Anarchistická federace

Frankofonní AF: K situaci v Palestině

Překlad komuniké Sekretariátu pro zahraniční vztahy frankofonní Anarchistické federace z 12. října 2023

Gaza

Frankofonní Anarchistická federace odsuzuje vojenské agrese, které od 6. října rozdmýchávají požár na Blízkém východě, přesněji řečeno v jihozápadní Asii, a znovu rozpoutávají válku, která na území Palestiny trvá bez přerušení již 75 let.

Anarchistická federace vyjadřuje solidaritu s arabským i izraelským obyvatelstvem, které trpí násilím a válkou, protože je to opět civilní obyvatelstvo, jež je vždy v první linii a které platí krví, životními podmínkami a svobodou za střety, založené na nacionalistické, kapitalistické a náboženské logice.

Hamás a jeho spojenci z Islámského džihádu a PFLP, kteří se dostali k moci v roce 2006 pomocí volebních uren, když využili zkorumpovanosti a diskreditace Fatahu Jásira Arafata a rozpadu OOP, využívají hněvu a frustrace palestinské většiny k tomu, že boj proti koloniálnímu útlaku proměnili v boj náboženský, v džihád s antisemitským podtextem. Současně s tím dosáhly letos kolonizace a násilí vůči Palestincům úrovně nevídané již více než deset let; dochází k bezpočtu případů krádeží půdy, ničení domů, vyhánění, věznění, k vraždám a zesilování politiky etnické nadřazenosti.

Izraelské vlády vždy hledaly tento náboženský konflikt, a proto podpořily vznik fundamentalistického islamistického hnutí a snažily se tímto způsobem legitimizovat svou politiku kolonizace, nadvlády a etnické segregace v očích západních zemí. Nástup krajní pravice, zapletené do korupčních skandálů, k moci ještě více prohloubil autoritářství a asociální politiku vlády, a tím mobilizoval mládež a pracující k masovým demonstracím, jako byly ty v květnu 2023.

Hamás, který již sedmnáct let neuspořádal volby, se střetává s tím, že jeho moc a legitimita jsou zpochybňovány pravidelnými a masovými lidovými mobilizacemi, jež tvrdě potlačuje, jako tu poslední, která se konala 30. července 2023, kdy desetitisíce obyvatel Gazy demonstrovaly pod heslem „Chceme žít“ za lepší životní podmínky, návrat veřejných svobod a nové pluralitní volby. Palestinci se nenechali oklamat a dobře vědí, že reakční a antisemitský program Hamásu není v žádném případě řešením, ale že odpor a vzpoury lidu proti kolonialismu a sionismu jsou legitimní.

Na mezinárodní úrovni dochází ke sbližování a uznání izraelského státu mnoha arabskými státy, počínaje Egyptem a po Abrahamovských dohodách z roku 2020 Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Súdánem a Marokem, a toto sbližování dále pokračuje vlivným Katarem a Saúdskou Arábií, strážcem svatých míst a zarytým nepřítelem Muslimského bratrstva, jehož je Hamás odnoží. Diplomatická, hospodářská a bezpečnostní spolupráce Izraele se sunnitskými zeměmi by vytvořila protišíitský oblouk, namířený proti íránské hrozbě, což by marginalizovalo ústřední postavení palestinské otázky v geopolitice regionu.

Hamás chce udržet svou moc a nadvládu nad palestinskou společností. Izraelská krajní pravice u moci se řídí stejnou logikou a chce eliminovat společenský nesouhlas vyhlášením válečného stavu a národní jednoty. Již několik dní je Pásmo Gazy v obležení a izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že chce zabíjet a způsobit co největší škody, evidentně bez jakéhokoli zájmu o dva miliony Palestinců v Gaze.

Jako anarchistky a anarchisté víme, že státy oddělují národy stanovením hranic. Tak také vytvoření státu Izrael nebylo žádným řešením ani pro tento region, ani pro Židy v exilu, kteří byli v jiné době také v zoufalé situaci. Vytvoření skutečného palestinského státu nás nemůže uspokojit, protože kde je v tom sociální emancipace? Nenávist mezi národy, ukrytými za zdmi s ostnatými dráty ve svých státech, by vykrystalizovala kolem národních komunit, což je značně neurčitý, matoucí a mezitřídní pojem.

Anarchisté navrhují libertinský federalismus, zásadně rovnostářský a přizpůsobený tomuto regionu, složenému z mozaiky národů, který předpokládá svobodné sdružování a sociální rovnost. Rozdělení bohatství a široká samospráva jsou v této oblasti, stejně jako jinde na světě, kde existují chudí a bohatí a také státy, jež touží po přístupu k moři, k vodě, úrodné půdě a ropě, základními kroky.

Alternativa se může objevit, pokud se izraelský a palestinský národ spojí, aby skoncovaly s kolonialismem, a proti svým společným nepřátelům, politickým, ekonomickým, náboženským a vojenským silám, aby společně vybudovaly základy společnosti zajišťující mír a harmonii.

Existence kolektivů, složených z palestinských a izraelských jednotlivců, které podporují boj žen a menšin, dezertérů a odpůrců militarismu a náboženského fundamentalismu, znovu dokazuje, že to, co nás spojuje, vzájemná pomoc a solidarita, je silnější než to, co nás rozděluje.

Anarchistická federace vyzývá všechny síly společenského hnutí a všechny jednotlivce, kteří milují spravedlnost, mír a svobodu, aby protestovali všemi možnými prostředky a projevili svou mezinárodní solidaritu, aby tato katastrofální situace a tento masakr co nejdříve skončily!

Za sebeurčení národů! Pryč s hranicemi a armádami! Pryč s náboženstvími a státy! Pryč s kolonialismem!

Frankofonní Anarchistická federace


Zdroj:
https://www.federation-anarchiste.org/

Související odkazy:
Jaderná velmoc a vyvlastnění lidé
Proti válce v Gaze
Uznání Palestiny?
Palestina: Aktivista střelený vojáky do tváře zemřel
Za mír a svobodu v Palestině
Izraelské věznice se naplňují těmi, co nenásilnou cestou bojují za ukončení protiprávní okupace
Report z přednášky o nenásilném hnutí odporu v Palestině
Palestina-Izrael: report aktivistů kolektivu Anarchisté proti zdi
Anarchisté proti zdi


Verze pro tisk 21.10.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)