Anarchistická federace

Proti válce v Gaze

Přinášíme překlad prohlášení britských anarchistů k situaci v Gaze a fotky z globálních protestů za zastavení tamních vojenských akcí.

Přinášíme překlad prohlášení britských anarchistů k situaci v Gaze a fotky z globálních protestů za zastavení tamních vojenských akcí:

V Gaze neexistuje státní řešení

Pokud jde o současnou situaci v Gaze, je zřejmé jedno: izraelský stát provádí zvěrstva, která musí okamžitě přestat. Stovky mrtvých a tisíce raněných stále jasněji ukazují, že cílem vojenské operace, která se plánovala od chvíle podepsání původního klidu zbraní v červnu, byla definitivní porážka Hamásu. Útok následoval po zničující blokádě v době „klidu zbraní“, která rozvrátila život v Gaze, zničila občanskou infrastrukturu a způsobila humanitární katastrofu, jakou by chtěl zastavit kdokoli schopný základní humánnosti.

Ale k situaci je třeba říct ještě něco dodat. Obě strany konfliktu sdílejí znepokojivý názor, že odsouzení Izraele musí znamenat podporu Hamásu a jeho hnutí „odporu“. Tento argument naprosto odmítáme. Jako každá jiná vládnoucí klika by i Hamás (a stejně tak další větší palestinské frakce) chtěl a je připraven obětovat životy obyčejných Palestinců kvůli růstu vlastní moci. To není vágní teoretické tvrzení – ještě nedávno byla řada mrtvých v Gaze výsledkem boje mezi Hamásem a Fatahem. „Volba“ pro obyčejné Palestince je postavena buď – anebo: buď islamističtí gangsteři (Hamás, Palestinský islámský džihád), nebo nacionalističtí gangsteři (Fatah, Brigády mučedníků al-Aksá). Tyto skupiny předvedly svoji ochotu útočit na pokusy pracujících o zlepšení životních podmínek, když obsadily kanceláře odborů, unášely odborové aktivisty, rozbíjely stávky. Jasným příkladem byl útok na Palestinský rozhlas uskutečněný Brigádami mučedníků al-Aksá, které ho obvinily z „podněcování vnitřních konfliktů“. Je zřejmé, že „svobodná Palestina“ by pod kontrolou nějaké z těchto skupin nebyla ani trochu svobodná.

Jako anarchisté jsme internacionalisty a vystupujeme proti myšlence, že vládnoucí a ovládaní uvnitř národa mají nějaké společné zájmy. Proto jako anarchisté odmítáme palestinský nacionalismus, stejně jako izraelský nacionalismus (sionismus). Etnická příslušnost nedává právo na zemi, požadované k upevnění státu. To lidé mají právo na uspokojení svých lidských potřeb a právo svobodně žít tam, kde si vyberou.

Proto jsme proti rozdělení a falešné volbě vytvářené nacionalismem a plně podporujeme obyčejné obyvatele Gazy a Izraele proti válce států, nikoli na základě jejich národnostní, etnické nebo náboženské příslušnosti, ale prostě proto, že jsou to skutečné, živé, cítící, myslící a strádající lidské bytosti. Tato podpora znamená naprostý nesouhlas se všemi, kdo se snaží utiskovat a zneužívat je – nesouhlas s izraelským státem, se západními vládami a korporacemi, které mu dodávají zbraně, ale také s ostatními kapitalistickými frakcemi, které chtějí používat obyčejné palestinské pracující jako figurky ve svém boji o moc. Jediné skutečné řešení situace je kolektivní, vycházející z faktu, že globálně jako třída nemáme nakonec co ztratit kromě způsobilosti pracovat na jiné, a získat můžeme všechno ukončením tohoto kapitalistického systému a pro něj nezbytných států a válek.

Vypadá to jako velmi „obtížné“ řešení, ale nic to nemění na jeho správnosti. Žádné „řešení“, které znamená nekonečný koloběh konfliktů, reprezentovaných nacionalismem, rozhodně řešením není. Proto ani není důležité, jestli je takové řešení „jednodušší“. Jsou části palestinské společnosti, které nejsou pod hegemonií těch, kdo si přejí vládnout, jak o tom svědčí například protesty organizované vesnickými organizacemi na Západním břehu. Ty si zasluhují naši podporu. Stejně tak i Izraelci, kteří odmítají bojovat a staví se proti válce. Ovšem ne ti, kdo vyzývají k vraždění Palestinců jednou z nejsilnějších armád světa, ani ti, kdo úmyslně útočí na civilisty na druhé straně hranice.

Ať zemře kdokoli, vyhraje Hamás a izraelský stát.

Manchester Anarchist Federation

Amsterdam (Nizozemí)
Amsterdam (Nizozemí)

Brusel (Belgie)
Brusel (Belgie)

Chicago (USA)
Chicago (USA)

Dublin (Irsko)
Dublin (Irsko)

Londýn (Anglie)
Londýn

Malmo (Švédsko)
Malmo

Mauricius
Mauricius

Paříž (Francie)
Paříž

Praha (ČR)
Praha

Cincinnati (USA)
Cincinnati

Zdroje:
http://libcom.org/library/no-state-solution-gaza
http://revolution-news.com/global-protests-peace-palestine/

Související odkazy na csaf.cz:
Uznání Palestiny?
Palestinský boj a anarchistické dilema
Za mír a svobodu v Palestině
Solidaritu s palestinským lidem
Anarchisté proti zdi
Akce solidarity s palestinským lidem
Zdi, které rozdělují svět
Falešná solidarita Národního odporu
Verze pro tisk 22.7.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy