Anarchistická federace

A3: Zadupat alternativu do země

Fízlové s politickou podporou konzervativců likvidují samosprávné projekty v athénské čtvrti Exarchia. Touhu po svobodě a důstojnosti ale nezastaví. Stahujte, tiskněte a šiřte zářijové číslo nástěnných novin A3!

A3

Sníme o lepším světě, bez řetězů hierarchie a útlaku, kde je kvalitní jídlo, ošacení, bydlení a prostor pro plnohodnotný život právem, nikoli komoditou nebo výsadou. Sny samy o sobě jistě nestačí, je třeba pracovat na jejich naplnění. Necucáme si vize z prstu, nepíšeme je od stolu a nerealizujeme je pomocí tabulek. Osvědčenou metodou anarchistů a anarchistek po celém světě je přímá akce. Předpokládá, že si lidé dokážou spravovat své záležitosti sami a rozhodně to funguje lépe, než jak kážou politici, co nikdy nemuseli počítat, jestli jim vydrží výplata do konce měsíce, a nohy používají jen pro přesun mezi výtahem a limuzínou. Jednou takovou laboratoří přímé akce a sebeorganizace je athénská čtvrť Exarchia, plná squatů, hausprojektů a sociálních center, kde nechybí ani samosprávné kliniky a komunitní vývařovny.

Squating proslul svým bojem proti realitním magnátům, kteří v době krize skupují nemovitosti, a pak čekají a čekají na konjunkturu trhu. Budovy zatím chátrají a lidé v neproduktivním věku, absolventi, mladé rodiny, samoživitelky, důchodci se propadají do dluhové pasti kvůli drahým nájmům, nebo hnijí na ubytovnách. Ještě jednou, squating neobnáší obsazování zazimovaných zahradních chatek, jak píšou neliberální demokraté na facebooku. Squating se ukázal jako životaschopná alternativa během finanční krize, kdy lidé ztráceli práci a střechu nad hlavou a stát se staral pouze o to, kde vezme peníze na sanaci bankovního sektoru. Squateři spolupracovali s uprchlíky dřív, než byl internet zaplaven poplašnými zprávami, protiimigrační partaje neexistovaly a ultrakonzervy se bály vystrčit paty ze salonů. Dřív než mafie začala nahánět lidi traumatizované válkou do olivových hájů, aby tam hákovali za pár centů, v Exarchii už fungovaly uprchlické squaty. Okamžitá pomoc tady a teď, světe div se, bez výběrového řízení, byrokracie, korupce a přispění daňových poplatníků, využívající pouze přebytky spekulantů a zpochybňující modlu soukromého vlastnictví! Taková praxe se nelíbí byznysu a nelíbí se ani politikům, kteří střídavě vysedávají v parlamentu a v představenstvech velkých firem. Exarchia se musí vyčistit, asanovat, děje se tam něco, co nemá stát pod kontrolou, co nepodléhá tržním principům, je to vlastně no go zóna, zaznívalo v kampani konzervativní strany, nešťastnou shodou náhod se podílející na rozvratu Řecka a v době největší krize zevlující v opozičních lavicích.

V pondělí 26. srpna 2019 před úsvitem vnikly do Exarchie protiteroristické jednotky za asistence dronů a dragounů na skútrech. Fízlové vyklidili čtyři hůř bránitelné squaty za přispění násilí páchaného na mužích, ženách i dětech. Byty rozmlátili, aby se do nich nemohl nikdo vrátit. V následujících dnech ochránci pořádku namátkově mlátili lidi na ulici. V pátek večer 29. srpna zamořili Exarchii slzným plynem, potom napadli sociální centrum K*VOX a rozmlátili ho. K*VOX i náměstí byly zaplněny lidmi a policejní operace se neobešla bez těžkých zranění na straně obyvatel čtvrti. Lidé Exarchie se začali srocovat a protestovat. Prvního září anarchisté napadli policejní stanici, sloužící jako základna těžkooděnců. Plameny stanici těžce poškodily. Fízlové na oplátku rozmlátili squat Tsamadou 19.

Lidé, jejichž domovy a dětská hřiště se proměnily v bojiště, a ti, kteří unikli nesnesitelnému klimatu, způsobenému bezpáteřním byznysem, byli nahnáni do táborů, kde budou čekat na deportaci, vystaveni shnilé stravě, štěnicím, nulové lékařské péči a násilí dozorců, aby litovali svého rozhodnutí vkročit na půdu pevnosti Evropa. Ti, co se rozhodli bránit, byli zavřeni do cel.

Jelikož alternativa ohrožuje jejich koryta, chtějí ji zadupat do země. Odhodlání těch, jejichž srdce hoří pro svobodu a spravedlnost, ale zlomit nelze. Tenhle požár se nedá uhasit, rozhodně ne olejem, který představují elitní jednotky v transportérech. Uhasí ho jen absence nespravedlnosti a útlaku, prozatím však žádné příměří, žádná kapitulace nejsou na pořadu dne.

 

A3 (září 2019) ke stažení ZDE.

Stahujte, tiskněte, šiřte!

Nástěnné noviny A3 vydává Anarchistická federace každý měsíc. Jsou určené zejména k šíření prostřednictvím výlepu v ulicích či vyvěšování na pracovištích a ve školách.


Verze pro tisk 13.9.2019 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy