Anarchistická federace

Rusko: Fake news v režii FSB?

Kdo se snaží zdiskreditovat masovou solidární podporu anarchistů odsouzených v kauze Síť?

soud

V kauze Síť se objevily nové podrobnosti. Takové, které můžou od základu změnit celý případ, a hlavně vztah veřejnosti k odsouzeným. V pátek 21. února vyšel na ruském opozičním zpravodajském webu Meduza text, ve kterém se tvrdí, že penzenská skupina Síť byla zapojena do kšeftování s drogami, ale hlavně to, že dva její členové Ivankin a Poltavec zavraždili na jaře 2017 v lese dva lidi, kteří chtěli ze skupiny vystoupit.

Teď to vypadá, jako by sedm politických vězňů nebyli bojovníci za svobodu, ale obyčejní zločinci a drogoví dealeři. Přesně tenhle dojem si čtenář zmíněného článku odnese, zvlášť když k němu redakce dodává, jak těžké pro ni bylo tyto informace zveřejnit.

Lidi souzené v kauze Síť začaly po vynesení vysokých trestů otevřeně nebo nepřímo podporovat desítky tisíc lidí. Je to poprvé v postsovětské době, kdy se anarchistům dostalo tak masové podpory. Není asi třeba vysvětlovat, jak ji může tenhle text narušit.

Náš kamarád Mikola Dziadok proto zveřejněný článek důkladně pročetl a došel k názoru, že jde velmi pravděpodobně o falešnou zprávu, za kterou stojí Federální bezpečností služba (FSB), a její účel je zřejmý: demoralizovat občanskou společnost, zničit reputaci nejen souzených anarchistů, ale také všech, kteří se jich veřejně zastali.

Proč si to myslí a k jakým závěrům došel?

* V článku zveřejněném na Meduze se tvrdí, že samotná FSB o vraždách věděla, ale nevyšetřovala je, protože by se tak případ dostal mimo její kompetence a neměla by své obviněné z terorismu. To by ale bylo asi poprvé, co by FSB respektovala zákonné postupy. A mohla ostatně vyšetřovat vraždy jako součást teroristické činnosti, že? Kdyby anarchisty obvinila z vraždy, přiznání by z nich jistě vymlátila, objevila by nějakou tu laboratoř na výrobu drog – a obvinění by nikdy neměli veřejnou podporu, nikdo by s nimi neměl slitování. I tresty mohly být vyšší.

* Důležitý je autor nových informací Maxim Solopov, který prý vraždy a prodej drog související se souzenými anarchisty vypátral. Jde o typického reprezentanta tzv. ruského antifašismu. Je to stalinista, vlastenec, horlivý odpůrce „banderovců“. Je to tentýž Solopov, za kterého se v roce 2010 v Minsku solidárně zapálilo ruské vyslanectví (byl zatčen za účast v protestech proti kácení Chimského lesa). Jeho skupina se tehdy od anarchistické podpory distancovala. Pátrání Solopova ohledně penzenských „vrahů“ je ovšem velmi děravé, jakoby narychlo poslepované z nesouvisejících faktů. Jenže téma je žhavé, tak proč takovou nejistou verzi neuveřejnit a neudělat si trochu reklamu? Solopovovi i Meduze se tohle povedlo.

* Proč vlastně článek vyšel právě v tuto chvíli? Není jasné, jaký cíl sledovalo jeho publikování. Aby šli pachatelé vraždy sedět? To měl ale vyjít před půl rokem nebo před rokem. Aby nenarušil kampaň na podporu obviněných? Tu teď zdiskreditoval mnohem víc. Aby neohrozil nevinné? To se podařilo – teď sedí v bezpečí ve vězení s absurdně vysokými tresty. Ale dají se předpokládat úplně jiné cíle: jako by někdo čekal, až solidární kampaň dosáhne vrcholu a připojí se k ní co nejvíc lidí, a tím bude mít zveřejněný článek maximální účinnost proti této solidaritě.

Faktem je, že text z Meduzy se účinkem neminul. Hodně komentářů pracuje s onou dvojnásobnou vraždou jako s dokázaným faktem. A na vějičku článku překvapivě skočilo i několik anarchistů. Dokonce insurekcionistická (!) skupina Anarchie dnes označila penzenskou Síť za bídáky a vyzvala všechny, aby je přestali podporovat.

Především těm je třeba připomenout, že informačně pochybné texty opírající se o tvrzení nějakého stalinisty nejsou důkazem viny našich kamarádů. Nikdo by si neměl myslet, že liberální média budou vždy stát za anarchisty. Ona mají přece vlastní zájmy. Mezuda prostě sleduje své zájmy, jak politické, tak finanční. A nějakou dobu vyjadřovala podporu penzenským anarchistům. To ovšem neznamená, že informuje objektivně a že všechno, co zveřejní, je pravda.

Hodně znepokojivý je především fakt, že se tímhle „pátráním“ a následnou diskusí o vině problém „morálky anarchistů“ obrovsky nafoukl. Pozornost se namísto mučení a nesmyslně vysokých trestů najednou najednou soustředí na zklamání z toho, že vegani-antifašisté asi nejsou takovými dokonalými miláčky, jak byli prezentováni. Lidé podléhají jakémusi hrdinskému stereotypu, že bojovník proti režimu je krystalicky čistá osobnost. Jenže takhle to přece obvykle není. Revoluční boj je stejně jako život samotný složitý a plný protikladů. Jinak špatní lidé dělají dobré věci a naopak. Známe anarchisty, kteří mluví o rovnosti, a přitom uplatňují nesmlouvavé vůdcovské metody, mluví o pravdě, a přitom lžou svým soudruhům do očí… Protože jsou to jen lidé. Je o tom možné a nutné diskutovat, ale to je jiné téma. A není to důvod zříct se hnutí a jeho cílů. Čím nebezpečnější bude revoluční boj, tím víc v něm bude složitých a nejednoznačných situací, momentů, kdy bude třeba dělat komplikovaná rozhodnutí. Nebudou vždy jen jasní viníci a hrdinové budou někdy dělat úplně nehrdinské věci. To není důvod k panice a rezignaci.

Není na místě vést plané debaty o tom, jestli jsou Ivankin a Poltavec skutečně vinni vraždou nebo ne. Doopravdy to nejspíš vědí jen dva lidé – sám Ivankin a Poltavec (rozhodně ne novináři z Meduzy a jejich přítelíčkové). Když nemáme dost faktů, nedá se nic tvrdit. Jisté jsou jen tři věci:

  • Bez ohledu na míru viny nebudou v Rusku lidé za uvedené vraždy nestranně vyšetřováni a spravedlivě souzeni.

  • Žádné nové fakty nemění nic na tom, že odsouzení v kauze Síť jsou politickými vězni režimu, kteří byli vystaveni mučení.

  • Žádné špatné činy jednotlivých anarchistů nezničí anarchistické ideje. Lidé jsou lidé a ideje jsou ideje. Lidé se rodí a umírají, dělají chyby a také vědomě špatné věci. Ideály dobra a spravedlnosti, na kterých je vybudován anarchismus, přežijí každého z nás.

Ať už příběh kauzy Síť skončí jakkoli, momentálně je jasné, že se příliš přeceňuje autorita liberálních médií a zapomíná se na to, že sledují vlastní cíle; a že anarchistické hnutí je málo odolné vůči informačním útokům. Je nejvyšší čas se nad tím zamyslet.

Jde o scénář jako vystřižený z „dezinformační příručky“ agenta FSB. Nejsme přívrženci konspiračních teorií, ale pokud je současný ruský režim důvodně podezřelý ze zasahování do voleb ve Spojených státech a referenda o Brexitu ve Velké Británii, není pro něj těžké podle osvědčených scénářů manipulace vést kampaň za diskreditaci politických vězňů. Zvlášť když je odsoudil v natolik do očí bijícím zinscenovaném procesu na základě mučením vynucených přiznání během „výslechů“. Nenechme se oklamat.

 

Podpořte anarchisty vězněné v Rusku

 

O kauze jsme psali:
https://www.afed.cz/text/6784/policejni-stat-rusko
https://www.afed.cz/text/6787/airsoft-aneb-pripad-teroristu-z-penzy
https://www.afed.cz/text/6793/stop-muceni
https://www.afed.cz/text/6811/den-solidarity
https://www.afed.cz/text/6956/dokumentarni-film-sit
https://www.afed.cz/text/6958/podporte-obvinene-v-kauze-sit
https://www.afed.cz/text/7113/penza-rusko-vyneseny-rozsudky-v-kauze-sit


Verze pro tisk 26.2.2020 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy