Anarchistická federace

Solidarita se zapatistickými komunitami

Krátce o demonstraci v Praze a návštěvě zapatistů a zapatistek v Bratislavě

Praha

Na pátek 24. září byl vyhlášen den mezinárodní solidarity se zapatistickými komunitami. Zapatistické domorodé komunity v jihomexickém státě Chiapas totiž čelí stupňujícímu se násilí ze strany paramilitárních skupin podporovaných vládou. V tento den se tedy demonstrovalo ve 42městěch po celé Evropě, ve státech jako jsou Španělsko, Německo, Lucembursko, Belgie, Portugalsko, Švýcarsko, Rakousko, Francie, Itálie či Řecko. Pozadu nezůstala ani Praha.

Tady se sešel po třetí hodině odpolední před velvyslanectvím Spojených států mexických v ulici V Jirchářích pár desítek lidí se vzkazem na transparentu ¡No están sol@s, su rabia es la nuestra! (Nejste sami*y, váš vztek je i náš!). Přítomní také vyzdobili barevnými křídami vozovku před budovou ambasády různými hesly a obrázky.

Mezitím se zapatisté a zapatistky, kteří nedávno přistáli ve Vídni, rozdělili na několik skupin. Jedna z delegací dorazila v sobotu 25. září do Bratislavy. Jelikož se ale opozdili, byl mimo jiné s ohledem na jejich pohodlí zrušen plánovaný společný oběd v Cyklokuchyni. Na místo toho byla rozšířena kapacita večerní diskuse v galerii kolektivu Apart v ulici Pečnianska. V neděli byly na programu oběd a diskuse s umělci v ateliérech Mladá Vajnorská a večer veřejná diskuse v klubu FUGA na náměstí SNP s promítáním filmu Screening of The Most Beautiful Catastrophe (2018).

Organizátoři a organizátorky bratislavského zastavení zapatistické „Výpravy za život“ se dnes rozloučili s delegací a my ji teď očekáváme v Praze, kde se již dnes (pondělí 27.září) od 18.00 má konat diskuse „Lekce z revoluce: Chiapas a Rojava“, a to na Žižkově v Protoru39. V následujících dnech se můžete se zapatisty a zapatistkami setkat na debatě „Zapatistickým pohledem“ (úterý 28. září, od 18.00, Underdogs’ (Eternia), Nádražní 3) či během „Feministické zastávky“ (středa 29. září, od 17.00, Studio ALTA, Sokolovská 24/136).

Protest v Praze

 

Návštěva v Bratislavě

 

 

 

Související odkazy:
Zapatistické povstání
„Výprava za život“ v Praze
Chiapas na pokraji občanské války
La Extemporánea v Evropě
Zapatisté na cestě do Evropy
Pusťte Zapatisty do Francie!
Létání je další způsob chůze
Pasy pro zapatisty a zapatistky!
La Montaña už kotví u Azorských ostrovů
Očekáváme vás
Výprava Ixchel
Příprava na plavbu do Evropy
Zapatistická autonomie
První část: Deklarace… za život
Existence č. 1/2019: Zapatistické povstání
Starý Antonio v novém hávu


Verze pro tisk 27.9.2021 -bj-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy