Anarchistická federace

Vakcíny pro všechny!

Zpráva o veřejném požadavku na pozastavení patentů na vakcíny proti covidu-19

Praha

V souvislosti s jednáním generální rady Světové obchodní organizace (WTO) o pozastavení patentů na vakcíny proti covidu-19 proběhly v pondělí 1. března v několika evropských městech akce na podporu návrhu podporovaného stovkou převážně chudých zemí. Hlavní akce se konala v Mnichově před sídlem Evropského patentového úřadu.

V Praze se k mezinárodní akci připojili aktivisté a aktivistky Kolektivu 115, a to symbolickou akcí před sídlem českého patentového úřadu, kde rozvinuli transparent „Patenty zabíjejí. Vakcíny pro všechny!“.

Pozastavení patentů by usnadnilo zejména zemím globálního Jihu převzít výrobu naléhavě potřebných vakcín do vlastních rukou a čelit tak jejich nedostatku na globální úrovni. Boj proti pandemii by pak při spravedlivém přístupu k technologiím byl účinnější než pomocí stávajících programů, které dosud selhávají. Patentový systém vytváří monopoly s cílem maximalizovat soukromý zisk farmaceutických společností, čímž na úkor zdraví všech lidí, zejména těch v méně bohatých zemích globálního Jihu, snižuje výrobu potřebných vakcín a všeobecně zvyšuje jejich cenu.

Globálně dostupná vakcína je jedním z pěti požadavků petice Zero Covid. Celosvětové masivní a spravedlivé očkování je klíčovou součástí efektivního boje s pandemií. Právě nedostatek efektivity a absence strategie při boji s pandemií v Evropské unii, Spojeném království a USA vyústily v iluzorní představu, že při snaze porazit virus se stačí spoléhat na očkování, a přispěly k zanedbání pečlivějších a sociálně spravedlivých opatření.

Podobně iniciativa Zastavme covid společně a spravedlivě mimo jiné požaduje „rovnoměrnou distribuci vakcín do všech regionů, na mezinárodní úrovni pak pozastavení patentové ochrany vakcín, aby se umožnila jejich rychlejší produkce, lokální výroba a spravedlivější distribuce v globálním měřítku“.

 

Související odkazy:
Mezinárodní solidaritou proti globálnímu autoritářství!
Zdraví není zboží
Bojovat se má o každý život


Verze pro tisk 9.3.2021 -bj-

Píšou jinde

Odkazy