Anarchistická federace

K výročí Majdanu

Anarchistická reflexe ke stavu Ukrajiny rok po vypuknutí protestů.

Právě před rokem se Kyjev ocitl uprostřed stejné nevysvětlitelné, nevypočitatelné a iracionální síly, která převrátila politický život Ukrajiny vzhůru nohama na celý rok. Janukovyčův režim a před ním Juščenkův léta potlačoval zbytky práv zajišťujících, i když jen na papíře, plnohodnotný život obyčejných obyvatel Ukrajiny. Jedna za druhou se sypaly „reformy“ převádějící výlohy z rozpočtů státu a zaměstnavatelů na bedra námezdních pracujících, a lidé to všechno trpělivě (když nepočítáme osamocené záblesky nevole) snášeli. Zdálo by se, že lidový hněv měla spíš vyvolat perspektiva pracovní povinnosti do 60 až 65 let a následný odchod do důchodu, kde člověk zůstane zcela bez prostředků. Jak se však ukázalo, důvodem vzpoury se stalo odmítnutí integračních úmluv s Evropskou unií. Mezistátní, mezitržní, mezikapitalistický systém dohod, který obvykle obyčejné lidi ničím nevzrušuje.

Přesto sny o evropské zemi zaslíbené zapůsobily silněji než temné perspektivy kruté reality. Když se stanou bouřlivé myšlenky o střeše a chlebu samozřejmými, vzpouru může zažehnout i cosi iracionálního. Cosi zcela nesmyslného pro lidi, v jejichž zájmu by měl být boj o svobodu a přežití, ne za mýtus a kult. Bylo by ovšem zvláštní očekávat, že společnost vedená intelektuály buržoazního směru, se takhle nemůže zachovat. Společnost prostě nemůže přeskočit vývojový stupeň, který si dokonce neumí ani představit – a existence kapitalismu nepředpokládá socialistický program v revolučních náladách, které se objevily.

Majdan byl jak formou, tak náplní buržoazně demokratickou revolucí v kapitalistické společnosti. To zničilo jeho masovou sílu, která by byla schopna, jak se zdálo, změnit společenský život země. Ukrajina v roce 2013 jako součást světového ekonomického systému zkrátka nebyla stejně novátorská jako kdysi Francie roku 1793. Sebeorganizace a přímá demokracie Majdanu toho dokázala ještě míň než ve své době revoluční instituce Francie. Nebylo v silách lidové části Majdanu vyhlásit jiné požadavky než jen „změnu vlády“.

Intelektuálové řekli všechno, co mohli, i když jejich slova neměla na průběh událostí moc velký vliv. Důvod nebyl ve slabých hlasech odborníků nebo v hloupých hlasech aktivních účastníků a účastnic okupovaného centra města nebo v pouličních bojích. Poznání vlastní síly je proces nejen dlouhodobý, ale i nepříjemný. Když si reálně uvědomíme, že nevíme, co si s ní počít, zůstane jediná možnost – jít stranou a počkat, dokud dopředu nevyjde někdo odvážnější. V takové situaci nastoupí autoritářský vůdce, který se se znalostí věci ujme vlády.

Kvůli tomu nakonec revoluční Ukrajina hořce vítala nacionalisty a ta porevoluční nejen pustila k moci staronového kurpčníka a buržoazního cynika Porošenka, ale dál ho snáší. Překousla i rozehnání Majdanu i vyčerpávající válku, jejíž konec je v nedohlednu, i všechny další neradostné důsledky pro obyčejné lidi. Revoluce skončila vítězstvím velké buržoazie a části staré byrokracie, těch sil, které si zvlášť nestěžovaly ani předtím.

Bez ohledu na vítězství kontrarevolučního stranického Majdanu Ukrajina už nebude stejná jako dřív. Smazat zkušenost hnutí zdola, které se zformovalo na Majdanu, není možné. Bude žít dál v jiných iniciativách a hledat nové cesty, aby se projevila. Politická kultura se vyvíjela od Majdanu v roce 2004 k nekontrolovaným krvavým bojům o moc v roce 2014. Společnost, která tohle prožila, se už nemůže vrátit k roli pasivního voličstva, neschopného hájit svůj názor za hranicemi kuchyně nebo volebního obvodu.

Pokud jde o anarchisty, jejich role v započatém procesu je stejná jako dřív – jít mezi lidi tam, kde cítí potřebu změny a vytlačovat argumenty liberálů a konzervativců, trvat na změnách vedoucích k reálnému zlepšení života obyčejných lidí. Tomu se věnovali v době do Majdanu i během něj. Tahle činnost nikdy nekončí.

(redakčně kráceno)

Majdan

Zdroj:
http://nihilist.li/2014/11/22/k-godovshhine-majdana/

Související odkazy:
Majdan a jeho rozpory
Majdan: úvaha o postoji anarchistů v protestech
Ukrajina: Majdan na vlastní oči
Krajní pravice v ukrajinských protestech
Ukrajina: #blackmaidan: Co dál?
Ukrajina: Prohlášení kyjevských anarchistů
O událostech na Ukrajině: Majdan 2013

Verze pro tisk 6.12.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)