Anarchistická federace

Řecko: Těžkooděnci opět řádí v Exarchii

Cílem represí je odsun uprchlíků do detenčních táborů.

škodná v Exarchii

V sobotu 4. července kolem půlnoci se v anarchistické čtvrti Exarchia na náměstí Victoria objevili těžkooděnci. Cílem akce byl odsun lidí bez papírů do otřesné díry Anygdaleza. Anygdaleza je státem řízené detenční centrum (ve starém jazyce vězení nebo koncentrační tábor), o jehož žalostných podmínkách píše i korporátní tisk. Důvodem zásahu byly, samozřejmě jako vždy, vážné obavy ochránců pořádku o zdraví lidí tábořících na náměstí v athénské čtvrti. Potom, co táborníci odmítli spolupracovat a do konfliktu se vložilo mnoho solidárních lidí, snažila se policie několik lidí násilně vtěsnat do antonů. Zadrželi asi deset osob a některé z nich ihned propustili.

Po chvíli se uprchlíci uklidnili a lidé, kteří jim přišli na pomoc, se začali rozcházet. Jenže velitel zásahu měl fištrón. Fízlové v chráničích z tvrdoplastu se začali vynořovat ze všech stran a začali mlátit kolemjdoucí hlava nehlava. Zmlátili asi dvacet lidí a nacpali je zase do antonů. Ve stejnou dobu se na náměstí objevily posily. Taky měly chrániče z tvrdoplastu a snažily se z náměstí všechny vyhnat. Uprchlíci utekli do centra, někteří zranění, dalším se ztratili příbuzní. Dvaadvacet lidí bylo vzato do vazby v Kypseli. Byl mezi nimi i muž s vykloubeným ramenem a matka, jejíž děti zůstaly na náměstí. Později se uprchlíci na náměstí Victoria vrátili a policie na mopedech blokovala jen ulici vedoucí k fízlárně v Kypseli.

V pátek 3. července napadli těžkooděnci shromáždění a stovky lidí odvezli antony. Přímo do davu házeli dělobuchy a lidem způsobili krvavá zranění a popáleniny. Do obchodů, kaváren a barů v ulicích Themistocleous, Koletti a Messolonghi házeli granáty se slzným plynem, mlátili personál, rozbíjeli nádobí a zboží uvnitř obchodů a kaváren. Stolky a židle vyházeli na ulici skrze výlohy. Chaos rozpoutaný fízly vyvolal solidaritu i odpor. Obyvatelé dotčených ulic pouštěli lidi domů a ukrývali je před řáděním uniforem. Někteří protestovali z balkonů, jiní vyšli do ulic, aby se zapojili do boje.

Exarchia je v nepřetržitém obležení od doby, co se ve vládě usadila pravicová Nová demokracie. Útokům však autonomní čtvrť čelila i za vlády novolevicové Syrizy. Orgánům moci je trnem v oku samosprávná bezstátní a bezplatná solidarita s uprchlíky, která funguje mnohem lépe než jakýkoliv státní či soukromý ústav.

 

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=z3bhi6J2DRI

 

Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/greece-riot-police-ambush-in-exarcheia-goes-after-its-migrant-presence/

Psali jsme:
https://www.afed.cz/text/7032/a3-zadupat-alternativu-do-zeme
https://www.afed.cz/text/7077/exarchia-trochu-jinak-slavene-vyroci
https://www.afed.cz/text/7151/recko-zakernost-mocnych

Seriál HLASY Z NOTARA 26:
https://www.afed.cz/text/7096/hlasy-z-notara-26-i
https://www.afed.cz/text/7097/hlasy-z-notara-26-ii
https://www.afed.cz/text/7099/hlasy-z-notara-26-iii
https://www.afed.cz/text/7115/hlasy-z-notara-26-iv
https://www.afed.cz/text/7116/hlasy-z-notara-26-v


Verze pro tisk 9.7.2020 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy