Sbírka na auto

Anarchista a antifašista Alexandr Kolčenko se v minulosti účastnil studentských a ekologických protestních akcí, několikrát ho napadli neonacisti. Přesto byl 16. května 2014, v období po anexi Krymu Ruskou federací, zatčen na tomto poloostrově kvůli podezření z členství v protiruské nacionalistické teroristické skupině. Během soudu jeden z klíčových svědků Gennadij Afanasjev, na jehož svědectví bylo postaveno obvinění, řekl, že všechna jeho svědectví byla vynucena mučením a jsou vymyšlená. Alexandr Kolčenko byl i tak odsouzen spolu se známým režisérem Olegem Sencovem k 10 letům vězení (Sencov ke 20). Nakonec si odseděl polovinu. Stejně jako mnoho ukrajinských anarchistů a antifašistů se po ruské invazi na Ukrajinu připojil k jednotkám teritoriální obrany, aby mohl bojovat proti okupantům.

Alexandr na svém facebookovém profilu zveřejnil 22. srpna výzvu k finanční pomoci na nákup auta pro jednotku, v níž působí:

Kamarádi, uzrál čas, abych vyzkoušel sílu facebooku, a tak jsem vyhlásil sbírku na auto pro mou jednotku. Přesouvám se už přes půl roku. Celou dobu, co jsem se učil a trénoval, mně a mým spolubojovníkům pomáhali dobrovolníci. Později jsme si již vybavení zakoupili z našich osobních prostředků. Ne vždy se ale podaří pořídit vše vlastními silami. Jak všichni víte, auta jsou jednou z hlavních potřeb ve válce, a my se potýkáme s nedostatečnou mobilitou. Momentálně máme k dispozici dva staré, ale spolehlivé vozy. Chtěli bychom dát dohromady asi 300 000 hřiven (přibližně 200 000 Kč). Pokud se toho ale sejde víc, peníze nezmizí – dalších výdajů je vždycky dost. A tak prosím všechny své přátele, kamarády a kamarádky, podporovatele a podporovatelky o finanční pomoc nebo alespoň přeposlání této výzvy. Budeme se snažit nezklamat – aby si pak každý z vás mohl říct: „Aha, za tuhle plečku jsem utratil X babek!“ Předem všem děkuji!

Banka: 5375411201582959
https://send.monobank.ua/jar/5BdoU5iPxs
Euro účet UA813220010000026200326537096

Smrt okupantům!

Aktualizace

V neděli 28. srpna Alexandr na svém profilu sdělil, že do pěti dnů od vyhlášení sbírky se vybrala celá částka, tedy zmíněných 300 tisíc hřiven, a jeho jednotka už vyrazila „na nákup“.

Alexandr k tomu napsal:
Kamarádi a kamarádky, chlapci a děvčata, všichni lidé dobré vůle, kteří se jste poslali finanční příspěvek, jste neuvěřitelní. V takových chvílích se znovu přesvědčíte o tom, jak silný je anarchistický lidový živel a globální solidarita! Jednota lidí je nezničitelná pevnost! Celá jednotka vám děkuje za projevenou důvěru a příspěvek k našemu vítězství. Pokusíme se vás nezklamat a svým vlastním důstojným dílem přispět ke společnému vítězství nad fašismem přicházejícím ze severu a východu.

Na výše uvedený účet nebo na Paypal (sashko205@protonmail.com) lze ale nadále zasílat finanční příspěvky. Peníze budou využity na běžné výdaje, na údržbu a palivo.

Odkazy související s Alexandrem Kolčenkem:
Anarchisté a válka
Oleh Sencov: Kronika jedné hladovky
Věznění anarchisté
Železná pata východu II
1.–10. 7. 2016: Dny solidarity s vězněnými
Napište Alexandru Kolčenkovi k narozeninám
Represe proti krymským aktivistům
Svobodu pro Alexandra!
Proti státním represím v Rusku
Ruce pryč od ruských antifašistů!
Akce na památku Markelova a Baburové