Anarchistická federace

Block G20

Tisková zpráva mezinárodní koordinační skupiny NoG20

Zatímco se aktivisté z různých zemí chystají cestovat do Hamburku na demonstrace proti červencovému summitu G20, vyzýváme k obraně základních občanských a politických svobod, které jsou popírány: práva na protest, svobody shromažďování, svobody pohybu. V našem otevřeném dopise ze 17. května adresovaném obyvatelům Hamburku jsme zdůraznili, že zastáváme hodnoty, které sdílí mnoho lidí v Hamburku: demokracii a lidská práva, ekologickou udržitelnost a mír, nesouhlas s ekonomickou politikou škrtů a s neoliberalismem, odmítnutí rasismu a sexismu. Trump a Putin, Erdoğan a Si Ťin-pching, Merkelová a Macron, Módí a Zuma, Temer a Macri, Mayová a král Salmán nás nereprezentují a svět, který chtějí, jde na náš účet.

Znepokojuje nás rozsáhlé potlačování demokratických práv a svobod plánované na dobu summitu G20. Vidíme, že už před summitem jsou zakazovány demonstrace v některých částech Hamburku a byl pozastaven svobodný pohyb v rámci EU (Schengenský prostor). Právo na svobodu shromažďování bylo na dva dny summitu pro velkou část Hamburku omezeno. Ti, kteří doufali, že v Hamburku uspořádají kemp, se museli obrátit na soud, aby na to měli právo – jen aby tzv. modrá zóna toto právo de facto omezila. Prozatím tvrzení městské vlády o tom, že hodlá zajistit právo na protest, odporuje jejímu výběru agresivního policejního šéfa, známého eskalováním podobných situací.

Má to jednoduchý důvod: politika G20 je odpudivá pro většinu lidí v Hamburku a Německu, stejně jako pro lidi v jiných zemích Evropy a celého světa. V Rusku a USA, Turecku a Číně, Indii a Brazílii vidíme autoritářství, které brání jakémukoli projevu lidového vzdoru vůči moci. Ale i v EU vidíme takové dohody jako CETA a TTIP přijaté za zavřenými dveřmi, takže nemají žádný demokratický mandát a jsou chráněny stejným způsobem. USA a EU bezohledně prosazují svou agendu volného obchodu navzdory masivnímu tlaku „zdola“. Neoliberální elity v Evropě nezávisle na tom, zda jsou v Německu, ve Francii nebo Velké Británii, pokračují ve svém „obvyklém byznysu“ systematického odmítání základních sociálních a občanských práv dalším demontováním sociální struktury a sociálního zabezpečení a navrhováním smrtelné logiky „přežití nejschopnějších“.

Politika neoliberalismu a války, o které se rozhoduje v centru naši měst, je uzavřená občanům, chráněná militarizovanou policií a podporovaná omezením politických práv. Toto uzavření demokracie má jediný cíl: hájit neobhajitelné.

Naše demonstrace mluví pro jiný svět a o jiném světě: takovém, který nezávisí na logice rasismu, misogynie, homofobie a strachu z jiného; takovém, který bere vážně klimatické změny vyvolané činností člověka i zdravotní, vzdělávací a sociální potřeby dneška. Odmítáme svět, ve kterém sportovní obuv překračuje Středomoří, zatímco lidé tonou. Jsme pro jiná města: taková, která nepustoší spekulanti na trhu s nemovitostmi a privatizace veřejných služeb; města živá a rozmanitá, kde se můžou lidé svobodně rozcházet v názorech a vyjadřovat vlastní představy o lepším světě; taková města jako Hamburk, který známe a máme rádi.

Pokud chtějí v Hamburku udělat zónu bez demokracie, my chceme Hamburk bez G20. Vláda Hamburku a německá vláda zastaví všední život lidí kvůli akci podvodníků a tyranů a aby je ušetřila trapného pocitu z toho, že jim lidé z Hamburku a celého světa vyjádří nesouhlas.

Požadujeme, aby bylo ukončeno omezování politických svobod: „modrá zóna“ zabraňující realizaci práva na protest, hraniční kontroly zabraňující svobodnému pohybu, pokusy omezit právo na svobodu shromažďování. Namísto toho chválíme hamburskou tradici tolerance a rozmanitosti, demokracie a odporu. Pokud chce G20 planetu obalenou ploty a ostnatým drátem, my chceme svět solidarity bez hranic.

27. června 2017

Zdroj: http://g20-protest.info/category/2nd-press-release/


Verze pro tisk 28.6.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)