Anarchistická federace

Podpořte obviněné v kauze Síť

Přinášíme přehled obviněných v kauze Síť a kontakty, na které jim můžete psát.

Síť

O vykonstruované kauze Síť jsme psali už několikrát (viz přehled níže). Ruský represivní aparát přišel s nápadem paralyzovat anarchistické a antifašistické hnutí v procesu s vymyšlenou teroristickou organizací, kterou ruští bezpečnostní aparátčíci nazvali Síť. O něco podobného se pokusili v uplynulých letech také jejich české protějšky v kauze Fénix zinscenované policejními infiltrátory. U nás se ale vedle pochybné přípravy útoku, výhrůžek a vazebního stíhání represivní složky na víc nezmohly. Ty ruské se dodnes drží osvědčených metod, mezi které patří prachsprosté mučení a vynucená přiznání. O zmíněných praktikách se dozvíte víc například v dokumentu Síť, který i s českými titulky můžete zhlédnout ZDE.

Níže přinášíme přehled obviněných v kauze Síť a kontakty, na které jim můžete psát, spolu s pár ruskými větami, které můžete na pohlednici či do dopisu napsat – podle ruských zákonů se totiž zavřeným lidem doručuje jen pošta v ruštině (!).

Julij Bojaršinov
Narozen 10. 7. 1991 v Petrohradě. Studoval na petrohradské ITMO univerzitě, na fakultě fyziky a inženýrství, živil se výškovými pracemi.
Pět let byl jedním z organizátorů Bezpeněžních zón v Petrohradě, tj. akcí, kam lidé nosí a odkud si bezplatně odnášejí jakékoli věci. Je vegetarián, pomáhal v útulcích. Má rád cestování a pěší turistiku, zajímá ho populárně-vědecká literatura.
Byl zatčen 21. ledna 2018. Dne 11. dubna mu bylo sděleno obvinění z účasti v teroristické organizaci. Pracovníci FSB mu vyhrožovali, že když nebude „mluvit“, zhorší mu podmínky ve vazbě. Nakonec ho převedli do cely pro 150 lidí, většinou obviněných z vražd, znásilnění a loupeží.

Kontakt:
СИЗО-3 ФСИН, 191123 Россия, Санкт-Петербург, ул. Шпалерная 25
Бояршинову Юлию Николаевичу, 1991 г.р.

 

Vasilij Kuksov
Narozen 31. 5. 1988 v Serdobsku v Penzenské oblasti. Vystudoval Zemědělskou akademii. Pracoval jako inženýr v Penze. Je vegetarián. Pracoval jako dobrovolník v chovných stanicích. Od studentských let se věnuje muzice, účastnil se festivalu autorské písně. Člen hudební skupiny Akademik, vystupoval v Penzenské oblastní filharmonii. Má rád přírodu a pěší turistiku. Tři měsíce před zatčením se po desetileté známosti oženil.
Zatčen 19. října 2017 v rámci kauzy Síť, obviněn z účasti v teroristické organizaci. Během výslechu ho vyšetřovatelé mlátili.

Kontakt:
ФКУ СИЗО-1, ул. Каракозова, д. 30, Пенза, Пензенская обл., Россия, 440039
Куксову Василию Алексеевичу, 1988 г.р.

 

Michail Kulkov
Narozen 12. 10. 1994 v Penze. Vystudoval ekonomickou fakultu, po studiu se dostal do armády, kde byl radistou. Po návratu si chtěl otevřít bistro a kavárnu.
Zatčen 4. července 2018 v rámci kauzy Síť.

Kontakt:
ФКУ СИЗО-1, ул. Каракозова, д. 30, Пенза, Пензенская обл., Россия, 440039
Кулькову Михаилу Алексеевичу, 1994

 

Dmitrij Pčelincev
Narozen 14. 5. 1992 v Penze. Rodina se často stěhovala. Školu dokončil v Iževsku, pak se vrátil do Penzy. Studoval fakultu výpočetní techniky. Byl instruktorem sportovní střelby a na soutěžích rozhodčím. Hraje na bicí. Je ekologický aktivista, účastnil se veganských dnů, ekologických akcí, organizoval promítání.
Zatčen 27. 10. 2017 v rámci kauzy Síť, obviněn z účasti v teroristické organizaci. Během vyšetřování byl kromě mlácení mučen elektrickým proudem a věšen hlavou dolů.

Kontakt:
ФКУ СИЗО-1, ул. Каракозова, д. 30, Пенза, Пензенская обл., Россия, 440039
Пчелинцеву Дмитрию Дмитриевичу, 1992 г.р.

 

Arman Sagynbajev
Narozen 9. 6. 1992 v Novosibirsku. Přestěhoval se do Petrohradu. Vegan, věnoval se prodeji veganské stravy.
Zatčen začátkem listopadu 2017 v rámci kauzy Síť, obviněn z účasti v teroristické organizaci. Během vyšetřování byl mlácen a mučen elektrickým proudem.

Kontakt:
ФКУ СИЗО-1, ул. Каракозова, д. 30, Пенза, Пензенская обл., Россия, 440039
Сагынбаеву Арману Даулетовичу, 1992 г.р.

 

Andrej Černov
Narozen 18. 3. 1989 v Kamence v Penzenské oblasti. Studoval matematicko-fyzikální fakultu na pedagogickém institutu. Věnoval se hudbě, programování a thajskému boxu. Vegetarián, účastnil se rozdávání jídla potřebným. Žil s bratrem Alexejem a pracoval v továrně jako záměčník.
Zatčen začátkem listopadu 2017 v rámci kauzy Síť, obviněn z účasti v teroristické organizaci.

Kontakt:
ФКУ СИЗО-1, ул. Каракозова, д. 30, Пенза, Пензенская обл., Россия, 440039
Чернову Андрею Сергеевичу, 1989 г.р.

 

Ilja Šakurskij
Narozen 10. 4. 1996 v Mokše v Penzenské oblasti. V době zatčení žil v Penze. Studoval matematicko-fyzikální fakultu na pedagogickém institutu. Ekologický aktivista, antifašista. Se spolužáky čistil řeku Mokšu. Píše poezii a prózu.
Zatčen 19. října 2017 v rámci kauzy Síť, obviněn z účasti v teroristické organizaci. Během vyšetřování byl kromě mlácení mučen elektrickým proudem a věšen hlavou dolů.

Kontakt:
ФКУ СИЗО-1, ул. Каракозова, д. 30, Пенза, Пензенская обл., Россия, 440039
Шакурскому Илье Александровичу, 1996 г.р.

 

Igor Šiškin
Narozen 24. 8. 1991 v Petrohradě. Antifašista, vegan. Podnikatel. Posledních pár let se věnoval byznysu, živil celou rodinu. Zajímá se o vědu a baví ho cestování. Sportuje, na soutěži severozápadní části Ruska v silovém trojboji v roce 2013 vyhrál první místo. Věnoval se východnímu bojovému umění.
Zatčen 25. ledna 2018 v rámci kauzy Síť, obviněn z účasti v teroristické organizaci. Během vyšetřování byl mučen.
Igor Šiškin oficiálně neřekl, že byl mučen, i když stopy po týrání zjistili a zdokumentovali členové ONK (Komise pro veřejný dozor), a podepsal s vyšetřovateli dohodu. Znamená to, že obviněný plně přiznal svou vinu, aktivně pomáhá vyšetřovatelům při vyšetřování trestního případu, při usvědčování a stíhání ostatních obviněných. Výměnou za to mu soud snížil trestní sazbu. Igor je jediný v této kauze, který členům ONK neřekl o mučení. Potom se účastnil identifikace ostatních obviněných, u soudu vypovídal proti nim.

 

Viktor Filinkov
Narozen 8. 11. 1994 v Petropavlovsku v Kazachstánu. Věnuje se počítačům a programování. Po škole se přestěhoval do Omsku a začal pracovat jako programátor. Je členem linuxové komunity, zastánce otevřeného kódu a svobodného internetu. Dělal přednášky o počítačové bezpečnosti. Anarchista, antifašista, podporoval odborové hnutí. V roce 2016 se přestěhoval do Petrohradu.
Zatčen 23. ledna 2018 v rámci kauzy Síť, obviněn z účasti v teroristické organizaci. Během vyšetřování byl kromě mlácení mučen elektrickým proudem.

Kontakt:
СИЗО-3 ФСИН, 191123 Россия, Санкт-Петербург, ул. Шпалерная 25
Филинкову Виктору Сергеевичу, 1994 г.р.

 

Tipy na vzkazy v ruštině:

Ребята, держитесь! Мы с вами! Солидарность не знает границ! Правда победит!
(Držte se, kluci! Jsme s vámi! Solidarita nezná hranic! Pravda zvítězí!)

A obměna ruského (i českého) přísloví:
Кто другому сеть плетёт, сам в неё и попадёт! 
(Kdo jinému splétá síť, sám v ní skončí!)

O kauze jsme psali:
https://www.afed.cz/text/6787/airsoft-aneb-pripad-teroristu-z-penzy
https://www.afed.cz/text/6793/stop-muceni
https://www.afed.cz/text/6811/den-solidarity
https://www.afed.cz/text/6784/policejni-stat-rusko
https://www.afed.cz/text/6956/dokumentarni-film-sit

Info v ruštině:
https://avtonom.org/people/delo-piterskih-i-penzenskih-antifashistov

Info v angličtině:
https://rupression.com/en/


Verze pro tisk 17.2.2019 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy