Anarchistická federace

Náš žal je sémě našeho hněvu

Prohlášení tureckých anarchistů k důlnímu neštěstí v Somě a fotografie ze současných protivládních protestů, do nichž se aktivně zapojili.

V reakci na důlní neštěstí, při němž zahynulo kolem tří stovek horníků, vyhlásily odbory jednodenní protestní stávku. Zemí se mezitím šíří vlna spontánních protestů v jednotlivých městech, kterých se účastní tisíce osob. Odborové svazy viní již tak nenáviděný stát, že kvůli privatizaci důlního sektoru se velmi zhoršily pracovní podmínky.

Do protestů se aktivně zapojili také místní anarchisté a anarchistky. Zde je prohlášení Revoluční anarchistické akce (DAF):

Náš žal je sémě našeho hněvu

Oheň, který propukl 13. května v uhelném dole v Manisa-Soma, zapříčinil jeden z největších masakrů v této zemi. Měl za následek, že se stovky horníků otrávily oxidem uhelnatým. Počet dělníků, kteří umírali, narůstal hodinu od hodiny. Ministr energetiky, ministr práce a premiér se snažili tutlat skutečný počet horníků, kteří zemřeli, když prohlašovali, že „jde o smutný pracovní úraz“. Premiér prohlásil, že „takový druh nehody se může stát kdykoli“.

Zatímco tisíce lidí čekaly v blízkosti dolu a snažily se získat informace o svých příbuzných, kteří se nacházeli v uhelném dole, dokazovaly sanitky, pohřebáky a mrazící vozy závažnost masakru. Počet mrtvých horníků narůstal: 78, 151, 245, 282...

Toto číslo není stále konečné. Ti, kdo nesou zodpovědnost za tento masakr, se snaží ospravedlnit „úmrtí“ tím, že prohlašují: „to už je osud“. Po celé zemi propukají protesty. Lidé vychází do ulic a tvrdí, že to není osud, ani náhoda – je to masakr způsobený státem a korporacemi.

14. května zaútočila policie na lidi, kteří protestovali proti původcům tohoto masakru. Stát a jeho ozbrojené složky si myslely, že mohou tomuto hněvu zabránit gumovými projektily, slzným plynem nebo plynovými bombami. Ale ti, kteří jsou v ulicích, křičí společným hlasem: „Vrahem je stát!“

Státní úředníci a šéfové energetických společností tvrdí, že sdílejí všeobecný smutek. Ale oni jsou vrazi, kteří donutili lidi pracovat stovky metrů pod zemí, aby získali peníze na živobytí. Jsou to vrazi, kteří nutí lidi k práci v takových podmínkách, kde je úmrtí nevyhnutelné.

Držíme smutek za ty, kdož byli zavražděni v dolech kapitalisty a státem.

Jsme v ulicích a jsme naštvaní na tyto vrahy.

Nejde jen o smutek, ale i o odpor. Náš žal je sémě našeho hněvu!

Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF)
https://www.facebook.com/anarsistfaaliyetorg
http://www.anarsistfaaliyet.org

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Turecko

Zdroje:
http://i-f-a.org/index.php/statements/485-turkey-revolutionary-anarchist-action-s-statement-about-the-soma-miners-who-had-been-killed-by-state
http://blisty.cz/art/73226.html
Verze pro tisk 17.5.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)