Anarchistická federace

Česká republika není pracovní tábor

Report z druhé veřejné akce iniciativy Zastavme covid společně a spravedlivě

Praha

V reakci na skandální výroky ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, které zazněly v pořadu Máte slovo vysílaném 11. března, svolala iniciativa Zastavme covid společně a spravedlivě, kterou svým podpisem podpořilo již více než 500 lidí, svou druhou veřejnou akci (o té první jsme informovali ZDE).

V úterý 16. března se v pět odpoledne sešlo pár desítek lidí před budovou ministerstva průmyslu a obchodu, aby odmítli argument ministra Havlíčka, že průmyslové podniky nelze na přechodnou dobu uzavřít proto, aby stát neztratil kontrolu nad zaměstnanci. K dispozici byl opět petiční stánek a lidé až do sedmé hodiny přicházeli zapálit svíčky coby vyjádření soustrasti se všemi, kterým někdo zemřel na covid-19, jelikož vláda nezvládá řešení pandemie. Akce se tentokrát obešla bez přítomnosti policie, nepočítáme-li jedno policejní auto za rohem. Na rozdíl od minulé akce před úřadem vlády v budově ministerstva ještě někdo byl, zaměstnanci vyšli ven, a mohli se tak seznámit s účelem akce – minimálně skrze velké transparenty hlásající „Chraňme životy, zastavme průmysl“ a „Patenty zabíjejí. Vakcíny pro všechny!“.

Na začátku se konal asi dvacetiminutový blok proslovů, který zahájil mluvčí iniciativy Jan Májíček, aby sdělil, proč vlastně tato iniciativa vznikla, že vláda nadále při řešení koronavirové krize selhává a že je třeba odsoudit výroky ministra průmyslu, že kdyby se zavřel průmysl, lidé by běhali nekontrolovaně po ulicích a šířili virus.

Signatář iniciativy Jan Černý ve svém proslovu upozornil na skutečnost, že uzávěra průmyslu je poslední, avšak stěžejní opatření, které zatím nebylo učiněno. I odborníci upozorňují na to, že bez tohoto kroku jsou veškerá opatření nedostatečná. Kvůli vládnímu chaosu je ČR již dlouhou dobu světově na vrcholu mrtvých v přepočtu na počet obyvatel. A vláda? Výzvy odborníků prostě ignoruje, jelikož neodpovídají jejím vlastním zájmům spojeným s velkým průmyslem. V pořadu Máte slovo ministr Havlíček požadavek na dočasné zastavení průmyslu (s výjimkou kritické infrastruktury) odmítl a ještě přitvrdil. Jeho koncept boje s pandemií zcela popřel demokratické principy a připomněl spíše projekt korporátního autoritářství, který by z ČR udělal jeden velký pracovní tábor. Vydává průmysl za nositele ideálního řešení pandemické situace, kde mohou být lidé testováni. Stát potřebuje držet lidi v průmyslových podnicích, aby je mohl efektivně kontrolovat. Jeho cesta boje s pandemií je tedy jakýsi systém nucené práce, jelikož v podniku je jasná hierarchie a panuje poslušnost k nadřízeným. Je třeba požadovat ministrovu rezignaci. Navíc má ve vládě větší slovo v otázkách boje s pandemií než třeba ministr zdravotnictví. (Podrobněji si kritiku Havlíčkových postojů z pera Jana Černého můžete přečíst ZDE.)

Další mluvčí iniciativy Zastavme covid společně a spravedlivě Michaela Hadravová sdělila, že iniciativa vznikla také z pocitu, že v mediálním a veřejném prostoru nefiguruje žádná síla, která by se postavila proti výrokům zástupců průmyslu a ministra, který hájí jejich zájmy. Představila pět požadavků iniciativy a speciálně se zaměřila na ten pátý, který se týká očkování a spravedlivé distribuce vakcín. Očkování se totiž neomluvitelně protahuje a vláda opět selhává. Velké firmy, které mají patenty na vakcíny, nezvládají dosáhnout svých závazků. Měli bychom požadovat pozastavení patentů. Vakcíny nemohou zůstat jen výsadou bohatých zemí – vždyť 10 nejbohatších zemí spravuje 70 % všech vakcín.

 

Související odkazy:
Kdo na nás dělá Dlouhý nos?
Mezinárodní solidaritou proti globálnímu autoritářství!
Zdraví není zboží
Bojovat se má o každý život
Vakcíny pro všechny!
Chraňme životy, zastavme průmysl!
A3: Kapitalismus proti lidem


Píšou jinde

Odkazy