Anarchistická federace

Francie: Rozpusťte BRAV-M!

Tisková zpráva francouzských anarchistů/ek z organizace UCL volá po ukončení policejního násilí a státního rasismu.

UCL

V sobotu 8. července se konal každoroční pochod na počest Adamy Traorého (zavražděného policií 19. července 2016) a obětí policejního násilí a rasistických zločinů, který tradičně pořádá výbor „Pravda a spravedlnost pro Adamu“. Letos byl kontext specifický: pochod svolala velmi široká koalice skupin a konal se necelé dva týdny po policejní vraždě Nahela v Nanterre a necelý měsíc po vraždě Alhousseina v Angoulême.

Místo toho, aby vláda umožnila vyjádřit smutek a hněv pokojným pochodem, rozhodla se zakázat shromáždění, které se mělo konat v Beaumont-sur-Oise, a na celý den uzavřít všechna nádraží, která k němu umožňovala přístup. To nelze považovat než za další politický příkaz v prohlubování atmosféry přetrvávajícího napětí podněcovaného násilným potlačováním revolt v dělnických čtvrtích. Proto bylo rozhodnuto přesunout shromáždění na náměstí Republiky, aby mohlo přijít co nejvíce lidí a vyjádřit svůj zármutek a hněv.

I toto nové shromáždění bylo zakázáno. Neúprosný útok státu na pokojnou demonstraci odsuzující rasismus a policejní násilí byl využit jako zelená pro nový výbuch policejního násilí proti demonstrantům. Zatímco demonstrace, jíž se účastnily tisíce lidí, probíhala pokojně, policie zatkla dva členy výboru „Pravda a spravedlnost pro Adamu“ – Yssoufoua a Assu Traoréovi, a Samira, dlouholetého dělnického aktivistu. Četná videa, která kolují na internetu, jsou jasným svědectvím svévole a násilí při tomto zatýkání.

Po násilném zatčení musel být Yssoufou Traoré z policejní stanice, kde byl zadržován, převezen na nosítkách do nemocnice. Přestože byla policejní vazba záhy zrušena, Yssoufou je stále v nemocnici. Vinu za toto neúnosné násilí nese opět policejní jednotka BRAV-M. Připomeňme, že policista, který zavraždil Nahela, byl rovněž bývalým členem BRAV-M. BRAV-M je jednou z nejnásilnějších inkarnací ozbrojeného křídla státního rasismu. Požadujeme okamžité rozpuštění této brigády a přijetí závažných opatření k zajištění kontroly jejích členů. Připomeňme, že na webových stránkách Národního shromáždění existovala petice požadující rozpuštění této jednotky, která překročila hranici 260 000 podpisů, když ji Macronova vláda autoritativně pohřbila.

Mezitím jsme mohli sledovat, jak policie diskrétně doprovází krajně pravicové demonstrace, například v Paříži 8. července a v Chambéry 7. a 8. července. Předseda Národního shromáždění, macronista Yaël Braun-Pivet, se zároveň domnívá, že „policie plní své poslání obdivuhodným způsobem“. Jaké poslání? Tyto „dvojí standardy“ ukazují důslednost státní politiky „udržování pořádku“: jde o udržování systémů nadvlády, které utlačují pracující třídu, počínaje rasismem. Bude demonstrace na podporu zavražděného policisty, plánovaná za několik dní v Paříži, zakázána a potlačena, nebo povolena a chráněna? Stát si vybral svou stranu a ta naše to není.

V této souvislosti se můžeme obávat všeho, co vyplývá z „azylového a imigračního“ zákona z roku 2023, a proto znovu tlumočíme jednotnou výzvu proti Darmaninovu zákonu.

Přestože byli Yssoufou a Samir propuštěni, pronásledování pokračuje. Stejně jako ve společném prohlášení vydaném dnes ráno odsuzujeme stížnost pařížského policejního ředitelství na Assu Traoré, požadujeme, aby obvinění proti ní a všem účastníkům shromáždění byla stažena. Připomínáme, že tuto výzvu k akci široce podpořily odbory, různá sdružení a politické organizace. Rasistické a misogynní pronásledování Assy Traoré musí skončit!

Na mezinárodní úrovni byla francouzská vláda za policejní rozhánění demonstrací a rasistické násilí kritizována, a to i oficiálními institucemi, jako je Výbor pro odstranění rasové diskriminace Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Jedinou reakcí francouzské vlády na tyto zprávy a odsouzení je využití diplomatických kanálů k popírání faktů. Od státu nelze očekávat nic jiného než další třídní a rasistické násilí, které – jak víme – bude i nadále vést k vraždění. Víc než kdy jindy se musíme organizovat zdola. Společně tváří v tvář rasismu a policejnímu násilí!

Union communiste libertaire
9. července 2023


Zdroj:
https://www.unioncommunistelibertaire.org/?Stop-aux-violences-policieres-et-au-racisme-d-Etat-Dissolution-de-la-Brav-M

Souvisejí odkazy:
Povstání proti Macronovu autoritářství
Spravedlnost pro Nahela
„Nejsme mučedníci“
Francie: Policie je připravena zabíjet
Protesty proti penzijní reformě ve Francii prohrávají
Francie: Proti důchodové reformě
Francie: další policejní výroba teroristů
Antifašismus není zločin


Verze pro tisk 22.7.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)