Anarchistická federace

Represe proti krymským aktivistům

Anarchista Alexandr Kolčenko byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen na deset let odnětí svobody.

Sencov a Kolčenko

Alexandr Kolčenko, Oleg Sencov, Gennadij Afanasjev a Alexej Čirnij byli obviněni z terorismu, organizování teroristické skupiny a nezákonného použití zbraní. Všichni byli zatčeni na Krymu mezi 9. a 16. květnem, po řadě výslechů převezeni do Moskvy a byla na ně uvalena vazba.

Oleg Sencov odmítl vypovídat, přestože byl po zatčení vystaven hrubému násilí. Alexandr Kolčenko přiznal, že byl na místě, kde došlo k jednomu incidentu (zapálení stranické kanceláře), nesouhlasí ale s obviněním z terorismu. Afanasjev a Čirnij plně přiznali vše, z čeho jsou obviněni, a odmítli pomoc nezávislých advokátů. Na všech bylo zjevné, jakému psychologickému nátlaku byli vystaveni. Žádné podrobnosti o průběhu vyšetřování nebylo možné získat, protože i advokáti byli nuceni podepsat mlčenlivost. Oleg Sencov byl nakonec odsouzen na dvacet let, Alexandr Kolčenko na deset let odnětí svobody.

Anarchista Alexandr Kolčenko u soudu mimo jiné řekl:

S obviněním z terorismu nesouhlasím. Tento případ je vykonstruovaný a politicky motivovaný… Z logiky obžaloby vyplývá, že když člověk užívá antikoncepci, pak to dělá s cílem destabilizovat demografickou situaci a obranyschopnost v zemi; když kritizuje úředníka, pak to dělá s cílem zostudit celou svou zemi na mezinárodní scéně atd.
I v průběhu soudního řízení jsme měli možnost slyšet o vyhrožování a týrání, které užívali policisté vůči Sencovovi a Afanasjevovi. Lidé, pro které jsou běžné takové metody kvůli získání svědecké výpovědi, nemají problém obvinit nás z terorismu.
Kauza Blatného náměstí, proces s Alexejem Sutugou, s Iljou Romanovem, náš proces… ve všech je cílem prodloužit trvání tohoto režimu. Ale tím, že nás zavře do vězení, se režim jen blíží ke svému konci, a lidé, kteří ještě včera věřili v zákon a pořádek, dnes sledují tyto procesy a ztrácejí svou víru. A zítra nebo pozítří tihle lidé zdejší autoritativní režim odstraní…
Chci poděkovat těm, kteří mně a Olegovi vyjadřují podporu.“

Zdroje:
http://blisty.cz/art/78654.html
http://avtonom.org/news/repressii-protiv-krymskih-aktivistov-politicheskiy-kontekst-kto-takoy-aleksandr-kolchenko


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)