky různých průměrů, antiseptika, testy na COVID, lékařské rukavice různých velikostí, krční ortézy, antibiotika, fyziologický roztok a léky proti bolesti.

A konečně, část zdravotnického materiálu bude velmi užitečná v útulku pro zvířata, který se jmenuje Domov speciálních ocásků a nachází se v Irpini u Kyjeva. Útulek pomáhá zvířatům se specifickými fyzickými a psychickými hendikepy, z nichž mnohé trpěla rukou člověka. Právě teď se v něm léčí téměř stovka pacientů. Útulek obdržel také náplasti, injekční stříkačky, jehly, infuzní vaky, lékařské roztoky, nádoby na moč a další předměty, které pomohou při léčbě nemocných zvířat.

* * *

Pokud chcete přispět na aktivity Kolektivů solidarity, najdete vše potřebné na odkazu Jak pomoci anarchistkám a anarchistům na Ukrajině a v Rusku.


Zdroj:
https://www.facebook.com/SolidarityCollectives

Související odkazy:
Solidarity Collectives pomáhají (VII)
Punk proti putinismu!
Solidarity Collectives pomáhají (VI)
MDŽ: Hlas kamarádek z ukrajinské fronty
Rozhovor: Yellow Peril Tactical
Solidarity Collectives pomáhají (V)
Proč podporujeme kamarády na Ukrajině
Jak pomoci anarchistkám a anarchistům na Ukrajině a v Rusku
Solidarity Collectives pomáhají (IV)
Zóna solidarity pomáhá
Medical Self-Defense Network
Solidarity Collectives pomáhají (III)
Zóna solidarity
Solidarity Collectives pomáhají (II)
Nepolevujme v solidaritě!
Sbírka na auto
ABC-Galicja pomáhá na Ukrajině
Solidarity Collectives pomáhají
Solidarity Collectives


Verze pro tisk 9.7.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)