Anarchistická federace

Novinky z Hamburku

Princip buržoazní demokracie vám nejlépe vysvětlí zákazy a policejní obušky.

Hamburk

* Po zákazu protestního kempu rozhodl Nejvyšší soud, že kemp v Hamburku je legální. Vedení města a policie ale kontrovaly dalším zákazem – v kempu se nesmí spát ani tam nesmí být kuchyně.

* Německá ideopolicie pracuje na tom, aby rozdělila odpůrce summitu G20 na ty „hodné“, liberály ochotné se podvolit úřadům a policejním rozkazům, a „zlé“, tedy všechny ty nepřizpůsobivé živly, které nemá být slyšet pod okny vládců světa.

* Pokud se chystáte do Hamburku, počítejte s tím, že je velmi pravděpodobné, že bude přerušen provoz mobilních operátorů a vaše telefony budou hluché.

* Kdo má v Hamburku červený puntík na dveřích, tak je ochoten pomoci (voda, dočasné přístřeší, zavolat si). http://roterpunkt.blogsport.de/der-rote-punkt/

* Na hranicích počítejte s kontrolami, stejně jako s represivními kontrolami na cestách v rámci Německa.

* Ve čtvrtek se konala solidární demonstrace kvůli policejním raziím v bytech některých aktivistů a aktivistek. (VIDEO)

* V pátek byl za účasti tisíců lidí započat protestní týden koncertem kapely Irie Révoltés před squatem Rote Flora.

* V sobotu se konaly protesty v dalších německých městech, např. v Lüneburgu (VIDEO) či Hannoveru (VIDEO).

* Nedělní demonstrace Protestwelle na Hansaplatzu se za silného deště zúčastnilo 18 tisíc lidí, s obrovskou škálou vlajek a transparentů se dožadovali jiné politiky. Když vyšlo slunce zpoza mraků, rozrostl se počet demonstrantů asi na 25 tisíc. Působivá byla i vodní část protestu, kdy jezero Alster zaplnilo asi 150 lodí, raftů a kánoí. Tématem protestu byl demokratický deficit, změna klimatu, sociální spravedlnost a spravedlivý světový obchod. (VIDEO)

* Demonstrovalo se také před radnicí za právo na spánek v reakci na zákaz spaní v protestních kempech.

* V noci z neděle na pondělí napadlo několik stovek policejních těžkooděnců jeden z protestních táborů na poloostrově Entenwerder, sebrali a zmlátili několik lidí a zabavili několik stanů (více ZDE). Útok na tábor, který je otevřený všem, obhajovala policie tím, že by se mohl stát zázemím proradných autonomů, a svým jednáním tak potvrdila vlastní svévoli, kdy sama bez ohledu na postoj soudů určuje, co je „zákon“ a jak ho bude vymáhat. Fízlové de facto převzali vládu nad Hamburkem. Policejní snaha zakázat spaní v táborech vede k tomu, že lidé staví stany na různých místech nadivoko. Cílem policie je co nejvíce rozbít zázemí protestů, a tím je oslabit. (VIDEO)

* Demonstrace „Solidaritu bez hranic, ne G20“ plánovaná na sobotu se potýká s těžkostmi. Vyšší správní soud zamítl odvolání proti zákazu konání akce na Heiligengeistfeld. Organizátoři se hodlají odvolat až ke Spolkovému ústavnímu soudu.

Související odkazy:
Block G20
Poznej svého protivníka
#BlockG20 – colour the red zone!
Hamburk zdola


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)