Anarchistická federace

Problémy Myanmaru nejsou tak vzdálené

Proslov FNB Žižkov na demonstraci solidarity s odporem proti juntě v Myanmaru

Praha

Sešli jsme se zde dnes, abychom vyjádřili solidaritu s lidmi, kteří protestují a bojují proti vojenské diktatuře v Myanmaru, zejména pak solidaritu členkám a členům několika FNB skupin, které v zemi působí. Food not Bombs je celosvětové hnutí, kterého i my jako FNB-Žižkov jsme součástí, a skládá se z autonomních skupin, které poskytují vegetariánské a veganské jídlo zdarma všem, kdo ho potřebují, bez rozdílu. Snažíme se tak zviditelnit hodnotu mezilidské solidarity a vzájemné pomoci a protestovat proti sociálním nerovnostem, chudobě, zbrojení a válkám. Jsou to celosvětové problémy způsobené systémem, který nezná hranic, byť jeho projevy se mohou lišit, tak jako se mohou lišit způsoby, kterými na nás dopadá.

V době celosvětové covidové krize a s ní spojených ekonomických a společenských dopadů se znovu a znovu ukazuje, že to je právě mezilidská solidarita a provázané sítě vzájemné pomoci, na které se můžeme skutečně spolehnout.

Zatímco my rozdáváme jídlo desítkám lidí, členky a členové FNB Myanmar poskytují základní potraviny a ochranné vybavení stovkám uprchlíků v táborech či pracujícím v nyní zavřených fabrikách. Zatímco se my potýkáme s občasnou policejní buzerací, FNB v Myanmaru čelí tvrdým policejním represím a vojenskému násilí. Někteří z členů jsou ve vězení, jednomu při demonstraci represivní složky prostřelily ruku. My můžeme poukazovat na nedostatky systému zcela veřejně, ale lidé z Food not Bombs v Myanmaru jsou za svou činnost pronásledováni a musí fungovat v utajení.

Avšak nesmíme zapomínat, že problémy Myanmaru nejsou od nás tolik oddělené a vzdálené, jak by se mohlo na první pohled zdát. Fosilní společnosti, čerpající zisk z devastace celých ekosystémů a ničení zdraví nespočtu lidí, jako je francouzský Total, Chevron z USA, Posco z Jižní Koreje anebo malajský Petronas, podporují nemalými částkami vojenskou juntu. Dohromady tyto společnosti věnují přes miliardu dolarů na ničení dalších životů. Zatímco ze Spojených států, Německa, Ruska, Číny a Izraele putují zbraně, které zabíjejí protestující v Barmě, OSN stále nebylo schopné na zemi uvalit zbrojní embargo. A nesmíme zapomínat ani na to, jakým způsobem západní firmy, jako je Zara, H&M nebo Adidas, vykořisťují svoje pracující v Myanmaru. Jsou to právě stávkující dělníci z továren na oblečení, kteří i za normálních podmínek pracují za minimum a nyní se ocitli zcela bez prostředků. K nim hlavně musí směřovat naše solidarita.


Související odkazy:
V Praze proti juntě
Naše požadavky jsou neskromné
Solidarita s protestujícími v Myanmaru
A3: Proti juntě v Myanmaru
„Potřebujeme globální solidaritu“
Výzva k mezinárodní solidaritě s Hnutím občanské neposlušnosti
„Děláme to, v co věříme. Věříme v to, co děláme.“
Solidaritu s těmi, kdo bojují proti puči v Myanmaru


Verze pro tisk 4.6.2021 FNB-Žižkov

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy