Anarchistická federace

Oslava sedmdesátin

Kropotkin 2021: Životní jubileum slavného anarchisty oslavili jeho souputníci po celém světě, včetně Česka.

Zádruha

Petr Kropotkin se narodil 9. prosince 1842 v Moskvě v aristokratické rodině. Sedmdesát let poté ale neslavil narozeniny u carského dvora, kde mu bylo předurčeno skončit, nýbrž v exilu coby celosvětově proslulý anarchistický myslitel a známý vědec. A jeho životní jubileum si koncem roku 1912 připomínaly tisíce anarchistů a anarchistek po celém světě, včetně těch českých, jak v Česku, tak ve Spojených státech.

Anarchistický čtrnáctideník Zádruha, jejž spoluvydával Michael Kácha na Žižkově, věnoval celé jedno číslo (č. 19, ročník IV, 13. prosince 1912) „vzácnému člověku a důslednému anarchistovi, Petru Alexejiči Kropotkinovi, jehož 70. narozeniny oslavuje celý opravdový socialistický svět“. Číslo začíná vzpomínkami N. Rogdajeva, které se zaměřují na Kropotkinův vliv na mladé anarchistické hnutí v Rusku. Další text se věnuje Kropotkinově roli sociologa, etika, ekonoma a anarchisty, přičemž vychází z časopisů Freedom a Mother Earth. Posledním delším textem je úvod a závěr Kropotkinovy eseje Historická úloha státu, následovaný bibliografií jeho hlavních prací.

Je zde také stručně popsána oslava Kropotkinových sedmdesátin v Anglii, kde ji pořádali anarchisté sdružení kolem časopisu Freedom. Oslava nebyla nijak halasná, o to však vřelejší. Dále se 30. listopadu v londýnské dělnické čtvrti Whitechapel konalo za hojné účasti setkání, kde řečníci promlouvali o významu a zásluhách Petra Kropotkina. V Paříži se zas u příležitosti jeho narozenin pořádal velký mezinárodní mítink, a to 9. prosince. Svolaly ho spolky Skupina ruských anarchokomunistů v Paříži, Pařížská skupina německých anarchistů Arbeiterfreund, Pařížská skupina anarchistického červeného kříže či Skupina Les Temps Nouveaux. Promluvily zde takové osobnosti anarchistického hnutí jako J. Grave, A. Girard, M. Pierrot, S. Faure, Ch. Malato, G. Yvetot, G. Durupt, CH. Cornélisen, A. Borghi, J. Něgre, J. Zielinskaja, Stojanov, M. Isidin, A. Karelin, Roščin a další.

V 21. čísle Zádruhy z 10. ledna 1913 pak bylo otištěno narozenivové přání Petru Kropotkinovi od vědecké obce ve Velké Británii a Irsku (podepsalo ho 81 osobností) a překlad článku z Temps Nouveaux od významného italského anarchisty Ericca Malatesty. Právě Malatesta, jehož vliv na mezinárodní anarchistické hnutí byl srovnatelný s vlivem Kropotkina, později podrobil slavného revolucionáře ostré kritice za jeho postoj k válce a o několik let později napsal vzpomínkový kritický článek, kde v přátelském duchu upozornil na Kropotkinovy slabiny a připomenul nám, že i v tomto případě se ukazuje nesmyslnost jakéhokoliv kultu osobnosti, ať už se týká kohokoliv. Také bylo v listu sděleno, že Kropotkin právě onemocněl zápalem plic.

Ve své době jeden z nejrozšířenějších anarchistických časopisů – Matice svobody – otiskl v 1. čísle XIV. ročníku z 5. prosince 1912 článek „Petr Kropotkin – Památce jeho 70. narozenin“. Text napsal vlivný člen předválečné České anarchistické federace (ČAF), autor brožurek o klerikalismu a náboženství a prvorepublikových turistických průvodců, Rudolf Máša.

Orgán federalistických socialistů Proletář ze dne 6. prosince 1912 v čísle 47 VI. ročníku zveřejnil pozvánku na přednášku „Život a dílo Petra Kropotkina“, která se měla odbývat 7. prosince. V dalším, 48. čísle Proletáře z 29. prosince 1912 pak najdeme stručnou zprávu o průběhu přednášky, která byla původně „z formálních důvodů“ zakázána a konala se nakonec v sobotu 14. prosince ve dvoraně pražské restaurace De Paris v Ječné ulici. Přednášejícím byl jeden z redaktorů pražské Zádruhy a člen ČAF MUDr. Bohuslav Vrbenský a na přednášce se podepisoval blahopřejný dopis Petru Kropotkinovi. (Časopis Proletář po řadu let původně vycházel v Liberci, ale na sklonku své existence se jeho vydávání přesunulo do Duchcova a následně do Prahy, kde se jeho publikování ujal syn „otce českého anarchismu“ Viléma Körbra, dlouholetý anarchista Čeněk Körber. Krátce poté časopis definitivně zaniká.)


V celoroční sérii „Kropotkin 2021“ zatím vyšlo:
Kropotkin 2021
Smrt a pohřeb Petra Kropotkina
Kropotkin, jako
A2: Kropotkin
Kropotkinovo zmrtvýchvstání
Evoluce a revoluce
Aktuálnost Kropotkinova anarchokomunismu (I.)
Aktuálnost Kropotkinova anarchokomunismu (II.)
Kropotkinova sociální utopie
Vychází Anarchistická etika
Budovat jménem krásné svobody
Odmítnout vládu člověka nad člověkem
Komunismus bez anarchie je otroctvím
Stepňak: Petr Kropotkin
„Z plna srdce přeji zdaru“
Útěk
Život přetékající přes okraj


Verze pro tisk 9.12.2021 -zd-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)