Anarchistická federace

Mezinárodní den žen 2022

Práva žen? Ano! Je stále za co bojovat a není toho málo.

leták

My, anarchistky a anarchisté, si pravidelně připomínáme Mezinárodní den žen. Má pro nás ale mnohdy jiný význam, než jaký je mu oficiálně přikládán. Nejde nám o tom poděkovat ženám, že rodí a starají se o rodinu. Nejde nám o to jednou za rok připomenout, že ženy by měly být plnohodnotnou součástí společnosti. A rozhodně nepřistoupíme na to, že oslavou MDŽ zakonzervujeme status quo, v němž jsou ženám přiděleny nedůstojné a podřadné role a strukturálně omezeny jejich možnosti.

Mezinárodní den žen je pro nás výzvou po celý rok se zasazovat za rovné postavení mužů a žen, a to nejen ve společnosti jako celku, ale i v rámci antiatoritářského hnutí, které si s sebou chtě nechtě nese mnohé patriarchální vzorce, jež nám jsou vštěpovány už od narození.

I když se v těchto dnech obracejí zraky na dění na Ukrajině, která je zasažena Putinovou invazí, myslíme, že by bylo špatné zapomenout na agendu, která vychází z našeho pojetí ženských práv. Vždyť právě válka je jedním z nejvýraznějších a nejničivějších projevů patriarchálního myšlení.

Proto bychom rádi pozvali v předvěčer MDŽ na pár akcí s tímto dnem spojených. Začneme ale tou, která se již konala.

Feministická sobota

Přátelé z Kolektivu 115 ve spolupráci s CLARA Collective uspořádali 5. března v Prostoru39 na pražském Žižkově feministický festival, který měl spíše konferenční podobu. Na akci dorazil velmi uspokojivý počet účastnic a účastníků a rozhodně měli z čeho vybírat v rámci bohatého programu. Konference odstartovala přednáškou Petry Selingerové z ALICE – odborové organizace zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách, a to na téma „Dopady pandemie covid-19 na pečující profese“. Velkému zájmu se těšila diskuse se zástupkyněmi kolektivů Ciocia Czesia, Nebudeme ticho a Za slobodné maternice o vytrvalých snahách omezovat reprodukční práva ve střední Evropě. Vedle mnohého dalšího se hovořilo také o manifestu Feminismus pro 99 % (česky vyšlo v péči nakladatelství Neklid). Během celého odpoledne probíhala sbírka věcí pro ženy bez domova. A na závěrečné párty se o hudbu postarala DJ Mary C.


MDŽ – Zařvi NE násilí na všech frontách!

Kolektiv 115 navíc zve na zítřejší demonstraci, která bude 8. března vzhledem k událostem tematizovat antimilitarismus ve feminismu: „Ve stínu nynějších katastrofálních událostí pojďme vyjádřit průvodem na Mezinárodní den žen solidaritu s ukrajinským lidem. Jsme si vědomy naléhavosti aktuální situace na Ukrajině – přesto, a možná o to víc si myslíme, že je důležité si tato výročí připomínat a vymezovat se proti jakékoliv formě násilí a útlaku.“ Sraz je od 17.30 na pražském Karlově mostě. Po demonstraci bude v Café Club Míšeňská navazovat diskuze „Válka jako projev patriarchátu“. (Více ZDE.)


Mezinárodní den žen za pultem

O den později, tedy 9. března, můžete navštívit v plzeňské kavárně Družba pouštěčku vinylů různých žánrů. „… ještě není dobojováno. Ani na Ukrajině, ani za práva žen. Proto den po MDŽ přijde Mezinárodní den žen za pultem. Kdokoli se bude chtít realizovat, tak bereme majitelky vinylů, kutily, nášivkáře, plackaře, svačináře, grafiky…“ Akce je spojená se se sbírkou pro Ukrajinu. K dispozici bude lehké občerstvení a benefiční prodej nášivek od oblíbené plzeňské výtvarnice. Po dlouhé době nebude v Plzni pouštěčka jen v rukou mužů. (Více ZDE.)


Související odkazy:
Mezinárodní den žen 2021
Strajk kobiet bez hranic
Chilské feministky jsou odkazem budoucnosti
Proti patriarchátu
Podpora protestů žen v Polsku
A3: Ženy proti tmářství
Mexiko: Policie rozehnala anarchofeministky ostrou palbou
Válka proti femicidě začala
Solidaritu s chilskými feministkami


Verze pro tisk 7.3.2022 8.3.2022 AF-Plzeň

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy