Anarchistická federace

Mexiko: Policie rozehnala anarchofeministky ostrou palbou

Pokračující femicida a protesty proti ní

Mexiko

V mexickém Cancúnu byla 7. listopadu zavražděna dvacetiletá Bianca Alejandrina Lorenzana Alvarado, mezi přáteli známá jako Alexis. Jedná se o další podlý akt femicidy. Její rozčtvrcené tělo bylo nalezeno 9. listopadu ve dvou pytlích na odpadky. Během uplynulého víkendu byly jenom ve státě Quintana Roo spáchány další dvě vraždy dívek. Toho samého dne byl svolán pochod proti femicidě. Dvě tisícovky naštvaných žen a dívek prošly ulicemi Cancúnu, největšího města Quintana Roo, až k úřadu generálního prokurátora. Policie, soudy a stát jako takový se stávají terčem hněvu nejenom kvůli laxnosti, s jakou přistupují k systematickému vraždění žen, ale hlavně kvůli tomu, že represivní složky státu bývají až příliš často samotnými pachateli.

Když průvod dorazil před budovu úřadu, ten byl už pečlivě zabedněný ocelovými zátarasy a dřevotřískou. Militantní účastnice protestu začaly s demontáží bariér, naházely je před bránu budovy a zapálily. Zdi prokurátorova sídla byly posprejovány výzvami ke spravedlnosti a přezdívkou poslední oběti Alexis. Během tohoto dění zahájila policie bez varování ostrou palbu. Taková je odpověď státu na protest proti zohavení a zavraždění mladých dívek v zemi, kde je denně spácháno 10 aktů femicidy, v zemi, která se potýká s nejvyšší mírou beztrestnosti zločinců na celém kontinentě a pohřešuje se tu více než 70 000 lidí.

Zásahu se účastnilo asi sto policajtů a po jejich zákeřné střelbě zůstalo mnoho zraněných, včetně dvou postřelených novinářů. Protest v Cancúnu je součástí rostoucího feministického hnutí proti patriarchátu a femicidě po celém Mexiku, po celé Americe, po celém světě.

 

Psali jsme:
https://www.afed.cz/text/7196/odpor-proti-fizlum-buji-i-v-mexiku
https://www.afed.cz/text/7136/valka-proti-femicide-zacala

Zdroj:
https://itsgoingdown.org/cancun-police-shoot-live-rounds-at-feminists-protesting-femicide/


Verze pro tisk 17.11.2020 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy