Anarchistická federace

Svobodu pro Alexandra!

Výzva k mezinárodní solidární kampani za v Rusku stíhaného anarchistu Alexandra Kolčenka.

Alexandr Kolčenko je krymský anarchista, sociální aktivista a antifašista, který je držen v zajetí ruskými úřady. Spolu s dalšími krymskými aktivisty byl unesen ruskou tajnou policií FSB (dříve KGB) a nyní je držen jako politický rukojmí ve věznici Lefortovo v Moskvě. Alexandr je obviněn ze spáchání „teroristických činů“ a za „příslušnost k teroristické skupině“.

Proč je Alexandr Kolčenko uvězněn?

Alexander, který nepochybně dokazuje svůj antifašistický postoj již mnoho let, je absurdně obviněn z příslušnosti k „Pravému sektoru“, radikálně pravicové ukrajinské organizaci, jejíž skutečná role v dění na Ukrajině je poměrně nafukována ruskou oficiální propagandou.

V moderním Rusku každý aktivista – levičák, anarchista nebo liberál – může být označen jako člen nebo sympatizant „Pravého sektoru“. Tato situace je srovnatelná s honem na neexistující „trockisty“ za Stalina nebo McCarthyovým honem na čarodějnice směřovaným na komunisty. Putinův autoritativní a nacionalistický režim, který využívá ke své propagandě všechno, od náboženských předsudků a konspiračních teorií až k otevřenému rasismu, si bezostyšně přisvojuje „antifašistickou“ rétoriku. Každý, kdo je považován za obtížného, je nazván fašistou a je jedno jestli stojí na opačné straně politického spektra.

Případ antifašisty Alexandra Kolčenka a občanského aktivisty a filmového režiséra Olega Sentsova je politickým případem. Tento případ je určen k zastrašení obyvatel na Krymu a k zabránění jakéhokoliv odporu na tomto poloostrově. Nejautoritativnější metody jsou v současnosti používány k potlačení každé nespokojenosti spojené s anexí Krymu. Mnoho lidí bylo nuceno opustit Krym, protože jejich život a svoboda byly ohroženy: právníci, levicoví aktivisté, studenti, odboroví aktivisté, anarchisté, antifašisté, krymsko-tatarští aktivisté, kteří se stali oběťmi etnické diskriminace.

Jakým hrozbám čelí Alexandr Kolčenko?

Alexandrovi hrozí trest odnětí svobody na 20 let za neexistující „teroristický útok“, do kterého nebyl zapojen. Alexandr a další ukrajinští političtí vězni jsou drženi pouze za účelem demoralizovat opozici soudními monstrprocesy. Jejich svoboda je přímo spojená se stabilitou Putinova režimu: pokud můžeme otřást důvěrou Putina ve vlastní beztrestnost, vězni budou svobodní. Není zde žádná naděje, že by Kolčenko, Sentsov a další mohli být souzeni podle zákona. Jejich zatčení bylo nezákonné a obvinění proti nim je přitažené za vlasy. Není to omyl, režim ví, co dělá.

Jak můžete Alexandrovi pomoci?

Žádáme mezinárodní levicové a libertariánské síly o pomoc. Můžete organizovat solidární protesty, psát dopisy, posílat finanční příspěvky na právníka nebo posílat potravinové balíky a pomáhat jeho rodině. Důležité je také je šíření informací o případu Alexandra Kolčenka. Nejvíce ze všeho se potřebujeme distancovat se od všech sil, které podporují agresivní expanzi ruského nacionalismu, i když je to zamaskováno „levicovou“ nebo „antiimperialistickou“ rétorikou. Putinův režim je na tom dobře i bez sympatií z venku, lepší je uchovat je pro ty, kteří se stali jeho obětmi.

Zdroj:
Join international solidarity campaign for Alexander Kolchenko

Převzato z:
Mezinárodní solidární kampaň pro Alexandera Kolchenka

Související odkazy:
Antifašistovi Kolčenkovi z Krymu nutí soud ruské občanství
Napište Alexandru Kolčenkovi


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy