Anarchistická federace

A3: Kapitalismus proti lidem

Průmyslníci vyhlásili v souvislosti s epidemií otevřenou třídní válku proti pracujícím a zbytku společnosti. Stahujte, tiskněte a šiřte březnové číslo nástěnných novin A3!

A3

Současný kapitalistický režim se nám krásně odkopal. Společensky zhoubné normalizační pořádky byly před třiceti lety nahrazeny neméně zhoubnými. Vláda stranických aparátčíků a prospěchářů byla nahrazena bandou bezohledných vykořisťovatelů, kteří se ke svým majetkům dostali závratnou rychlostí, avšak nikoli poctivou prací, kterou tak rádi mažou kolem huby spodině jako vykročení do světa osobního úspěchu a bohatství. Asi ani nepřekvapí, kolik papalášů spojených s minulým režimem se dnes bije za zájmy kapitalistického řádu, počínaje premiérem Babišem.

Stačí si jen poslechnout, co všem těm věrozvěstům sociální nerovnosti a útlaku leze z huby v souvislosti se současnou koronavirovou krizí, když hájí zájmy průmyslu na úkor lidských životů a zdraví. Bývalý člen KSČ a nynější prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák například prohlásil: „Je to strašně špatný krok, protože jestli má někdo 100 procent platu a může zůstat doma a nemusí chodit do práce, tak to je ideální ráj, to je komunismus, to není demokratická společnost. Nezodpovědné.“ Arogantní vyjádření člověka, který vůbec netuší, jaké je to vyjít z platu, který vám sotva pokrývá ty nejzákladnější náklady, nutící de facto chodit do práce i nemocné zaměstnance, kteří si prostě nemohou dovolit 60% náhradu platu za dobu pracovní neschopnosti. Hovado, které nevidí za dělníkem či dělnicí člověka, ale pouhý lidský zdroj, jak jsou živé bytosti v jejich kořistnickém žargonu nazývány. Není divu, že se nedávno vyjádřil na adresu těch, kteří proti zájmům průmyslu chrání přírodu a klima před devastací, že by měli dostat přes držku. Prostě nátura společná jak bolševikovi, tak reprezentantu světa kapitálu.

Dalším šmejdem bez trochy respektu k životům a zdraví pracujících je Vladimír Dlouhý, bývalý kariérní komunista, jenž následně společně s Klausem a dalšími „experty“ režíroval tzv. ekonomickou transformaci směrem k tomu, kdy má pár lidí skoro všechno a naprostá většina skoro nic, a dnes působí jako šéf Hospodářské komory hájící takto nastavené pořádky. Ten se nejprve vyjádřil, že home office je vlastně taková placená dovolená, a ukázal tak, že ví naprostý prdlajs o práci z domova, kde vám nikdo nic nepromine a navíc máte jistotu, že vám ani neproplatí žádné přesčasy. Jeho výrok: „Dost bylo lockdownu. I když se situace nezlepší, měli bychom zvážit rozvolnění. I za cenu většího počtu nemocných.“ Mrtví? Nemocní? Nezajímá! A co teda pana Dlouhého zajímá? Zisky! Zisky! Zisky!

A do třetice ziskuchtivý asociál Pavel Juříček, poslanec za politickou divizi Agrofertu (ANO) a majitel firmy Brano Group. Ten se zas nechal v otázce omezení průmyslu slyšet: „Mně píší podnikatelé, že to je vlastizrada a genocida vlastního národa. Je to úplná katastrofa. Lidé nebudou chodit do práce.“ Jestliže je vlast definována kapitálem, který ji ovládá, pak by požadavek na omezení zbytného průmyslu mohl být vlastizradou. S tím se rádi srovnáme. Genocidou ale zavání postoj babišovce Juříčka, který je ochoten obětovat lidi v zájmu zachování zisků pro velkopodnikatelskou elitu.

Od odborníků, zdravotníků, odborových svazů a skupin, jako je například iniciativa Zastavme covid společně a spravedlivě, se ozvaly hlasy na několikatýdenní zastavení průmyslu. Jenže průmyslová lobby, před níž velká část politiků srazí paty a stojí v pozoru, se semkla a řekla jasné ne omezení svých zájmů a zisků. A tak zatímco jsou omezeny styky přátel a rodin či volnočasové aktivity (elity si je zas tak omezovat nenechají, jak můžeme každou chvíli vidět), průmyslové provozy jedou vesele dál. Protiepidemická opatření jsou nasazována tam, kde to neohrožuje velký kapitál, v případě, že by se to mělo dotknout jeho zájmů a zisků, jde vše stranou a nemoc se dál šíří na pracovištích. Pěkně do toho ostatně zapadá i uplatňování sankcí – obyčejné ženské, co si šla s covidem nakoupit, hrozí osm let v lochu, zatímco starej Klaus se nechá fotit do médií s covidem a rouškou na půl žerdi a pokutu ze své doživotní prezidentské renty opravdu, opravdu nezaplatí!

A tak můžeme v přímém přenosu počítat mrtvé po tisících, sledovat zahlcení zdravotnictví a neudržitelný fyzický a psychický nápor na zdravotnický personál. Můžeme vidět, jak ti nejbohatší profitují v době krize, zatímco malým podnikatelům a obyčejným lidem nikdo nájem či splátky neodpustí. Můžeme sledovat zhoršující se životní podmínky samoživitelek, rostoucí odloučení seniorů, stejně jako pokračující byznys s chudobou a exekucemi.

Představitelé průmyslu nepokrytě vyhlašují pracujícím třídní válku, kterou proti nim ale vedou už mnoho let. Jasně nám říkají: „Vaše životy a aktuální ani dlouhodobé zdraví nás v nejmenším nezajímá, potřebujeme mít denně k dispozici vaše ruce a mozky – to nás zajímá. Naše zisky si nenecháme omezovat nějakými ohledy na ukončení epidemie.“

Kapitalismus jasně ukazuje, že je proti lidem. Je třeba konečně ukázat, že lidé jsou proti kapitalismu!

 

A3 (březen 2021) ke stažení ZDE.

Stahujte, tiskněte, šiřte!

Nástěnné noviny A3 vydává Anarchistická federace každý měsíc. Jsou určené zejména k šíření prostřednictvím výlepu v ulicích či vyvěšování na pracovištích a ve školách.

 

Související odkazy:
Mezinárodní solidaritou proti globálnímu autoritářství!
Zdraví není zboží
Bojovat se má o každý život
Vakcíny pro všechny!
Chraňme životy, zastavme průmysl!


Verze pro tisk 15.3.2021 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy