Anarchistická federace

Good Night Corporate Pride

Lehce opožděný report z pražského pridu a malá pozvánka na ten plzeňský.

leták

Už je milou tradicí, že každoroční průvod LGBTQ+ hrdosti a za queer práva Prague Pride zahrnuje krom desetitisíců lidí všech společenských skupin i náhodných přihlížejících – a k našim vráskám taky korporací či politiků – i zlobivý antikapitalistický, protikorporátní, anarchistický, zkrátka černo-růžový blok. Letošek nebyl díky svolavatelstvu z anarchoqueer kolektivu Dekonstrukce výjimkou. Co to ale píšu za frázi! Ne že nebyl výjimkou, naopak byl parádní ukázkou toho, že radikální a sociálně kritické bloky na Prague Pride se nevyprázdnily, mají smysl, a hlavně je tvoří spousta motivovaných, zpravidla mladých lidí.

A tak jsme se v sobotu 12. srpna sešli. Vyráželo se jako obvykle z Václaváku, kde ovšem oproti jiným ročníkům šlo „naše“ snadno najít díky dobře zvolené pozici a černo-růžovým vlajkám. Dost možná i proto, že tentokrát se blok účastnil masivního průvodu nadivoko, bez vyjednávání pozice s oficiálními organizátory, kteří by nás patrně zase odsunuli kamsi na konec k Mladému ANO a podobným obskurnostem. Čekání v úmorném vedru zkrátily řeči s kámoškami, pitíčka a sledování okolního spektáklu. Typická karnevalová atmosféra se mísila s vibem počínajícího protestu.

Když průvod konečně vyrazil, vecpali jsme se před jednu z korporací. Černo-růžový bloček čítal ony tradiční „desítky“ lidí: dost na to, abych je nepočítal a účast nebyla nijak trapná, ale taky ne tolik, abychom se v masivním rámusu a tisíci okolních vjemů zvlášť projevili. Nicméně výrazní jsme byli: po cestě se skandovalo, mávalo vlajkami, občasně se k našim řadám přidávaly známé či kolemjdoucí ze zemí, kde oproti Česku „sociálně kritický“ není nadávka. Někdy nás provázely pohledy nechápavé, jindy rozumějící, nenastaly každopádně žádné větší konflikty, nepočítám-li nezbytnou „šikanu“ pár smutně protestujících klerofašounů.

Po výstupu na Letnou nastal čas pro radovánky od shánění drinků přes spoustu povídání po povalování se v trávě a koukání do korun stromů. Pivíčka jsme podobně jako na dřívějších „AF grilovačkách“ překřtili na benefici, a díky dobrovolným příspěvkům jsme tak mohli přispět vyšší stovky pro tehdy ještě chystanou sbírku „4x4 proti invazi“. Pohodový závěr tzv. úspěšně završil dobře rozjetou akci a přinesl krom milých vzpomínek i motivaci pokračovat do budoucna. Organizátorstvu patří velký dík – a věřím, že za celou AF-Praha můžu popřát hodně dalších živých a zlobivých akcí. Vidíme se v ulicích!

Pozvánka na Pilsen Pride Weekend

Pokud se vám pražská akce líbila a chcete si něco podobného zopakovat, nebo pokud jste ji nestihli a chcete něco takového, i když v mnohem menším měřítku, zažít, zavítejte o víkendu 15.–17. září do Plzně na Pilsen Pride.

V pátek 15. září bude v odpoledních hodinách v univerzitní kavárně Družba ke slyšení beseda na téma životní příběhy trans* a nebinárních lidí. Na místě bude program v podvečer pokračovat autorským čtením, do kterého se může zapojit kdokoliv. Čeká nás slam poetry a prezentace další vlastní tvorby. Přijďte sdílet své básně, povídky, písničky a cokoliv dalšího, co obsahuje slova. Jedinou podmínkou je, aby obsah nebyl urážlivý.

V sobotu 16. září se začne transparentováním. Sraz je kolem poledne ve Skautském institutu (adresa Prokopova 25), kde budete mít možnost si vyrobit bannery a transparenty do průvodu. Připravené budou všechny potřebné pomůcky a skromné občerstvení. Prostor zde bude i na pokec s některými organizátory a dobrovolníky a odpočinek před průvodem. Hřebem letošního Pilsen Pride Weekendu bude samozřejmě duhový průvod městem. V brzkých odpoledních hodinách započne opět v Mlýnské strouze a poputuje až k Papírenské lávce. Pak stačí jen přejít řeku, protože v café baru Papírna bude program pokračovat až do noci.

Jelikož Pilsen Pride podpořil na svých sociálních sítích výše popsaný černo-růžový blok, nemusíte se příliš obávat růžového chapadla kapitalistické chobotnice.

Více informací např. zde: www.facebook.com/events/990964618783327


Související odkazy:
Good night corporate pride
Duhový kapitalismus
Kvír anarchismus
Neprojdou, my projdeme přes ně
Nebudeme mlčet
Znovu pod černou a růžovou
V tlamě nestvůry – LGBTQ (nejen) v Polsku
Barvy života fašistická šeď nezastaví
Pilsen Pride 2018
Duhová Plzeň
Zatraceně nezbytečný festival


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)