Anarchistická federace

Novinky z Hamburku IV

Sobota přinesla po bouřlivé noci demonstraci za solidaritu a proti G20, které se zúčastnilo asi 80 000 lidí.

Hamburk

* Protesty za účasti tisíců lidí, stejně jako snahy o jejich násilné potlačení probíhaly v pátek do pozdních nočních hodin. Část protestujících odpovídala policii házením kamení a vytvářením bariér na ulicích, často hořících. Uplatnění nacházela také zábavní pyrotechnika.

* Německým fízlům dorazily na pomoc i dvě stovky rakouských. Represe nezná hranice, stejně jako solidarita neprivilegovaných.

* V noci z pátku na sobotu zaútočila policie s vodními děly a obrněnými transportéry s radlicemi na čtvrt Schanzenviertel, nad kterou policie předtím ztratila na několik hodin zcela kontrolu. Objevila se tu i speciální policejní jednotka s automatickými puškami. (K čemu je chtěli použít, není jasné. Doufejme, že se mělo jednat jen o hloupou demonstraci policejních možností likvidace odporu.) Vzduch byl plný slzného plynu. Některé novinové komentáře se podivují, proč vodní děla nelikvidovala ohně v ulicích, ale zaměřovala se pouze na kolemjdoucí.

* Automatickými zbraněmi ozbrojené komando vtrhlo do domu U zeleného lovce, kde byli ošetřováni zranění. Lidem vyhrožovali střelbou

* Ve squatu Rote Flora byly ošetřeny desítky zraněných lidí. Pro tři z nich musela přijet sanitka.

* Policejní násilí se nadále nevyhýbalo ani žurnalistům.

* Policisté měli „černé listiny“ novinářů, kterým následně odpírali vstup na summit G20, ačkoliv měli platné akreditace. Vláda se k této perzekuci odmítá vyjádřit.

* Docházelo ale i ke zcela zbytečnému rozbíjení a rabování. Není pochyb, že se k protestům přidávali i někteří místní lidé, kteří jsou dlouhodobě frustrovaní z policejní buzerace, podobně jako jsme toho byli svědky před lety ve francouzských či anglických městech. Lumpenproletariát v akci. Smutné může být, že zasaženy byly čtvrti, kde nežijí zrovna ti nejbohatší obyvatelé města. Noční excesy ve Schanzenviertelu odsoudili i autonomové ze squatu Rote Flora jako samoúčelné a postrádající politický obsah. Co však je jedna noc riotu, po němž už za pár dní není žádných známek, oproti létům vytrvalého strukturálního násilí.

* Policie během útoku v Schanzenviertelu bránila záchrance poskytovat pomoc.

* V zadržovacím středisku na Schlachthofstraße v Hamburg-Harburg napadli tři fízlové právního zástupce protestujících a násilím ho vyhodili.

* V sobotu provádí policie kontroly v kempech, na nádraží i jinde. Provádí také razie v soukromých bytech.

* Hlavní akcí sobotního dne je internacionální demonstrace „Solidaritu bez hranic namísto G20“. Před polednem jsou na Deichtorplatzu již tisíce lidí. Jelikož jedním z diktátorů na summitu G20 je i turecký prezident, který ve své zemi vede válku proti početné kurdské menšině, nechybí tu tedy ani obrovský kurdský blok požadující propuštění Abdullaha Öcalana. Je tu samozřejmě velké množství různých bloků se svou specifickou agendou – feministický, antikapitalistický, mírový, odborářský, klimatický, různých nevládek, občanských sdružení, politických uskupení, fanoušků místního fotbalového klubu FC St. Pauli atd. Všichni tak společně vyjadřují, že nepřítelem spokojeného života je zvůle mocných, nenasytnost kapitálu a nacionalistické štvaní. Zaznívají proslovy, lidé stále přicházejí. Policie je připravená kdykoliv zaútočit.

* Protest je barevný, živý a pestrý, účastní se ho desítky tisíc lidí, podle organizátorů je tu kolem 76 000 demonstrantů. Některé odhady mluví až o 100 000 účastníků.

* Kolem třetí hodiny zastavila policie pochod a napadla část demonstrace s odůvodněním, že se tam vyskytovaly zahalené osoby. Nakládačku od fízlů dostala také zahalená skupina tureckých komunistů. I přes občasné policejní provokace proběhl pochod v klidu a fízlům se protestní hnutí nepodařilo rozdělit. V závěru akce se ke slovu opět na krátkou dobu dostal pepřový sprej a vodní děla.

* Protestní den pokračuje koncertem na Millerntorplatzu, kam došel pochod „Solidaritu bez hranic namísto G20“.

* Kancléřka Angela Merkelová pochválila „skvělou práci“ policie. Zjevně se jí v tomto směru dostalo uznání od ruských, tureckých a čínských představitelů. Schválně jestli Putin použije hamburskou zkušenost jako protiargument, až mu někdo z EU bude vyčítat násilné rozhánění opozičních demonstrací.

* Na neděli se chystá demonstrace solidarity s oběťmi represí.

* Zajímavé zamyšlení nad pátečními rioty najdete na A2larmu.

(Omluvte případné nepřesnosti.)

Související odkazy:
Block G20
Poznej svého protivníka
#BlockG20 – colour the red zone!
Hamburk zdola
Novinky z Hamburku
Novinky z Hamburku II
Novinky z Hamburku III


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy