Anarchistická federace

„Nejsme mučedníci“

Vzkaz od Serge, který přežil pokus o zabití francouzskou policií

Sainte-Soline

Přinášíme překlad prvního Sergeova vzkazu od chvíle, kdy ho francouzská policie 25. března 2023 spolu s mnoha dalšími lidmi těžce zranila během protestu v Sainte-Soline. Serge strávil měsíc v kómatu poté, co ho policista střelil do hlavy granátem GM2L. S úzkostí jsme sledovali jeho situaci a s obrovskou úlevou oznamujeme, že se zotavil natolik, aby mohl vydat následující prohlášení.

Stejně jako jsme vděční, že italský anarchista Alfredo Cospito zázračně přežil svou 180denní hladovku proti režimu samovazby v italském vězeňském systému, děkujeme, že Serge zůstává mezi živými. Je povzbuzující vidět, že hranice mezi životem a smrtí je někdy o něco širší, než se zdá, zejména v době, kdy jsme ztratili tolik kamarádů. Trocha dobrých zpráv nám usnadňuje pokračování v našem zápase s útlakem.

Francouzská policie v úterý 20. června zatkla 18 lidí obviněných ze spojení se Soulevements de la Terre (Povstání Země), což je jedno z hnutí, které se účastnilo protestů v Sainte-Soline. Další den byl datem, které francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin stanovil pro státem nařízené rozpuštění Soulevements de la Terre. Stát jako obvykle ohrožuje životy těch, které údajně chrání, obviňuje oběti svých útoků a poté podniká kroky k umlčení přeživších.

Poselství od S ze dne 17. června 2023

Ahoj všichni,

jmenuji se Serge a byl jsem vážně zraněn, stejně jako mnoho dalších, na demonstraci proti meganádrži Sainte-Soline 25. března 2023. Byl jsem zasažen do hlavy granátem, pravděpodobně přímým výstřelem policisty vybaveného granátometem Cougar. Utrpěl jsem vážné poranění hlavy, které mě dostalo do naprosto kritického stavu, což se ještě zhoršilo tím, že se o mě během demonstrace nemohla postarat záchranná služba. Po měsíci v umělém spánku a šesti týdnech strávených na jednotce intenzivní péče jsem byl nejprve převezen na neurochirurgické oddělení a poté do rehabilitačního centra. Nyní cítím, že jsem udělal obrovský pokrok ve schopnosti se pohybovat, jíst a jednoduše mluvit a myslet. Bude to nesmírně dlouhá cesta, ale jsem odhodlaný dát do toho všechno, bojovat, abych získal zpět to, co jsem kdysi měl, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce. Dělám to samozřejmě kvůli sobě, ale také proto, že věřím, že odmítnout se vzdát, odmítnout být drcen represivní mašinerií je politickou nutností v době, kdy státy sázejí na používání teroru a na to, že zůstaneme pasivní.

Především bych chtěl poděkovat všem, kteří mě v tom minovém poli nesli, drželi za ruku, chránili, poskytovali mi první pomoc (zastavení krvácení, masáž srdce, intubace atd.) a jednoduše mi umožnili zůstat naživu. Chtěl bych také poděkovat ošetřovatelům, kteří se o mě v každé fázi starali a dodnes mi pomáhají získat zpět své tělo a mysl. Mohu vám jen říci, jak dobře jsem se cítil, když jsem se probral z kómatu a viděl tu obrovskou solidaritu, kterou lidé projevili: shromáždění, esemesky, tagy, dary, výstavy, akce a různé vzkazy od kamarádek a kamarádů z celého světa. Ozvěna vašich hlasů a řev ulic pomohly mně i mým blízkým jít dál. Za to všechno vám všem patří velký dík. Byli jste úžasní.

To vše nám připomíná, že je životně důležité, aby žádné bití, žádné věznění, žádné mrzačení, žádná vražda, které páchají síly kapitalistického společenského řádu, nezůstaly bez povšimnutí. Mrzačí a vraždí lidi tak často, že to není náhoda, je to součást jejich práce. Příliš mnoho příběhů po celém světě nám připomíná, že neexistuje pravdivější výrok než ACAB. Všichni fízlové jsou opravdu bastardi. Jsou a zůstanou přisluhovači buržoazie, jejíž zájmy chrání a jejíž přežití zajišťují.

Jedinou perspektivou, kterou nám kapitalistická třída nabízí, je výrazné zhoršení našich životních podmínek a všichni pracující u nás i v zahraničí tuto trpkou realitu v současnosti zažívají. Tváří v tvář bojům, které vedeme, abychom tento katastrofální osud zmařili, se zjevně rozhodli drasticky zvýšit represi, a to jak prostřednictvím nových represivních zákonů, tak tím, že dali volnou ruku donucovacím orgánům, jak je vidět v Sainte-Soline. Musíme to vzít na vědomí a kolektivně prosazovat myšlenku, že je vyloučeno účastnit se boje bez účinné ochrany a schopnosti klást odpor. Nejsme mučedníci.

Nicméně naše síla má jen málo společného s tím, co se děje na bojišti. Naše síla je v našem počtu, v našem místě ve společnosti a v lepším světě, o který usilujeme. Proti hrstce organizací vůdců a byrokratů, kteří by nás rádi poslali domů, jakmile se po našich zádech vydrápou na své místo na slunci, potřebujeme tisíc způsobů, jak se organizovat na základní úrovni a pro konkrétní solidaritu, pro kamarádky a kamarády v hnutí, ale také, a možná především, pro všechny, kteří se připojí k budoucím revolučním hnutím.

Sílu kamarádům, kteří jsou momentálně v hledáčku států!
Ať žije revoluce!
Brzy se uvidíme v boji.

Le S


Zdroj:
https://cs.crimethinc.com/2023/06/21/we-are-not-martyrs-a-message-from-serge-who-survived-attempted-murder-at-the-hands-of-french-police

Souvisejí odkazy:
Francie: Policie je připravena zabíjet
Protesty proti penzijní reformě ve Francii prohrávají
Francie: Proti důchodové reformě
Francie: další policejní výroba teroristů
Antifašismus není zločin


Verze pro tisk 25.6.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)