Anarchistická federace

Francie: Vláda ve válce s ekologií

Francouzská vláda bojuje tvrdě za zájmy kapitálu – proti lidem i přírodě.

obr.

Trumpizace Macronovy vlády je den ode dne evidentnější. Autoritářství, policejní násilí, spolčování s krajní pravicí, bezuzdný kapitalismus a zacházení s oponenty jako s teroristy. Nyní je to protiklimatická rétorika z nejvyšších míst!

Marc Fesneau, francouzský ministr zemědělství, právě v pořadu France Inter prohlásil, že teploty jsou „na léto normální“, přestože červen byl nejteplejším měsícem od roku 2003 a teploty oceánů překonávají všechny rekordy.

Marc Fesneau má vazby na všechny nejvíce znečišťující a nejtoxičtější lobby: má blízko k FNSEA, agroprůmyslovému svazu, ale také k lovecké a pesticidové lobby, vyznamenal také šéfa masné lobby. Jeho bývalý personální šéf nyní pracuje pro firmu propagující chemická hnojiva… Už to není ministerstvo, ale klub lobbistů. Prohlášení Marca Fesneaua v otázce klimatu není náhodné: je součástí ucelené politiky – systematické války proti ekologii. Jen několik připomenutí z posledních měsíců:

* Leden 2022: Macron přiznává, že postupné odstraňování glyfosátu, pesticidu, který se zavázal zakázat, již není na pořadu dne. Akt podřízení se agroprůmyslové a petrochemické lobby.

* Červenec 2022: Macron jmenuje ministrem životního prostředí Christopha Béchua, krajně pravicového politika a homofoba, který se nikdy nezabýval otázkami životního prostředí. Postavil se však proti zákazu neonikotinoidů, které zabíjejí včely.

* Říjen 2022: Ministr vnitra Gérald Darmanin označuje demonstranty ze Sainte-Soline za ekoteroristy, termínem převzatým od krajní pravice. Tento projev připravil veřejné mínění na intenzivní represe, k nimž později došlo: vyslání protiteroristických brigád proti členům Povstání Země.

* Listopad 2022: Marc Fesneau typickou macronovskou rétorikou obviňuje odpůrce megabazénů z toho, že jsou „antiekologičtí“.

* Březen 2023: Vláda nasadila 4000 vojáků, drony, obrněná vozidla a vrtulníky, aby rozdrtila pochod proti megabazénům v Sainte-Soline. Během dvou hodin vystřelili četníci 5000 granátů. Několik stovek lidí bylo vážně zraněno, včetně desítek zmrzačených a dvou v kómatu.

* Duben 2023: Studie odhaluje, že francouzské banky byly „hlavními evropskými podporovateli expanze fosilních paliv“, když loni financovaly velké ropné a plynárenské společnosti částkou 11,9 miliardy dolarů. V roce 2022 vlády vyplatily na dotacích do fosilních paliv rekordních 1097 miliard dolarů. Kolosální částka, která mohla být použita na organizaci rychlého postupného snižování emisí CO2.

* Květen 2023: Marc Fesneau je v Národním shromáždění dotázán na studii, podle níž je intenzivní zemědělství hlavní příčinou mizení ptáků v Evropě. Posmívá se jednomu ze svých kolegů a nevěnuje pozornost novináři, když se chlubí svou podporou pesticidů.

* Květen 2023: Emmanuel Macron vyzývá k „pauze“ v evropských předpisech týkajících se environmentálních norem.

* Červen 2023: Povstání Země je úředně rozpuštěno. Šlo o jedno z nejsilnějších ekologických hnutí v Evropě, které sdružovalo 150 000 lidí a desítky politických a odborových organizací. Hnutí bylo administrativně zničeno v rámci bezprecedentního útoku proti bojům za záchranu klimatu a životního prostředí.

* Červenec 2023: Generální ředitel společnosti Total Patrick Pouyanné, ztělesnění klimatické katastrofy, byl vládou vyznamenán Řádem čestné legie.

Tito lidé nejsou zkorumpovaní, jsou ztělesněním korupce. Macron tvrdil, že prioritou jeho pětiletého funkčního období bude ekologie, a ještě v roce 2017 naprosto cynicky skandoval „Make Planet Great Again“.

Je pravda, že ekologie je pro macronismus skutečně prioritou, ale ne v tom smyslu, jak si ji představujeme: vláda vkládá všechny své síly do maximálního ničení životního prostředí, do podpory ekocidy a do potlačování mobilizací za klima, zdroje a biodiverzitu.


Zdroj:
https://contre-attaque.net/2023/07/16/gouvernement-en-guerre-contre-lecologie/

Souvisejí odkazy:
Francie: Rozpusťte BRAV-M!
Povstání proti Macronovu autoritářství
Spravedlnost pro Nahela
„Nejsme mučedníci“
Francie: Policie je připravena zabíjet
Protesty proti penzijní reformě ve Francii prohrávají
Francie: Proti důchodové reformě
Francie: další policejní výroba teroristů
Antifašismus není zločin


Verze pro tisk 24.7.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)