Anarchistická federace

Anarchisté proti zdi

Koalice „Okupace 40“ na 9.6. vyhlásila Globální den akcí proti okupaci Palestiny. Součástí koalice je i izraelská skupina Anarchisté proti zdi, která je důkazem, že mírové soužití Izraelců a Palestinců je možné.

Jak jsme na našich stránkách před nedávnem uvedli (ZDE), vyhlásila koalice „Okupace 40“ na 9. června Globální den akcí proti okupaci Palestiny jako připomínku čtyřicet let trvající okupace palestinských území, které izraelská armáda obsadila během tzv. Šestidenní války v roce 1967. Součástí koalice je i izraelská skupina Anarchisté proti zdi, která je důkazem, že mírové soužití Izraelců a Palestinců je možné. Následuje překlad textu, v němž se tato skupina představuje.

Kdo jsme
Anarchisté proti zdi (Anarchists Against the Wall, AATW) je akční skupina, jež vznikla v roce 2003 jako odpověď na stavbu zdi, kterou staví Izrael na palestinském území na okupovaném Západním břehu Jordánu. Skupina pracuje v kooperaci s Palestinci na společném nenásilném boji proti okupaci.
Od svého vzniku se skupina podílela na stovkách demonstrací a přímých akcích nejen proti zdi, ale obecně proti okupaci, všude na území Západního břehu. Všechna práce AATW v Palestině je koordinována skrze místní lidové výbory jednotlivých vesnic a je v podstavě vedena Palestinci.

Anarchisté proti zdi

Proč vzdorujeme
Je povinností izraelských občanů bránit se nemorální politice a akcím, které se dějí v jejím jméně. Věříme, že je možné dělat více než demonstrovat v Izraeli nebo se účastnit humanitárních akcí útěchy. Izraelský apartheid a okupace nemíní skončit samy od sebe – skončí, až se stanou neudržitelnými a nezvládnutelnými. Je čas k fyzickému vzdoru buldozerům, armádě a okupaci.

Krátká historie
V dubnu 2003, tři roky od druhé intifady, malá skupina povětšinou izraelských anarchistických aktivistů, která již dělala různou politickou práci na okupovaných územích, založila AATW. Skupina byla ustavena při formování protestního stanu ve vesnici Mas’ha, kam se přibližovala zeď a měla ukrojit 96% vesnické půdy ve prospěch „izraelské“ strany.
Tábor tvořený palestinskými, izraelskými a mezinárodními aktivisty se skládal ze dvou stanů na pozemcích vesnice, které měly být zabrány. Stálá přítomnost aktivistů vydržela čtyři měsíce. Během nich se stal tábor střediskem šíření informací a základem pro rozhodování na principech přímé demokracie. V táboře se plánovalo a připravovalo několik přímých akcí proti zdi – jako například 28. července 2003 přímá akce ve vesnici Anin. Při této akci se Palestincům, Izraelcům a mezinárodním aktivistům podařilo přimět otevřít bránu ve zdi přesto, že byli napadeni armádou (ZDE).
Později, v srpnu 2003, když byla zeď kolem Mas’ha téměř dokončená, se tábor přesunul k domu, který očekávala demolice. Následovaly dva dny blokování buldozerů a hromadného zatýkání. Dům byl zbourán a tábor ukončen, ale duch odporu žil dál.
V roce 2004 začala proti zdi bojovat vesnice Burdus a AATW se připojili k jejím každodenním demonstracím. Díky své vytrvalosti v mobilizaci komunity, boji a lidovém odporu byla vesnice schopna dosáhnout významných vítězství.
Vedle obracení se na izraelské soudy to byl především lidový odpor, díky němuž se vesnici podařilo odklonit trasu zdi téměř úplně mimo svou půdu.
Úspěch z Burdus inspiroval mnoho dalších vesnic k budování lidového odporu, což je možná ještě větší úspěch. Dobrou část roku se téměř každá vesnice, které se stavba zdi dotkla, postavila proti. AATW se přidali ke každé vesnici, která je vyzvala ke spolupráci.
Nejvíce akcí AATW je soustředěno v a kolem vesnice Bil’in, severozápadně od Ramallahu, kde je většina vesnické zemědělské půdy nepokrytě konfiskována zdí a rozšiřováním židovských osad.

Role AATW v boji
Pouhá přítomnost Izraelců na palestinských veřejných akcích nabízí jistý stupeň ochrany před násilím armády.
Pravidla chování izraelské armády se značně liší, když jsou přítomni Izraelci, a násilí i při své tvrdosti je výrazně nižší. I když bylo mnoho izraelských aktivistů během demonstrací zraněno, někteří dokonce vážně, jsou to Palestinci, kdo platí nejvyšší daň. Dosud bylo při demonstracích proti zdi zavražděno 10 palestinských demonstrantů a tisíce zraněny.
Armáda a izraelská vláda se pokouší skoncovat s palestinským lidovým odporem užitím jakékoli formy represe a zabránit izraelským aktivistům, aby se zapojili do tohoto boje. Díky okupačnímu právu je možné obvinit lidi jednoduše jen za účast na demonstraci. Během posledních několika let byli aktivisté AATW několiksetkrát zadrženi a tucetkrát proti nim bylo vzneseno obvinění.
Právní represe izraelských úřadů je jen další jejich frontou, na níž se snaží potlačit odpor.
Aby se aktivisté vyhnuli vězení a mohli pokračovat v boji, čelí v současnosti AATW narůstajícím právním výlohám na svou obhajobu u izraelského soudu. Výdaje za právní zastupování již přesáhly 60.000 dolarů a stále rostou.

Segregační zeď

Financování
AATW nepřijímají finanční podporu od žádného státu, vlády nebo korporace. Spoléhají jen na dary lidí z celého světa, kteří by rádi viděli, aby pokračovala podpora palestinskému úsilí o svobodu.
Z výše uvedených důvodů a na operativní výlohy, jako jsou doprava, telefonní účty, první pomoc a propagace, hledají AATW finanční podporu. Máte-li zájem, můžete je podpořit na webových stránkách http://awalls.org/.

AATW nemají žádný manifest či oficiální stranickou linii. Takové „činnosti“ jim přijdou nepotřebné a veškeré své úsilí věnují aktivitám v terénu.


Související články a zprávy na csaf.cz:
Izrael, Tisíce lidí protestovaly proti okupaci (ZDE)
Šest dní akcí proti okupaci Palestiny (ZDE)
Palestina, Boj proti plotu v Beit Ummar (ZDE)
Pochod "Anarchistů proti zdi" centrem Tel Avivu (ZDE)
Anarchista postřelen během protestní akce v Izraeli (ZDE)
Zdi, které rozdělují svět (ZDE)
Izrael: Policie napadala pokojný protest proti zdi (ZDE)
ABC: Izraelský anarchista odsouzen (ZDE)

Verze pro tisk 9.6.2007 Stanislav Rubeš

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)