Anarchistická federace

Infoshop Malatesta

V polovině září byl v Šuranech slavnostně otevřen nový anarchistický infoshop a archiv.

Šurany

Od pátku 17. září začal v prostorách jedné z budov bývalého Šuranského cukrovaru fungovat infoshop a archiv radikální literatury. Stojí za ním informační anarchistický kolektiv AlterNativE.

Podle slov členů skupiny „toto místo vzniklo z potřeby praktické činnosti založené na anarchistických principech a rovněž z potřeby mít prostor, ve kterém se mohou konat různá setkání, přednášky, prezentace antiautoritářských skupin a kolektivů, komunitní večeře či promítání, výstavy a další kulturní akce. V prostorách infoshopu najdete i mezinárodní archiv anarchistické a antiautoritářské literatury, který neustále rozšiřujeme.“

Infoshop, pojmenovaný po známém anarchistickém revolucionáři a mysliteli Errico Malatestovi, bude otevřen každý druhý a čtvrtý čtvrtek v měsíci, počínaje datem 30. září, a to v čase od 16.00 do 20.00.

Slavnostní otvíračka proběhla v rámci akce „Jiný víkend“, která se konala ve dnech 17. a 18. září. V pátek se promítaly dokumenty o squatingu v Praze: Obsaď a žij!, Bitvy o Miladu a Squat Wars. Organizátoři se postarali o veganskou večeři a po promítání následovala diskuse. Ukázalo se, že většina z přítomných má nějakou zkušenost s návštěvou obsazených prostor v zahraničí či na Slovensku. Zaznívaly pestré názory na povahu a vyznění takových aktivit, jakož i na jejich limity. Diskutující se dotkli i širších problémů spojených s bydlením a příkladů, kdy obsazování budov vycházelo z existenční, materiální nouze, jako bylo například obsazování budov v Británii po druhé světové válce, obsazování pozemků v některých romských osadách na Slovensku, ale i boje nájemníků a nájemnic proti vystěhování v Polsku a Srbsku. Řeč padla i na pokusy o život v obsazených budovách na Slovensku (Zelený dvůr v Košicích, Lodní v Bratislavě, Palác Sofia v Žilině), které měly spíše subkulturní zaměření. V diskusi zazněl i kritičtější názor, že na straně lidí, kteří obsazují budovy, může jít do velké míry o životní styl spojený s určitou fází života. I v takových případech však mohou být obsazená místa důležitá například pro setkávání a pořádání širších antikapitalistických aktivit.

Návštěvníci akce také přispěli do sbírky na podporu afghánských anarchistů a anarchistek a na sobotním koncertě v klubu Dole, kde zahrály kapely Kalimero, Old Herold, Fajront a Hrdzavý Nóž, se vybralo přes 400 eur pro rodinu blízkého kamaráda lidí z pořádajícího kolektivu, který žel již není mezi námi.

Provozovatelé Infoshopu Malatesta, kteří mimo jiné stojí za časopisem Burič (recenze ZDE, ZDE, ZDE a ZDE), uvítají každou formu pomoci, především pak s rozšiřováním archivu nebo třeba s uspořádáním benefiční akce na podporu jejich projektu.

Nakladatelství Anarchistické federace zařadilo Infoshop Malatesta mezi distribuční místa, kde jsou k sehnání nebo k nahlédnutí publikace z jeho produkce.

Kontakt: malatestainfocafe[a]riseup.net
Web: zdola.org/infoshop-malatesta/


Zdroje:
https://zdola.org/otvorenie-infoshopu-malatesta/
https://zdola.org/otvorenie-infoshopu-malatesta-v-ramci-akcie-iny-vikend/
https://priamaakcia.sk/spravy/Zacina-fungovat-Infoshop-a-archiv-radikalnej-literatury-Malatesta-v-Suranoch.html


Verze pro tisk 25.9.2021 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)