Anarchistická federace

Podpora protestů žen v Polsku

Nedejme ultrakonzervativcům a klerofašistům šanci!

Praha

Členové a členky Kolektivu 115 spolu s několika kamarádkami a kamarády vyjádřili ráno v úterý 24. listopadu solidaritu s aktuálními protesty v Polsku tím, že vyvěsili z železničního mostu pod Vyšehradem transparent s nápisem „Strajk kobiet“. Další banner s nápisem „Piekło kobiet“ byl vyvěšen na jiném místě v Praze. Fotky z této akce zveřejnili o den později na Mezinárodní den proti násilí na ženách.

Navázali tak na protest, který uspořádali v pátek 30. října, kdy se s pikety a transparentem „Feminismus, nebo barbarství. Proti patriarchální církvi a státu. Za tělesnou samosprávu“ sešli před polským velvyslanectvím, aby vyjádřili podporu ženám a všem lidem v Polsku, kteří bojují proti klerofašistickému spojenectví konzervativní vlády, nenávistné polské církve a krajní pravice.

V průběhu listopadu vyjádřilo několik lidí solidaritu polskému protivládnímu povstání v ulicích Ostravy, a to formou transparentů a piketů. Několik anarchistů se také zúčastnilo protestního pochodu za práva žen v polském Těšíně (více ZDE).

Úžasným projevem solidarity je iniciativa Ciocia Czesia, skupina dobrovolnic, která chce pomáhat Polkám s interrupcí na českých klinikách (více v článku ZDE).

Ostravský kolektiv Food not Bombs připravil nášivky a potiskl trička a mikiny, jejichž prodej je beneficí právě na iniciativu Ciocia Czesia. A jak jsme již informovali ZDE, ve dnech 1. a 2. listopadu zorganizoval pražský kolektiv FNB „Vegan burger days“, benefiční akci, z níž 5 000 Kč putovalo pro Ciocia Czesia.

Anarchistická federace vydala tematické číslo svého nástěnného měsíčníku A3 s názvem „Ženy proti tmářství“, které si může každý stáhnout, vytisknout a vylepovat či jinak šířit ve svém okolí.

Připomeňme, že 22. října 2020 polský Ústavní soud vyhověl vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) a vydal rozhodnutí, ve kterém prohlásil ustanovení zákona o umělém přerušení těhotenství v případech vážného poškození plodu za protiústavní. Tím de facto znemožnil legální přístup k interrupcím v Polsku. Od té doby zemí otřásají mohutné protesty. Nejnověji 18. listopadu projednával Sejm návrh Zbigniewa Ziobra (Solidarnia Polska), aby byly ženy, kterým bylo potvrzeno poškození plodu, umístěny do doby porodu ve zvláštních centrech, a tím jim bylo zabráněno vycestovat za interrupcí do zahraničí. V těchto centrech by se o ženy starali lékaři, psychologové a duchovní. Protest, který byl na tento den plánovaný, se snažili znemožnit brutálním zásahem policejní složky. Mezi protestujícími se objevili neuniformovaní policajti z protiteroristické jednotky a bili je teleskopickými obušky. Použit byl také slzný plyn.

Je třeba nejen být solidární s ženami v Polsku, ale také se stavět proti podobným tmářským tendencím v Česku. Kolektiv 115 upozorňuje, že například rádoby líbivé kampaně Hnutí pro život jsou jen zástěrkou pro ultrakonzervativní agendu omezování svobodné volby žen, a proto vyzývá: „Nedejme ultrakonzervativcům a klerofašistům šanci, aby se téma omezování interrupcí dostalo do veřejného diskurzu! Braňme reprodukční práva žen! Buďme solidární se ženami ze zemí, kde jsou omezována reprodukční práva (např. podporou svépomocné sítě Ciocia Czesia)! Bojujme proti patriarchátu!“


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy