Anarchistická federace

Podporu hnutí odporu v Myanmaru!

První výročí vojenského puče v Myanmaru připomínáme výzvou k podpoře jeho odpůrců.

Myanmar

Dne 1. února 2021 provedla myanmarská vojenská junta převrat a násilně se chopila moci, na níž se do té doby stejně velkou měrou podílela. Od prvních dnů převratu se k protestům vůči němu přidaly miliony lidí po celé zemi. K lékařům a zdravotním sestrám, kteří se účastnili nejranějších fází hnutí za občanskou neposlušnost, se brzy přidali učitelé, studenti, železničáři ​​a státní zaměstnanci z různých sektorů.

V dubnu jsme na našem webu přetiskli prohlášení solidarity naší sesterské federace z Řecka a začali se o tamní dění intenzivně zajímat, zejména pak o aktivity myanmarských kolektivů Food not Bombs. Zveřejnili jsme výzvu k mezinárodní solidaritě s Hnutím občanské neposlušnosti, rozhovor s myanmarskou kapelou Rebel Riot a povídání o aktivitách jejího zpěváka. Tématu jsme věnovali květnové číslo A3 a 2. června jsme zorganizovali demonstraci poblíž myanmarského velvyslanectví v Praze. Na této akci Anarchistická federace (AF) vystoupila s velmi neskromnými požadavky a projev měl také spolupořádající kolektiv FNB-Žižkov. Dále se skupina AF-Plzeň podílela na benefičním koncertě pro Food not Bombs Yangon, který se konal 25. června v Plzni. AF-Plzeň se tu kromě distra a výlepu A3 postarala také o přednášku, která seznámila přítomné s děním v Myanmaru a aktivitami tamních FNB.

Nyní chceme navázat u příležitosti prvního výročí puče, a to přidáním se k výzvě anarchosyndikalistické Mezinárodní konfederace práce (ICL/CIT) na podporu hnutí odporu v Myanmaru.

Po celý loňský únor vycházeli lidé do ulic k masovým protestům a demonstracím. V odvetě začaly razie a zatýkání vůdců protestů. Počínaje březnem policejní zásahy proti demonstrantům zesílily, vedle gumových projektilů užívaly represivní složky i ostrou munici. Vojenská junta používá k potlačení hnutí odporu i další strategie. Prostřednictvím informátorů například shromažďuje osobní údaje lidí a příznivců, kteří se zapojili do hnutí občanské neposlušnosti a do protestů. Po upozornění následuje zatčení a razie a někdy jsou rodinní příslušníci včetně dětí drženi jako rukojmí, pokud se nepřihlásí jejich primární cíle. Zatýkání a vraždění demonstrantů bylo všudypřítomné, k 31. prosinci bylo zabito téměř 1400 civilistů, zatímco více než 8300 bylo zatčeno, obviněno nebo odsouzeno (zdroj: aappb.org).

Navzdory těmto vážným nebezpečím však lidé v různých částech země nadále dávají najevo svůj nesouhlas různými způsoby. Vzhledem k tomu, že velká shromáždění byla přísně hlídána také vojenskými nebo tajnými policisty v civilních autech – včetně pokusů o zatčení vjezdem do davu – demonstranti přešli k „pouličním protestům flash-mob“. Jak junta zesílila své nekontrolovatelné násilí, někteří mladí protestující byli nuceni uprchnout do džungle, kde vytvořili skupiny odporu, aby chránili neozbrojené civilisty před drancováním ze strany armády a bojovali za svobodu a lidovou demokracii v zemi. Aby mohly tyto skupiny pokračovat v boji proti fašistickému vojenskému režimu, vyzýváme k jejich podpoře.

Všechny vybrané finanční prostředky půjdou přátelům a odborovým aktivistům napojeným na místní Všeodborovou federaci pracujících (FGWM).[1] Demonstranti, aktivisté a skupiny odboje proti juntě potřebují neustálou pomoc s následujícím:
* Poplatky za pronájem bezpečného bydlení.
* Tisk letáků/nálepek a tvorba bannerů.
* Logistické náklady související s mobilizací, organizováním a pořádáním flash-mob protestů.
* Podpora potřeb přežití odbojových skupin, které potřebují zůstat v podzemí.

Přispívat můžete zde: https://www.firefund.net/unitedagainstthejunta

V případě, že nemáte k dispozici kreditní kartu, ale přesto chcete tuto sbírku podpořit, můžete také zasílat příspěvky na:
Název: Unione Sindacale Italiana – CIT
Bank: Banca Popolare Etica
IBAN: IT54I0501802400000016796849
BIC/SWIFT: CCRTIT2T84A
Nezapomeňte uvést vzkaz „Myanmar Fundraising“!

Spolu s FGWM několik sekcí ICL také podporuje kampaň Blood Money Campaign po mnoho měsíců. Přehled zpráv zahrnuje mnoho aktivit na místě v Myanmaru i na mezinárodní úrovni – spojených proti juntě.

VIDEO k výzvě na podporu hnutí odporu v Myanmaru (v angličtině).


Poznámka:
[1] FGWM – Federation of General Workers Myanmar je odborová organizace dříve známá jako Federation of Garment Workers a čítající přibližně 10 000 řadových zaměstnanců. Poté co myanmarská armáda 1. února 2021 provedla převrat, tisíce členů a členek FGWM zorganizovaly kampaně proti juntě ve svých továrnách. Dne 6. února 2021 uspořádalo více než 4000 členů FGWM ve spojení se studenty a mládežnickými politickými silami první největší protest proti převratu v Yangonu. Kvůli svým aktivitám čelili odboroví předáci i řadoví členové raziím, zatýkání a někteří museli uprchnout ze svých domovů do džungle. Bez ohledu na represe členové FGWM pokračují v podzemním hnutí proti juntě.

Zdroj:
https://www.iclcit.org/es/apoya-el-movimiento-de-resistencia-en-myanmar/


Verze pro tisk 1.2.2022 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)