Anarchistická federace

Létání je další způsob chůze

První část zapatistické „Výpravy za život“ je v Evropě, další se chystá. A SupGaleano zasílá následující vzkaz.

Chiapas

Kterýkoliv den, kterýkoliv měsíc kteréhokoliv roku

Sucho. Záplavy. Zemětřesení. Erupce. Znečištění. Současné i budoucí pandemie. Atentáty na domorodé předáky, obránce lidských práv, strážce půdy. Genderově motivované násilí stupňující se až k ženské genocidě – imbecilní sebevraždě lidského druhu. Rasismus často špatně schovaný za almužnou. Kriminalizace a stíhání odlišnosti. Nezvratné odsouzení k násilnému zmizení. Represe jako odpověď na legitimní požadavky. Vykořisťování většiny ku prospěchu hrstky. Obrovské projekty destrukce území. Opuštěné vesnice. Vysidlování milionů obyvatel schované za pojem „migrace“. Druhy, kterým hrozí vyhynutí nebo po kterých již zbyla pouhá jména na seznamech „prehistorických zvířat“. Obrovské zisky nejbohatších z bohatých. Extrémní bída nejchudších z chudých. Tyranie peněz. Virtuální realita jako falešný únik před realitou skutečnou. Skomírající národní státy. Každý jedinec jako zvláštní nepřítel. Lež jako vládní program. Bezstarostnost a povrchnost jako ideály hodné naplnění. Cynismus jako nové náboženství. Smrt jako každodennost. Válka. Vždycky válka.

A bouřka, která všechno srovnává se zemí, šeptá, radí, řve:

Vzdej se!

Vzdej se!

VZDEJ SE!

A přesto…

Někde tam blízko i daleko od naší půdy a našich oblak někdo je. Žena, muž, další, skupina, kolektiv, organizace, hnutí, domorodý lid, čtvrť, ulice, osada, dům, pokoj. V nejmenším, nejzapomenutějším, nejodlehlejším koutě někdo říká „Ne.“ Říká to potichu, sotva slyšitelně, křičí to, žije tím a umírá. Vzdoruje a odolává. Někdo. Je třeba ho hledat. Je třeba ho najít. Je třeba ho poslouchat. Je třeba se od něj učit.

I kdybychom museli létat, abychom ho mohli obejmout.

Protože let je koneckonců jenom jiný způsob chůze. A chůze je zkrátka náš způsob boje, náš způsob života.

Co tedy očekáváme od Výpravy za život? Doufáme, že budeme moct nahlédnout do vašich srdcí. Doufáme, že nebude moc pozdě. Doufáme… ve všechno.

SupGaleano.
Planeta Země… nebo to, co z ní zbývá.


Český překlad převzat z blogu BlackSeeds.

Související odkazy:
Pasy pro zapatisty a zapatistky!
La Montaña už kotví u Azorských ostrovů
Očekáváme vás
Výprava Ixchel
Příprava na plavbu do Evropy
Zapatistická autonomie
První část: Deklarace… za život
Existence č. 1/2019: Zapatistické povstání
Starý Antonio v novém hávu


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy