Anarchistická federace

Policejní stát Rusko

Anarchisté a antifašisté v Rusku čelí další vlně represí.

Antifašista Viktor Filinkov zmizel 23. ledna v Petrohradě cestou na letiště a dva dny o něm nikdo nic nevěděl. Objevili ho členové veřejné komise pro práva vězňů až 25. ledna ve vazební věznici. Fízlové z FSB (ruská státní bezpečnostní služba) ho celkem pět hodin mučili v lese u Petrohradu a nutili ho, aby se přiznal k teroristickým aktivitám a naučil se přesné formulace přiznání, které měl pak odříkat do protokolu. Viktor měl na těle četné rány od mlácení, modřinu na pravém kotníku a na hrudníku spáleniny od elektrického paralyzéru. V jeho bytě udělali domovní prohlídku a zastrašovali sousedy v domě. Ve čtvrtek 25. ledna byl Viktor odsouzen na dva měsíce za podezření z terorismu, ke kterému „se přiznal“.

Další prohlídka proběhla v petrohradském bytě, kde bydlí antifašista Igor Šiškin s manželkou a kamarády. Igora unesli 25. ledna, když šel venčit psa. Obyvatelé bytu byli vyslechnuti na úřadě FSB, kde se jich ptali na „teroristické“ skupiny a poté je propustili. O tom, kde se nachází Šiškin, ale od té doby nejsou žádné informace. Jsou dobré důvody myslet si, že je v současné době mučen FSB.

O situaci v Petrohradě a o dalších útocích ruské státní bezpečnosti na aktivisty v jiných městech přineseme podrobnější informace v dalších textech.

Volejte prosím na ruskou ambasádu a FSB s dotazy ohledně osudu Igora Šiškina.

Telefon konzulárního oddělení velvyslanectví Ruské federace: +420 233 374 093
 

FSB: +78124386003 (recepce), +78124387110 (24/7)

Fax: +78125716434

 

Zdroje:

https://ovdinfo.org/express-news/2018/01/26/antifashist-arestovannyy-po-delu-o-terrorizme-zayavil-o-pytkah

https://avtonom.org/news/v-peterburge-propal-antifashist-sotrudniki-fsb-proveli-obysk-v-kvartire-gde-prozhival

 

P. S. Policejní stát se v plné parádě předvedl i v dalším případě. Soud v Rostově na Donu v úterý 23. ledna odsoudil dva ekoaktivisty, bratry Romana Milčenka a Vladimira Milčenka na rok nepodmíněně. Aktivisté byli odsouzeni za násilí vůči policii. K tomu mělo dojít před třemi lety, kdy přijela policie k oběma bratrům domů, protože je považovala za organizátory akcí proti skládce u rostovské vodní nádrže. Aktivisté se prý nechovali přátelsky, a tak se je policajti Masljuk a Prochorov rozhodli zatknout. Podle Bratrů Milčenkových je při tom zmlátili, podle policie to bylo naopak. Ovšem o jakémkoli zranění fízlů není jediná zmínka dokonce ani v lékařské zprávě. Bratři Milčenkovi byli odsouzeni za způsobení zranění, které nikdy neexistovalo.

 

Zdroj: https://zona.media/news/2018/01/24/milchenko


Verze pro tisk 27.1.2018 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy