Anarchistická federace

K 70. narozeninám Petra Kropotkina

Kropotkin 2021: Příspěvek Errica Malatesty z roku 1912 k životnímu jubileu známého anarchistického myslitele

Zádruha

Připojuji se samozřejmě z celého srdce k projevům úcty ke Kropotkinovi u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin, i když mám velmi mnoho pochybností o jejich vhodnosti a vkusu.

Takové projevy mívají vždycky tak trochu ráz loučení s člověkem, jako by odcházel do penze. Ale já si myslím – a jsem si jistý, že je to mínění všech, kdo ho znají blíže –, že je Kropotkin i přes svůj (tzv. pokročilý) věk ještě natolik plný života a nadšení, natolik mladý, že můžeme doufat, že je velmi vzdálená chvíle, kdy budeme moci udělat bilanci nesmírných služeb, jež prokáže svým životním dílem věci osvobození lidstva. Ještě prokáže této věci velmi mnoho služeb, dříve než se uzavře jeho slavná životní dráha.

Byl jsem požádán o krátký souhrn Kropotkinovy ideje. Avšak já si myslím, že je lepší každému jen doporučit, aby četl a dával jiným číst jeho knihy. Jeho idea, která se prolíná tolika stránkami jeho spisů a potkává se tak často s kolektivní myšlenkou propracovanou ve smyslu staré Internacionály a anarchistických hnutí v různých zemích, byla samotným autorem tak jasně vyjádřena v jeho propagačních brožurách, že opravdu nepotřebuje žádného výkladu a žádný vykladač by ji nepodal prostěji a lépe.

Raději dnes, v této chvíli, která je především svátkem Kropotkinových přátel, promluvím o Kropotkinovi jako člověku.

Kouzlo Kropotkinovy osobnosti tvoří ta okolnost, že jsou v ní učenec, spisovatel, propagandista, přítel a člověk sjednoceni v harmonické jednotě, a tvoří tak člověka v nejširším slova smyslu lidského, jakého jsem kdy poznal.

Miluje lidi. Vše, co myslí, a vše, co činí, je předurčeno touto jeho dobrotou, touto velikou láskou k lidem – ke všem lidem, protože všichni lidé chovají ve svém nitru aspoň jiskru prvopočáteční dobroty.

Celý Kropotkinův život je jediné dílo lásky. Ať studuje přírodopis a přírodní vědy, ať bádá a studuje život lidských společností, ať se účastní revolucionářských agitací a drsných bojů s tyrany a vykořisťovateli, vzpruha, která ho vede k činu, je vždy stejná, ta vřelá touha učinit lidi svobodnější, silnější a šťastnější.

Postavily-li ho neobyčejné schopnosti, kterými ho příroda obdarovala, a výsadní životní podmínky, v nichž se nacházel, vysoko nad dav jeho prostších a nešťastnějších bratrů, nestal se proto domýšlivým povýšencem, nepodceňoval nikdy masy, tak jako mnozí malí „velikáni“, neuzavřel se ve věži ze slonoviny „nepochopených“. Naopak použil těchto vyšších schopností jako zbraní, dokonalých k boji v zápasech o pokrok lidstva, a vždycky byl přesvědčen, že více schopností ukládá více povinností. Dokonce ten fakt, že se mohl rozvinout a docílit svého vysokého stupně morálky a inteligence, zatímco nesmírné zástupy dělníků vězí v bídě a nevědomosti, ho mučil jako výčitka svědomí; z rozkoše smíření a vyrovnání zasvětil svůj život boji proti nespravedlnosti, jejímž nedobrovolným obročníkem ho osud učinil. A oddal se tomuto boji nikoli z nějaké metafyzické ideje Povinnosti a Spravedlnosti, nýbrž zcela prostě nevyhnutelným zářením síly bohatství své mravní přirozenosti.

Jelikož je to systematický duch, postavil pojetí anarchismu jako určitou filosofickou jednotu, která může být přijata či nikoli. Ale teď všechna teorie stranou – Kropotkin je anarchista – komunistický anarchista –, protože chce štěstí lidstva a je přesvědčený, že štěstí všech se může dosáhnout pouze svobodou každého jedince a kooperací, uvědomělou a dobrovolnou solidaritou všech.

Proto ho mám rád; a proto ho milují nejenom ti, kdo se hlásí k anarchistickým idejím, nýbrž všichni lidé citu, lidé srdce, každý, kdo sní o lepším lidství.

Errico Malatesta


Z Temps Nouveaux, XVIII, 33. Přeložil Josef Bláha.
Česky vyšlo v anarchistickém čtrnáctideníku Zádruha, ročník IV, číslo 21, 10. ledna 1913.
Jazykově upraveno

V celoroční sérii „Kropotkin 2021“ zatím vyšlo:
Kropotkin 2021
Smrt a pohřeb Petra Kropotkina
Kropotkin, jako
A2: Kropotkin
Kropotkinovo zmrtvýchvstání
Evoluce a revoluce
Aktuálnost Kropotkinova anarchokomunismu (I.)
Aktuálnost Kropotkinova anarchokomunismu (II.)
Kropotkinova sociální utopie
Vychází Anarchistická etika
Budovat jménem krásné svobody
Odmítnout vládu člověka nad člověkem
Komunismus bez anarchie je otroctvím
Stepňak: Petr Kropotkin
„Z plna srdce přeji zdaru“
Útěk
Život přetékající přes okraj
Oslava sedmdesátin


Verze pro tisk 13.12.2021 -zd-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)