Anarchistická federace

A3: Zabíjet a lhát

Policie pomohla do rakve šestačtyřicetiletému muži. Jelikož jde o Roma, nic tak hrozného se podle ní nestalo. Stahujte, tiskněte a šiřte červencové číslo nástěnných novin A3!

A3

V sobotu 19. června zasahovali v Teplicích tři příslušníci Policie ČR proti Stanislavu Tomášovi. Jeden z nich mu při tom klečel plnou vahou v tropickém parnu skoro šest minut na krku. Tomáš, jenž měl navíc nemocné srdce, přestal pod policejním kolenem vykazovat známky života. Daný policista, ač se choval bez ohledu na život své oběti, ho zřejmě nechtěl zabít a možná ani neřešil jeho barvu pleti. Rasistické zabití z tohoto případu udělala následně až Police ČR a politici. Nikoli tím, že by zákrok tak označili, ale tím, že dali jasně najevo, že podle nich na romských životech nezáleží.

Aniž by policie čekala na nějaké vyšetření případu, obratem vydala prohlášení, že Tomáš zemřel při převozu v sanitce. Ministr vnitra, premiér i prezident stejně tak bez čekání na nějaké vyšetřování policii za její čin pochválili a vyjádřili jí svou podporu. Ale proč čekat na nějaké vyšetření celé věci, když za posledních 30 let vždy docházelo ke krytí policejních průserů a násilností doprovázené podporou ze strany politiků? A i GIBS, jenž by měl dohlížet na práci policie a vést vyšetřování, dal dopředu najevo, že je vše OK.

Policie byla evidentně naštvaná, že se dostal ven záznam zákroku. Ihned totiž zajišťovala, aby žádný takový důkaz neexistoval. Podle očitých svědků měli jednomu z přihlížejících smazat záznam z jeho mobilu. Také dodnes nebyly zveřejněny záznamy z bezpečnostních kamer, což vzbuzuje domněnku, že už rovněž neexistují. Svědkům bylo policií vyhrožováno vězením s tím, že nesmí o věci s nikým mluvit, a museli podepsat mlčenlivost. Člověk z přilehlého domu, jenž zásah natočil, ho sice zřejmě ze strachu záhy stáhl, ale ten už obletěl celý svět.

Když se ukázalo, že věc se nezamete pod koberec prohlášením o „běžné“ smrti z předávkování během převozu do nemocnice, začala policie s dehonestací oběti. Zveřejnila videa (ty „náhodou“ k dispozici měla) divokého chování Tomáše, jenž byl dle všeho pod vlivem drog. Vedle toho ale dodala, že šlo o recidivistu, že byl pod vlivem drog a že demoloval auta ve svém okolí, bez ohledu na to, že žádná škoda ve skutečnosti zdokumentována nebyla.

Narychlo upečená policejní verze se rozchází s výpověďmi svědků. Ti jasně mluví o tom, že v závěru zákroku Stanislav Tomáš již nejevil známky života. Vypovídají, že policisté si nejprve přivolali početné posily a teprve až po nějaké době řešili sanitku. Do sanitky bylo odvlečeno bezvládné tělo. Záchranáři si vyžádali sundání pout, policisté nemohli nějakou dobu sehnat klíčky. (A když byl podle policie v tu chvíli Tomáš tak nebezpečný sobě a svému okolí, proč mu je sundavali?) Sanitka odjela s tělem beze spěchu, s puštěným majákem, ale bez houkání. Na tiskové konferenci policejní papaláši opět pokračovali v dehonestaci oběti a vyjádřili záměr ji ještě posmrtně kriminalizovat. Mimoto nebyli schopni odpovědět, kdy tedy přesně Tomáš zemřel, chvíli tvrdili, že to bylo dokonce až v nemocnici.

Není pravda, že zásah proti Tomášovi neměl vůbec nic společného s rasismem. Pokud jste v České republice Rom nebo Romka, je mnohem větší pravděpodobnost, že nedostanete práci, že vám nepronajmou byt, že zažijete různé ústrky a projevy pohrdání, že vás budou buzerovat fízlové. A také mnohem větší pravděpodobnost, že proti vám zasáhnou tak, že to nepřežijete. Tato rasistická pravděpodobnost je stejná tady jako ve Spojených státech. Proto je vhodné srovnání s policejní vraždou Afroameričana George Floyda, které policie a politici tak vehementně odmítají.

Politici svým krytím různých policejních přešlapů, přečinů a zločinů, včetně zabití, dodávají této instituci a jejím příslušníkům pocit beztrestnosti. Ministr vnitra dokonce naznačil, že když jste pod vlivem drog, musíte od policie počítat se vším. A není třeba dodávat, že pokud jste tmavší barvy pleti, platí to dvojnásob.

Smrt Stanislava Tomáše nesmíme nechat usnout! Musíme pro něj požadovat spravedlnost! Tu mu může zajistit jedině mezinárodní komise, která nebude nijak navázána na české bezpečnostní složky a politickou garnituru. Dále musíme požadovat, aby bylo policii zakázáno postupovat životu nebezpečným způsobem. Je jasné, že se tomu budou policejní i politické špičky bránit, jelikož by je to usvědčilo ze lži, že několikaminutové zakleknutí je neškodné.


A3 (červenec 2021) ke stažení ZDE.

Stahujte, tiskněte, šiřte!

Nástěnné noviny A3 vydává Anarchistická federace každý měsíc. Jsou určené zejména k šíření prostřednictvím výlepu v ulicích či vyvěšování na pracovištích a ve školách.


Související odkazy:
Demonstrace za Stanislava Tomáše
Na romských životech záleží
Černí, bílí, spojme síly!
Ochránci pořádku?
Smrt Stanislava Tomáše nezůstane zapomenuta
Zabíjet a lhát


Verze pro tisk 15.7.2021 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy