Anarchistická federace

Za mír a svobodu v Palestině

V Praze se konala další z akcí odsuzující vražedné napadení humanitární flotily izraelskými vojáky.

31. května 2010 v ranních hodinách byla napadena izraelskou armádou flotila lodí vezoucí do Gazy humanitární pomoc. Tento útok, na jehož konci zůstalo podle posledních informací devět mrtvých účastníků flotily a desítky zraněných, vyvolal ve světě velkou vlnu nevole. V metropolích mnoha zemí se konaly a konají tisícové demonstrace (včetně samotného Izraele). V Praze proběhlo několik menších, o nichž jsme informovali v článku Akce solidarity s oběťmi útoku na humanitární flotilu.

Další solidární akce se konala v sobotu 5. června 2010 v Praze. Svolaly ji skupiny Sdružení Přátelé Palestiny a ISM CZ (Mezinárodní hnutí solidarity) a jejím hlavním požadavkem bylo ukončení blokády Gazy.

Československá anarchistická federace (ČSAF) se rozhodla tuto mírovou akci volně podpořit, a to i navzdory tomu, že se na pozvánce mezi řečníky objevila i poslankyně Parlamentu. S politiky na jednom místě obvykle nevystupujeme, ale o ně tady v tomto případě nejde. Natož pak o nějakou spolupráci s nimi.

Akce začala v 15 hodin v horní části Václavského náměstí. „Pod koněm“ se sešlo asi 250 lidí a vystřídalo několik řečníků. Mezi nimi i bývalý předseda Valného shromáždění OSN, Jan Kavan, který podrobně rozebral napadení flotily z pohledu mezinárodního práva a vyvrátil tak bludy, které obhájci napadení lodí prohlašují. Promluvil také redaktor anarchistického časopisu A-kontra. Část jeho proslovu můžete shlédnout zde:



Po čtvrté hodině se větší část přítomných vydala na dlouhý pochod k izraelské ambasádě. V čele neslo několik účastníků protestu černou rakev s nápisem "Obětem izraelské okupace". Průvod uzavíral transparent "Anarchists against the wall. Solidarita s obyvateli Gazy". Během celého pochodu byla skandována hesla jako „Free Free Palestine“, „Izrael agresor“, „Viva viva Palestina“, „Svobodná Palestina“ apod. Vzhledem k délce trasy a odpolednímu horku bylo permanentní skandování obdivuhodným výkonem.

Praha

Po páté hodině dorazil průvod k Izraelské ambasádě. V záloze již stála nastoupená menší zásahová jednotka. Ještě alespoň deset minut se v parčíku naproti ambasádě skandovala hesla, mezi nimiž nechybělo ani výmluvné „Piráti! Piráti!“ Poté dostali prostor opět řečníci, mezi nimiž vystoupil i zástupce ČSAF s následujícím projevem:

Dovolte abych vás pozdravil a řekl několik slov jménem anarchistů a anarchistek, kteří přišli na dnešní akci. Jako zastánci myšlenky svobodné, samosprávné a rovnostářské společnosti máme potřebu vystupovat proti totalitním systémům, vykořisťování, nenávistným církvím, rasistickým bludům a předsudkům všeho možného druhu. Proto vystupujeme i dnes, stejně jako při několika příležitostech v minulosti, proti okupaci. Všechny okupace si jsou podobné a je jedno, jak sami sebe nazývají. Okupace Čech a Moravy nacistickými vojsky, okupace Čečenska ruskými vojsky, nebo okupace Gazy vojáky Izraelského státu – v mnohém se liší, ale jejich podstata je úplně stejná. Vláda vojensky mocnějšího vnucuje svou vůli okupovanému území a drtí jeho, ať násilný či nenásilný, odpor. Trpí zas a jenom obyčejní lidé. Stupňuje se nenávist.
Nikdy nebudeme stát po boku s těmi, kteří volají po nenávisti vůči druhým jen proto, že mají jinou barvu kůže, jinou národnost, nebo vyznávají jiné či žádné náboženství. Pro nás neexistují Židé a Arabové, ale jen lidé, kteří zneužívají svou moc, a ti, kteří chtějí žít v klidu a míru. Nevidíme velký rozdíl mezi vůdci islamistických skupin, kterým nevadí zabíjení nevinných lidí, a pohlaváry Izraelských ozbrojených složek, kterým také nevadí vraždění nevinných lidí. My stojíme naopak na straně těch Židů a Palestinců, kteří společně demonstrují každý pátek ve vesnicích zasažených stavbou obludné segregační zdi na západním břehu. Právě zde se také angažují naši izraelští kamarádi z organizace Anarchisté proti zdi. Právě tito lidé, izraelští aktivisté bok po boku s palestinskými zemědělci, jsou pro nás důkazem, že je možné postavit se nenávisti, postavit se okupaci, postavit se zdi.
Antisemitismus je projevem hlouposti, okupace je projevem zvůle.
Nepřejeme obyčejným Palestincům samostatný stát, přejeme jim svobodu.
Děkuji.


Praha

Podle informace z médií, která však z valné většiny akci ignorovala, "policejní pyrotechnik rozbil rakev, kterou v sobotu odpoledne jako symbol přinesli propalestinští aktivisté před izraelskou ambasádu v Praze, protože panovala obava, že se v ní ukrývá výbušnina. Bombu však nenašel.“ Skvělá ukázka toho, jak v praxi fungují rasistické, médii přiživované předsudky, které vykreslují všechny Araby a muslimy jako krvelačné teroristy.
Verze pro tisk 6.6.2010 -jk-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy