Anarchistická federace

Válku válce II.

Přinášíme překlad prohlášení levice a anarchistů ke konfliktu na Ukrajině z června 2014.

Válku válce! Prohlášení levice a anarchistů ke konfliktu na Ukrajině

V probíhajícím konfliktu nepodporujeme ani ukrajinskou vládu, ani proruské frakce, které ustavily svoji moc na části teritorií Luganské a Doněcké oblasti. Zájmům pracujících (tj. všech, kteří nedisponují mocí a kapitálem) je shodně cizí i myšlenka jednotné Ukrajiny a myšlenka „federalizace“ nebo vytvoření nových státních útvarů – to jsou hry politiků, za které se prolévá krev obyčejných lidí. My, levice a anarchisté, musíme v první řadě vycházet z potřeb pracující třídy válkou zachvácených regionů Ukrajiny, jejích práv a svobod.

Proti LLR a DLR!

Doněcká a Luganská lidová republika představují různé navzájem znepřátelené pravicové vojenské junty. Žádná práva a žádné svobody, užívané na zbylém území Ukrajiny, na těchto kontrolovaných teritoriích nefungují. Veřejná politická vystoupení nejsou na těchto územích možná; aktivisté z řad pracujících, kteří kritizovali DLR, byli uneseni a mučeni. Pro udržení tohoto režimu budou pracující zcela zbaveni jakékoli možnosti legálně chránit svá práva. Jediná možná forma „levicových“ aktivit v DLR a LLR je rituální klanění sovětským symbolům, což nemá nic společného se zájmy pracujících.

Reakční režimy DLR a LLR neusilují o vytvoření míru. Jejich cílem je další eskalace konfliktu, což potvrzují prohlášení jejich lídrů se sliby „dojít do Charkova“, „dojít do Kyjeva“, „do Lvova“.

Proti ukrajinské vládě!

Ukrajinská vláda vydělává na dodávkách zbraní, posílá na frontu občanské války vojáky v záloze a nevycvičené brance, snaží se využívat vleklý vojenský konflikt k posílení své pozice. Bez ohledu na vynucenou rétoriku jednoty zájmů „vlády“ a „lidu“ musíme neúprosně vzdorovat všem pokusům o omezení sociálních jistot a politických práv a svobod, všem projevům politického a vojenského násilí, podněcování a užívání nacionalistických a náboženských předsudků jak mezi příslušníky armády, tak mezi ostatním obyvatelstvem. Válka je důvodem k zásahům jak v politické, tak sociální oblasti. V boji proti agresi putinovského režimu a jeho satelitů nemůže Ukrajina zapomínat na hrozbu objevení se vlastních „Putinů“ v zemi.

Kyjevský režim se v případě vítězství nad „separatisty“, jejichž pozice jsou bez vnější vojenské podpory neudržitelné, upevní a znovu se stane hlavní hrozbou pro pracující třídu. Pokud se utiskovaní spojí do jediné vlastenecké vlny s vládnoucí třídou, bude omezování práv a svobod, které se podařilo zahájit díky Majdanu, realizováno novou vládou. Ve vládě se vyskytují představitelé konzervativních a ultrapravicových stran (Baťkivščina, Svoboda), které už nejednou navrhovaly obskurní zákony – konkrétně obnovení trestu smrti, zákon o potratech, preventivní politické tresty; v jejich programech je výzva k zákazu politických stávek. Řada jejich iniciativ se jeví jako kopie iniciativ putinovského režimu, Strany regionů a Komunistické strany Ukrajiny. Bez ohledu na nízkou oblibu ultrapravice jsou přijímáni jako legitimní část vlády.

Proti fašistům na obou stranách fronty!

Kategoricky se stavíme proti legitimizaci ultrapravice, nacionalistických a kriminálních skupin, jako jsou členové ATO (Protiteroristické operace). Zároveň musíme upozornit, že na druhé straně fronty, na straně DLR a LLR, bojují dobrovolníci z evropských fašistických organizací a ultrapravicoví reakcionáři z Ruska, které se prokremelská propaganda snaží vydávat za „bojovníky-antifašisty“.

Proti podněcování války pod maskou pacifismu!

Stejně nepřijatelné jsou pro nás jak řinčení zbraněmi a veselí nad zabíjením nepřátel, tak pseudopacifistické výmysly lidí nesoucích přímou odpovědnost za eskalaci násilí. Pacifismus se neslučuje s podporou režimů „Novoruska“ nebo sympatiemi s nimi a neslučuje se s podporou ukrajinského militarismu.

Proti lži a propagandě ze všech stran!

Informační prostor se změnil ve skutečné bitevní pole, obyvatelstvo Ukrajiny i Ruska dostává obsahově protikladné, ale shodně lživé a propagandistické informace, které slouží k upevnění útočných nálad na obou stranách konfliktu, staví pracující proti sobě a dovoluje vládám usměrňovat sociální nespokojenost tak, aby je neohrožovala. V takových podmínkách je důležité nenásledovat dav, který by rád obdržel zprávy, jaké chce slyšet, ale udržet si schopnost věcného úsudku a věrnost vlastním principům. Jen čas pomůže rekonstruovat skutečný obraz událostí.

Za růst hnutí pracujících!

Pracující třída je na Ukrajině ve stavu zrodu a neúčastní se konfliktu jako subjekt. Musíme rozvíjet organizace vyjadřující zájmy pracujících, formulovat a hájit sociální výzvy. Jedině silné hnutí pracujících, chápající své zájmy, bude schopno vytvořit na Ukrajině mír.

Vystupujeme proti nedobrovolné vojenské službě, požadujeme ukončení branné povinnosti a uvolnění všech vojáků, kteří nechtějí bojovat.

Podporujeme kampaň na pomoc lidem, kteří se museli odstěhovat z válkou zasažených regionů, dále jsme připraveni podpořit brance a dezertéry, kteří se budou vyhýbat vojenské službě z etických a politických důvodů. AST-Charkov již uskutečňuje kampaň na podporu přesídlenců ve svém regionu. Vyzýváme všechny anarchisty a levicově smýšlející lidi, aby se sjednotili a mohli ve svých působištích dělat totéž.

Vyjadřujeme podporu a solidaritu iniciativám pracujících a odborů, bojujícím za svá pracovní práva; jsme připraveni aktivně podpořit ty, kteří bojují proti DLR a LLR z třídních pozic. Jsou dnes vystaveni mnohem většímu nebezpečí než aktivisté ze střední a západní Ukrajiny.

Žádnou válku, jen třídní boj!

class war

Zdroj:
http://avtonomia.net/2014/06/17/vojna-vojne-zayavlenie-levyh-i-anarhistov-po-povodu-protivostoyaniya-v-ukraine-2/

Související odkazy na csaf.cz:
Proti kyjevskému režimu a juntě na Východě!
Co se děje v Donbasu?
První máj v hlavním městě Ukrajiny
Majdan a jeho rozpory
Válku válce!
Do příští revoluce
Majdan: úvaha o postoji anarchistů v protestech
Ukrajina: Majdan na vlastní oči
Krajní pravice v ukrajinských protestech
Ukrajina: #blackmaidan: Co dál?
Ukrajina: Prohlášení kyjevských anarchistů
Protesty na Ukrajině se stále radikalizují
O událostech na Ukrajině: Majdan 2013
Verze pro tisk 21.6.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy