Anarchistická federace

La Montaña už kotví u Azorských ostrovů

Zapatistická „Výprava za život“ pokračuje. Můžete ji podpořit koupí benefiční edice zapatistické kávy od BlackSeeds.

BlackSeeds

Jak jsme již informovali, 2. května vyplula z Mexika směrem k Evropě loď Montaña (Hora). Na její palubě se nachází sedmičlenná zapatistická delegace. Jde o o první skupinu zapatistů, kteří „dobudou“ Evropu, aby zde pak společně s dalšími podnikli cesty napříč kontinentem a setkali se s rozmanitými boji zdola.

V pátek 11. června jsme obdrželi zprávu, že Montaña zakotvila u Azorských ostrovů. Zde osazenstvo lodi postoupilo PCR testy. Posádka, včetně zapatistických delegátů, se těší velmi dobrému zdraví. Po pár dnech by měla Montaña pokračovat do španělského přístavu Vigo, kde by ji mělo čekat mohutné uvítání.

Stále počítáme s tím, že zapatistická návštěva by měla zahrnovat i Česko. Za tímto účelem funguje široká antiautoritářská koalice, v níž se angažuje i Anarchistická federace, a až se bude rýsovat konkrétnější podoba „Výpravy za život“, budeme o tom informovat.

V textu Mnoho bojů za život, jedno srdce v boji!, jenž vyšel na blogu BlackSeeds, je již představen jeden z celoevropských bodů programu. Půjde o setkání zapatistek a evropských feministických kolektivů, které umožní vytvořit prostor, kde spolu mohou vzájemně komunikovat ženy, trans a nebinární lidé, které spojují stejné boje. „V prostorných stanech a pod širým nebem uspořádáme dílny, diskusní panely, shromáždění, taneční party a debaty, kde se budeme společně učit, číst si a poznávat se.“ Organizátorky k tomu dodávají: „Pozvaly jsme naše zapatistické soudružky, zatím ale nevíme, zda budou moct dorazit. Rozhodly jsme se toto setkání zorganizovat, i když nevíme, zda bude jejich účast možná, protože se potřebujeme také poznávat mezi sebou a podělit se o různé boje, které vedeme jako ženy, trans a nebinární lidé.“ Setkání se bude konat 10. a 11. července v autonomní zóně la ZAD Notre Dame des Landes poblíž Nantes na severozápadě Francie.

Pokud chcete podpořit zapatistickou „Výpravu za život“, můžete tak učinit například objednávkou kávy z nové benefiční edice BlackSeeds. Z každého prodaného balení tak přispějete 65 Kč do fondu na organizaci návštěvy zapatistek a zapatistů v našich končinách. Speciální edici tvoří čtvrtkilové balíčky středně pražené kávy, a to buď mleté, nebo zrnkové. Každý balíček stojí 165 Kč. Kávu si můžete objednat u BlackSeeds nebo ji můžete zakoupit na letošním Anarchistickém festivalu knihy, který se koná v neděli 20. června ve venkovních prostorách pražského klubu Cross.


Zdroje:
https://enlacezapatista.ezln.org.mx/2021/06/11/islas-azores-portugal-europa/
http://blackseeds.net/2021/06/11/mnoho-boju-za-zivot-jedno-srdce-v-boji/

Související odkazy:
Očekáváme vás
Výprava Ixchel
Příprava na plavbu do Evropy
Zapatistická autonomie
První část: Deklarace… za život
Existence č. 1/2019: Zapatistické povstání
Starý Antonio v novém hávu


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)