Anarchistická federace

Palestina: Aktivista střelený vojáky do tváře zemřel

MustafaBěhem každotýdenní páteční demonstrace proti izraelské okupaci v palestinské vesničce Nabi Saleh (28) byl izraelským vojákem z několika metrů do tváře postřelen slzným granátem palestinský aktivista Mustafa Tamimi. Svému zranění nakonec v sobotu ráno podlehl.

Obyvatelé zmiňované vesničky se musí každodenně potýkat s rasovou segregací, šikanou a represemi ze strany izraelské armády a úřadů, namířenými proti palestinskému lidu.

Koloritem každého protestu je střelba stovkami granátů se slzným plynem a gumovými projektily. Proti demonstrantům se užívá i vodní dělo. Častokrát je po útocích izraelské armády na pokojný protest zraněno několik lidí, někteří pro svá zranění končí hospitalizovaní v nemocnici. Demonstrací se účastní místní obyvatelé ve věkovém rozmezí od 3 do 80 let.

Protesty místních přijíždí podpořit také mezinárodní aktivisté a izraelští přátelé z organizace Anarchisté proti zdi. Ti ovšem často neprojdou kontrolami přes „bezpečnostní“ zeď, izraelská armáda si totiž nepřeje mít svědky při svém řádění mezi místním obyvatelstvem.

Nedávno byl gumovým projektilem ošklivě postřelen místní 70letý starousedlík, který se zraněný a krvácející ukryl ve svém domě, ale marně – vojáci násilím vtrhli do domu, zmlátili ho a zatkli.

Podobné návštěvy nejsou výjimkou, izraelští vojáci vtrhnou do domů místních obyvatel, vyrazí dveře a následně je bijí a zatýkají.

Po postřelení aktivisty se izraelští vojáci stáhli z místa činu, a postřelenému ani neposkytli první pomoc. Ostatní aktivisté sami zastavovali krev tryskající Mustafovi ze zmasakrované tváře. Izraelské úřady tvrdí, že zalarmovaly prolétající vrtulník, který měl údajně přiletět na pomoc, aby odvezl postřeleného do nemocnice. Ale ukázalo se, že to byla lež a hraní na city s ohledem na těžká zranění aktivisty.

Přítomní aktivisté vzali věci do svých rukou a převezli sami taxíkem aktivistu do nemocnice v Petah Tikva, vzdáleného hodinu cesty, poblíž Tel Avivu na izraelské straně, přičemž museli řešit těžkosti s propuštěním přes zeď a s obstaráním povolení k poskytnutí pomoci izraelskou nemocnicí.

Potom co byl aktivista postřelen, projížděla kolem jednotka OSN, která musela vidět krvavá zranění. Ani nezastavila, aby jakýmkoli způsobem pomohla.

Po převezení Mustafy do nemocnice stanovil lékař předběžnou diagnózu, že zraněné oko nebude muset být odoperováno, avšak krev a roztříštěné kosti se dostaly do lebky.

V sobotu ráno svému zranění podlehl. Pohřeb se konal v neděli a s Mustafou se přišel rozloučit úctyhodný dav. Průvod začal u nemocnice v Ramalláhu a Mustafovo tělo, zabalené do palestinské vlajky, bylo neseno centrem města. Poté bylo sanitkou odvezeno do Nabi Saleh, kde Mustafa žil. Sanitka byla následována dlouhou kolonou aut. V Nabi Saleh průvod nabyl na síle – rozloučit se sem přišlo asi 800 lidí. Po pohřbu se strhla spontánní demonstrace, při které bylo zadrženo šest lidí (mezi nimi jeden aktivista ISM) a několik lidí bylo zraněno. V Nabi Saleh nebývají demonstrace vůbec snadné, ale podle slov aktivisty ISM byl tentokrát zásah izraelské armády ještě tvrdší než obvykle.

Fotografie z demonstrace ZDE.

Mustafa Tamini těsně před zraněním. Červeně je označena hlaveň zbraně a letící kanystr se slzným plynem, který ho zasáhl.
Mustafa

Mustafa

Zdroje:
http://cia.media.pl/palestyna_aktywista_mustafa_tamimi_postrzelony_w_twarz_stan_krytyczny
http://ism-czech.org/2011/12/12/mustafa-tamimi-z-nabi-saleh-podlehl-zraneni/

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)