Anarchistická federace

„Výprava za život“ v Praze

Pozvánka na (nejen) pražské akce spojené s výpravou zapatistů a zapatistek do Evropy.

plakát

Mayští vzbouřenci známí jako zapatisté dorazili na evropskou půdu – a to v rámci jejich celosvětové „Výpravy za život“, klíčové to události dekolonizace. Přesně po 500 letech od „dobytí“ Mexika Hernánem Cortésem přijeli s třaskavě jasnou zprávou: „Nedobyli jste nás. Stále vzdorujeme a bouříme se.“ – V jejich případě v podobě unikátního politického projektu autonomie, jejž u hranic s Guatemalou v jihomexickém státě Chiapas kultivují již od roku 1994. Zapatistky a zapatisté ale nepřijíždí do Evropy kázat, obviňovat či odpouštět, nýbrž naslouchat, diskutovat a zdola a zleva „hledat to, co nás dělá rovnými“ v čase bezprecedentní klimatické krize. Preguntando caminamos, kráčíme s otázkami, říkají dlouhodobě. Na konci září jich pár vůbec poprvé položí a zodpoví i v Česku. Tímto zveme všechny na tři veřejné akce, které se budou konat ve dnech 27. až 29. září v Praze.

Pondělí 27. září
Lekce Z Revoluce

Chiapas a Rojava – dvě revoluce, o kterých tolik čteme. A teď je budeme mít u jednoho stolu během diskusního večera, který je zaměřený na vzájemné sdílení zkušeností dvou asi nejzásadnějších sociálních bojů naší generace. Co se můžeme naučit od lidí, kteří posouvají sny blíže k realitě? Jakým kontradikcím čelí? Jak se můžeme poučit z historie, filozofie a praxe lidí žijících daleko od nás ke změně sebe a společnosti okolo nás? A jak může internacionalismus přispět k budování revolučního hnutí?

V jednom panelu tak přivítáme compas z jihomexického Chiapasu a hevala z Kurdistánu. Další rozměr diskusi dodají dva internacionalisté se zkušenostmi s EZLN a kurdských YPJ.

Začátek v 18.00.
Prostor39, Řehořova 33/39, Praha-Žižkov

Úterý 28. září
Zapatistickým pohledem: debata

Jak se daří zapatistickému projektu? Jakým výzvám a hrozbám čelí? Jak rozumět dekolonizaci? Jak se společně dostat z klimatické nouze a nesklouznout přitom do nových forem kolonialismu? Co dnes znamená být solidární na obousměrné ose Česko–Chiapas? To jsou jen některé otázky z těch, které budeme diskutovat se zapatisty a zapatistkami v debatě, jejímž cílem je zachytit zapatistický pohled na problémy a výzvy současného dění.

Začátek v 18.00. (Po debatě od 22.00 zahraje Cumbia Cooperativa.)
Underdogs’ (Eternia), Nádražní 3, Praha-Smíchov

Středa 29. září
Feministická zastávka v Praze

Ženská emancipace je od začátku jejich fungování zapatistické autonomie v Chiapasu důležitým tématem. Pořadatelky by rády využily toto setkání pro výměnu zkušeností z aktivistické praxe. Chtějí zprostředkovat inspiraci zapatistickým hnutím, ale zároveň dát prostor i lokálním kolektivům a jednotlivcům k představení svých aktivit. Vyzývají ke společné debatě o tom, jak se potýkat v rámci společnosti nebo samotného hnutí s problémy plynoucími z patriarchálního uspořádání společnosti v kapitalismu. Pokud se chcete zapojit, připravte si krátké představení vašeho kolektivu/skupiny/iniciativy nebo vás samotných. Překlad bude zajištěn. Vítáni jsou všichni nehledě na gender.

Začátek v 17.00.
Studio ALTA, Sokolovská 24/136, 186 00 Praha

 

Narychlo také zveme na následující důležitou akci:

Pátek 24. září
Setkání u mexické ambasády: Zastavte útoky na zapatistické komunity!

Zapatistické domorodé komunity v jihomexickém státě Chiapas čelí stupňujícímu se násilí ze strany paramilitárních skupin podporovaných vládou. Na pátek 24. září byl tedy vyhlášen den mezinárodní solidarity se zapatistickými komunitami. Lidé budou protestovat před mexickými ambasádami v Berlíně, Londýně, Madridu i v Praze.

Začátek v 15.00.
Velvyslanectví Spojených států mexických, V Jirchářích 151, Praha-Nové Město


 

Zapatisté a zapatistky navštíví také Bratislavu, kde se budou v souvislosti s tím konat následující veřejné akce:

Sobota 25. září
Oběd se Zapatisty/kami v Cyklokuchyni

Společný oběd s následnou diskusí. Setkání je určeno především pro studenty a zástupkyně aktivistických iniciativ, ale vítáni jsou i ostatní. Jídlo i překlad ze španělského jazyka bude zajištěno.

Začátek ve 14.00.
V prostorách Cyklokuchyně, Pri Starom moste / Petržalská strana, Bratislava

Neděle 26. září
Lunch & Discussion with Zapatistas

Na tuto diskuzi jsou zváni (nejen) výtvarníci/ice a lidé z kulturního prostředí, ale její témata se budou dotýkat především umělecké praxe a jejích společenských přesahů. Jelikož je kapacita omezena, je nutné nahlásit se co nejdříve na mail marekstuller.sk[a]gmail.com

Začátek ve 13.00.
Ateliéry Mladá Vajnorská 17/A, Bratislava

Neděle 26. září
Veřejná diskuse se zapatisty a zapatistkami

Součástí akce bude projekce filmu a benefiční občerstvení. Po programu bude následovat hudební produkce. Vstupné dobrovolné. Kapacita akce je omezená na 50 plně očkovaných osob.

Začátek v 18.00.
Klub FUGA, Námestie SNP 24, Bratislava

 

Související odkazy:
Chiapas na pokraji občanské války
La Extemporánea v Evropě
Zapatisté na cestě do Evropy
Pusťte Zapatisty do Francie!
Létání je další způsob chůze
Pasy pro zapatisty a zapatistky!
La Montaña už kotví u Azorských ostrovů
Očekáváme vás
Výprava Ixchel
Příprava na plavbu do Evropy
Zapatistická autonomie
První část: Deklarace… za život
Existence č. 1/2019: Zapatistické povstání
Starý Antonio v novém hávu


Verze pro tisk 23.9.2021 Kolektiv za život

Píšou jinde

Odkazy