Anarchistická federace

Punx for Myanmar

Reportáž z benefiční akce pro Food not Bombs Yangon

plakat

Plzeňský kolektiv Pilsen DIY gigs přišel s nápadem uspořádat benefiční koncert na podporu skupiny Food not Bomb (FNB, Jídlo místo zbraní), která působí v myanmarském městě Yangon. Jako spolupořadatele přizval kolektiv FNB fungující v Plzni a místní skupinu Anarchistické federace (AF). A tak jsme se mohli sejít v pátek 25. června v plzeňském klubu Belfast na koncertě, jenž je naplněním hesla „hardcore je víc než hudba“.

FNB se postarali o potravu těla. K dispozici byly benefiční vegetariánské/freeganské párky v rohlíku. Jednoduché, ale vynikající. O potravu ducha se pak postarala AF-Plzeň se svým distrem, v němž se mj. objevily i nové publikace Nakladatelství AF, včetně diáře na rok 2022. Polovina věcí se s přehledem během večera rozebrala. A nakonec potěchu ucha zajišťovali Pilsen DIY gigs, ať už distrem s deskami či přípravou koncertní části celého podniku.

Program odstartoval krátce před sedmou večerní přednáškou, která zabrala necelou půlhodinu. Během ní člen AF-Plzeň přítomné stručně seznámil s historií Myanmaru, s okolnostmi puče, jejž podnikla armáda letos 1. února, s rozsahem následných protestů, kontroverzní postavou odstavené premiérky Su Ťij, stejně jako s mírou státních represí, které si vyžádaly skoro 900 mrtvých. Jedním ze způsobů pokračujícího odporu je intenzivní poskytování potravinové pomoci potřebným. Byla tedy představena myanmarská iniciativa FNB, a samozřejmě i její zakladatel a náš přední zdroj informací o dění v zemi, Kyaw Kyaw, zpěvák anarchopunkové kapely Rebel Riot. Byla komentována „reakce“ zahraničních mocností na puč, která je v naprostém kontrastu se solidaritou, jaká je vyjadřována myanmarskému povstání proti juntě zdola. Závěr přednášky byl uvozen Kyaw Kyawovým vyjádřením: „Musíme se postavit nejenom vojenskému puči v Myanmaru, ale jakékoli diskriminaci a každému útlaku.“ Odtud důraz na místní boje. Tím nejaktuálnějším, o němž se hovořilo, je boj za spravedlnost pro Stanislava Tomáše zabitého fízly v Teplicích. Nechyběla tedy ani pozvánka na chystanou demonstraci „Na romských životech záleží“, která se bude konat v Praze ve středu 30. června.

Kdo přednášku nestihl, měl možnost přečíst si něco o situaci v Myamaru, stejně jako o tamních aktivitách FNB, ve vylepených nástěnných novinách A3, jejichž květnové číslo je tomuto tématu věnováno.

Před osmou to rozbalila první kapela. Slavery předvedli set hutného crustu, který hned zpočátku rozpohyboval přítomné a záhy je slušně rozdivočil. Takto předehřátí návštěvníci akce se mohli záhy vrhnout na punkové Thalidomide, kteří potvrdili své kvality a neopomněli se vymezit vůči „všem zasranejm autokraciím“ a vyslovit podporu politickým vězňům. Jako poslední to rozpálili Antigen, a to už byla spokojenost všech na vrcholu.

Tato benefiční akce, která byla zároveň jedním z prvních punkových koncertů v Plzni po dlouhé době, se bezesporu vyvedla. Svědčí o tom nejen spokojení pořadatelé, kapely a návštěvníci (mezi nimiž se v DIY kultuře stírají hranice), ale také částka, která poputuje kolektivu FNB-Yangon, tzn. (po odečtení cesťáků pro kapely) pět tisíc z dobrovolného vstupného a další tisícovka z benefičních párků. Znovu se tak osvědčila spolupráce různých místních kolektivů, které z benefičního koncertu dokážou společnými silami udělat skvělou mnohostrannou akci a skrze ni vyjádřit symbolickou i praktickou solidaritu s různými boji.

Distro AF

Nástěnné noviny A3

Food not Bomb Plzeň

Slavery

Thalidomide

Antigen

Související odkazy:
Revoluční punk
Problémy Myanmaru nejsou tak vzdálené
V Praze proti juntě
Naše požadavky jsou neskromné
Solidarita s protestujícími v Myanmaru
A3: Proti juntě v Myanmaru
„Potřebujeme globální solidaritu“
Výzva k mezinárodní solidaritě s Hnutím občanské neposlušnosti
„Děláme to, v co věříme. Věříme v to, co děláme.“
Solidaritu s těmi, kdo bojují proti puči v Myanmaru


Verze pro tisk 27.6.2021 AF-Plzeň

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy