Anarchistická federace

Pocta Jaroslavu Haškovi

Dnes si připomínáme 101. výročí úmrtí světoznámého spisovatele a méně známého anarchisty Jaroslava Haška.

Existence

Třetího ledna 1923 zemřel ve věku nedožitých 40 let Jaroslav Hašek. Po své smrti se stal ve světě nejznámějším českým spisovatelem – ani ne tak coby autor mnoha stovek povídek a humoresek, ale zejména díky svému románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

V loňském roce, u příležitosti stého výročí jeho úmrtí, jsme si ho mnoha způsoby připomněli nejen jako spisovatele, ale také coby anarchistu a člověka, jemuž žádná autorita nebyla svatá.

Na našem webu jsme po celý loňský rok zveřejňovali texty a Haškovy fotografie v rámci seriálu Hašek 2023, který měl dohromady 17 dílů. Ty tvořily především povídky, fejetony a humoresky, které psal Hašek pro anarchistické noviny Omladina (Klínový nápis), Nová Omladina (Pan Gloatz, bojovník za práva lidu, Povídka o hodném švédském vojákovi, O Silvestru), Komuna (S Bohem počni každé dílo…, Frantíkův 1. máj, Při posledním fejetonu…, Milá zpráva proběhla…, Volební historie), Chuďas (Právo) a Matice Svobody (Jak jsme se s panem katechetou starali o pokřtění malých černochů v Africe, Rodná obec…). Zveřejnili jsme ale také Haškova vyobrazení osobností, jako byli Karel Pelant či Jiří Mahen a Josef Mach, či mystifikační zpracování jeho zatčení během anarchistické prvomájové demonstrace v roce 1907 v Povídce o černém býkovci. V seriálu jsme dali také prostor vzpomínce na Haška od jednoho z jeho přátel, Václava Mengera.

Většina výše uvedených textů se vedle množství dalších objevila v knize Všivá historie, kterou u příležitosti loňského Anarchistického festivalu knihy vydalo Nakladatelství Anarchistické federace. Jde o soubor povídek, humoresek, básní a fejetonů, které vydal Jaroslav Hašek ve výše jmenovaných anarchistických novinách, přičemž v některých působil coby jejich placený redaktor v letech 1904 až 1907. Kde je třeba, jsou opatřeny v povídkách zmiňované reálie vysvětlujícími poznámkami. Publikace má rozsah 196 stran A6, přičemž doporučený příspěvek na pokrytí nákladů činí 150 Kč. Sehnat ji můžete na distribučních místech nebo objednat v e-shopu Roleta39.

Dále jsme Jaroslavu Haškovi věnovali jarní číslo anarchistické revue Existence. Na jejích stránkách se obšírně věnujeme jeho životu i dílu a zvláštní pozornost směřujeme na jeho angažmá v anarchistickém hnutí a antiautoritářské postoje provázející celý jeho život. Existenci č. 1/2023 taktéž můžete sehnat na obvyklých distribučních místech nebo objednat v e-shopu Roleta39.

Haškovi byl logicky věnován i tradiční Existenční večírek, který je vždy spojen s tématem časopisu. Ten se konal 23. listopadu v nuselském infoshopu Trhlina. Během přednášky zakončené debatou jsme se snažili zachytit Haška nejen jako aktivního anarchistu, ale komplexně i jako studenta, čundráka, básníka, redaktora, mystifikátora, manžela, queer osobu, opilce, podnikatele, volebního kandidáta, otce, baviče, vojáka, legionáře, několikanásobného velezrádce, rudého komisaře, navrátilce, bigamistu či romanopisce.

Ač si dnes připomínáme výročí Haškova úmrtí, zůstává pro nás nesmrtelným a rádi se k němu budeme i v budoucnu vracet.


Verze pro tisk 3.1.2024 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)